Κορονοϊός: Μέγαλη η πίεση για το σύστημα υγείας-Οι τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών

  01 March, 2021 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: Μέγαλη η πίεση για το σύστημα υγείας-Οι τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών

Με τα κρούσματα την Κυριακή να εκτινάσσονται σε επίπεδα ρεκόρ, η ανησυχία για τις αντοχές των νοσοκομείων κορυφώνεται αφού παρά τους γοργούς ρυθμούς εμβολιασμού του πληθυσμού, η πανδημία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Η κατάσταση στην Αττική, όπου για πολλοστή μέρα εντοπίζονται σχεδόν τα μισά κρούσματα, είναι απελπιστική. Τα νοσοκομεία λόγω των αθρόων διακομιδών ασθενών με κοροναϊό βρίσκονται υπό κατάρρευση την ώρα που καθημερινά οι διασωληνωμένοι αυξάνονται κατά 20.

Ομως και στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 291 (ημερήσια μεταβολή -15.90%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 290 ασθενείς.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τους νοσηλευόμενους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται, η Αττική θα περάσει τουλάχιστον μια ακόμη εβδομάδα σε lockdown, ενώ αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας έχουν μπει στο «κόκκινο», μεταθέτοντας για αργότερα το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, που παραμένει «γρίφος» για ειδικούς και κυβέρνηση.

Ασφυξία

Οι συνθήκες «ασφυξίας» που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, κυρίως της Αττικής, κρατούν τις υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας σε διαρκή συναγερμό, έχοντας μάλιστα καταρτίσει ειδικό σχέδιο για το ΕΣΥ, δεδομένου ότι οι νοσηλείες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε ανησυχητικά επίπεδα και την προσεχή εβδομάδα.

Ενδεικτικό της κατάστασης στο Λεκανοπέδιο είναι το γεγονός ότι η η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid στο «Σωτηρία» έφτασε το Σάββατο το 100%, ενώ ιδιαίτερα περιορισμένα ήταν τα περιθώρια και σε άλλα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, όπως το «Αττικόν» και ο «Ευαγγελισμός».

Πάμε για χειρότερα

Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο, ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Καλομενίδης, ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι μετά από εφημερία, η πληρότητα αγγίζει το 100%, ενώ μια από τις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου ονομάζεται πλέον κλινική Covid και η ΜΑΦ χρησιμοποιείται πλέον σαν ΜΕΘ.

Εκτίμησε δε, ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Στη μάχη ακόμη 70 ΜΕΘ

Με αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Υγείας ρίχνει στη μάχη ακόμη 70 κλίνες ΜΕΘ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, ενώ εξιτήρια δίνονται και μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου κρίνεται απαραίτητο. Συνολικά, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid-19 θα φτάσουν στις 340.  [Κοροναϊός : Οι μεταλλάξεις ανατρέπουν τα δεδομένα για τα εμβόλια]

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό, Χαράλαμπος Γώγος, διαμήνυσε πως «στόχος είναι να θωρακίσουμε αυτή τη στιγμή το Σύστημα Υγείας με αύξηση κλινών ΜΕΘ για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο ακολουθεί κατά επτά έως δέκα ημέρες την έξαρση κρουσμάτων».

Στο ίδιο πνεύμα, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εκτίμησε πως το τρίτο κύμα του ιού θα ξεθυμάνει στο τέλος Μαρτίου ενώ τόνισε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κανονικότητα, πρέπει να την ορίσουμε διαφορετικά. «Δεν πρόκειται να δούμε για πολλά χρόνια την κανονικότητα που είχαμε πριν από έναν χρόνο, πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε, πρέπει να έχουμε στοχευμένα μέτρα».

Ιδιωτικές κλίνες στη μάχη 

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι ιδιωτικές κλινικές στην Αττική ώστε να αποσυμφορήσουν τα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας τα οποία δέχονται ασφυκτική πίεση αυτή την περίοδο.  [Ενεργοποιείται ο κόκκινος σχεδιασμός για το ΕΣΥ – Τέσσερα μέτρα ανάσα πριν «διασωληνωθούν» οι ΜΕΘ]

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εξασφαλίσει κρεβάτια εντατικής θεραπείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία ώστε να νοσηλεύονται εκεί non-covid ασθενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, περίπου 120 κλίνες σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων στην Αττική θα παραχωρηθούν στο ΕΣΥ, προκειμένου το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση διασωληνωμένων και νοσηλευομένων με κοροναϊό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως περισσότερες ιδιωτικές κλινικές θα δηλώσουν την προθυμία τους κι έτσι να παραχωρήσουν κι άλλες κλίνες ΜΕΘ.

«Την Τσικνοπέμπτη μόνοι στο μπαλκόνι μας»

«Την Τσικνοπέμπτη βάζουμε να ψήσουμε στο μπαλκόνι μας, μόνοι μας, θα βάλουμε να ακούσουμε και κανένα τραγούδι και θα περάσει η ημέρα αυτή», είπε η Ματίνα Παγώνη, αναφερόμενη στην κατάσταση που αναμένεται να επικρατεί στη χώρα όσον αφορά την πανδημία.  [Καθηγητής Καλομενίδης: Το τρίτο κύμα κοροναϊού χτυπά την Αττική – Θα επιδεινωθεί η κατάσταση]

Όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) μιλώντας στον Antenna, «πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα, διότι βλέπετε ότι η αγορά είναι κλειστή, τα μαγαζιά είναι κλειστά. Πρέπει να συνεχίσουμε, μέχρι να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών».

Σε ότι αφορά την Καθαρά Δευτέρα σημείωσε «Δεν μπορούμε να πάμε όλοι στου Φιλοπάππου για να πετάξουμε χαρταετούς, διότι θα υπάρξει συνωστισμός και συνωστισμός σημαίνει κοροναϊός».

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο; 

Με τα δεδομένα αυτά, η επαναλειτουργία την 1η Μαρτίου του λιανεμπορίου που υπήρχε σαν σενάριο τις προηγούμενες ημέρες, και μάλιστα είχε ακουστεί από κυβερνητικά στελέχη, απορρίφθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δίνει το στίγμα των προθέσεών του κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας.

Όπως τόνισε, η αύξηση των κρουσμάτων -ειδικά στην Αττική- απομακρύνει σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου, εξέλιξη που -όπως προκύπτει πλέον- είναι συνυφασμένη αποκλειστικά και μόνο με την πίεση που θα δεχτεί το Σύστημα Υγείας τις επόμενες ημέρες.  [Κοροναϊός : 1.630 νέα κρούσματα και 29 θάνατοι – Στους 379 οι διασωληνωμένοι]

Αν αυτή κριθεί πως είναι επίπεδα που μπορούν να αντιμετωπιστούν, χωρίς να υπάρχουν συνθήκες ασφυξίας, το άνοιγμα μέρους των εμπορικών δραστηριοτήτων μετατίθεται είτε για τις 8 Μαρτίου είτε για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, με το τελευταίο σενάριο να είναι αυτή τη στιγμή επικρατέστερο.

Όπως εκτιμάται από τους ειδικούς, έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η επιδημιολογική εικόνα δεν θα είναι καλή στην πρωτεύουσα, για το λόγο αυτό θεωρείται πιθανότερη η επανέναρξη στις 16 Μαρτίου (15 Μαρτίου είναι η Καθαρά Δευτέρα).

Τι θα γίνει με σχολεία

Σε δεύτερη μοίρα φαίνεται ότι περνά το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν μετά το λιανεμπόριο, καθώς η αυξημένη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων στις μικρότερες ηλικίες προβληματίζει του ειδικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία από τα μέσα Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, με τη Γ’ Λυκείου να μπαίνει σε προτεραιότητα. Δεν αποκλείεται ωστόσο, να ακολουθήσουν τα παιδιά των δημοτικών σχολείων.

«Θα πρέπει να μπει στη στόχευσή μας και η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία» τόνισε ο κ. Γώγος, «με πολλά rapid test , με εμβολιασμό των φοιτητών μας που θα μπουν στις κλινικές». «Πρέπει να γίνει σταδιακά και με προσεκτικά βήματα» επισήμανε και σημείωσε:

«Νομίζω ότι μετά τις 15 Μαρτίου θα μπορέσουμε να βάλουμε μπροστά μια τέτοια διαδικασία επιστροφής στα θρανία».

Παράταση

Την παράταση του σχολικού έτους εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.
Η υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι οποιαδήποτε παράταση θα είναι λιγότερη από ένα μήνα, ενώ είπε ότι δεν εξετάζεται η περικοπή των διακοπών του Πάσχα.

Σχετικά με τις Πανελλαδικές εξετάσεις, αυτές θα γίνουν στον προκαθορισμένο χρόνο, ενώ εξετάζονται όλα τα στοιχεία από τους ειδικούς για το τελικό άνοιγμα σχολείων και φροντιστηρίων.

 

  01 March, 2021 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ