Κορονοϊός: Μιά ανάσα απο τα 300 κρούσματα και...συναγερμός

  24 August, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: Μιά ανάσα απο τα 300 κρούσματα και...συναγερμός

Εντείνονται οι φόβοι για επαλήθευση των εφιαλτικών σεναρίων

Με την έκρηξη κρουσμάτων σήμερα, Κυριακή, που βρέθηκαν μια ανάσα από το όριο συναγερμού των 300 κρουσμάτων, καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ, εντείνονται οι φόβοι για επιβεβαίωση των εφιαλτικών σεναρίων των επιστημόνων για ανεξέλεγκτες καταστάσεις, που θα οδηγήσουν στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στο σύνολο της χώρας, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία.

Οι 284 νέες περιπτώσεις του φονικού ιού που ανακοινώθηκαν σήμερα «χτύπησαν» κόκκινο στους επιστήμονες, καθώς το «ταβάνι» των 300 κρουσμάτων που μέχρι τώρα φαινόταν μακρινό είναι ελάχιστα μακριά.

Το αισιόδοξο σενάριο βασίζεται στην απόδοση των μέτρων που επιβλήθηκαν σε πολλές περιοχές κυρίως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και σε μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες. Υπάρχει όμως και το αρνητικό, δυσοίωνο σενάριο που κάνει λόγο για ραγδαία αύξηση όχι μόνο των νέων μολύνσεων, αλλά και των εισαγωγών στις ΜΕΘ.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάγκασε την κυβέρνηση να προσθέσει και νέους νομούς στη λίστα των περιοχών που εφαρμόζονται έκτακτα περιοριστικά μέτρα.

Αυτή τη φορά το μίνι lockdown αφορά στη Λέσβο και σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο νησί τίθενται σε εφαρμογή απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί καθώς και ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν είναι πια μακρινό ενδεχόμενο με τις συνεχόμενες αυξήσεις των κρουσμάτων αλλά και τους 31 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα όρια και τους γονείς να αγωνιούν για την νέα σχολική χρονιά κάθε μέρα είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Η εξάπλωση του ιού στους νέους είναι ακόμα ένα στοιχείο που εξετάζεται προσεκτικά από τους ειδικούς και η ανάγκη για διασωλήνωση νέων ασθενών ίσως θέσει νέα ερωτήματα για το άνοιγμα των σχολείων.

Αναλυτικότερα η κατανομή των πιο πρόσφατων κρουσμάτων:

17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
141 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 15 συνδέονται με γνωστή συρροή
11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
 5 στην Π.Ε Αχαΐας
2  στην Π.Ε Γρεβενών
2  στην Π.Ε. Δράμας
6 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
7  στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
1 στην Π.Ε Ζακύνθου
1 στην Π.Ε Ηλείας
3 στην Π.Ε Ημαθίας
2 στην Π.Ε Ηρακλείου
1 στην Π.Ε Ιωαννίνων
2 Π.Ε Καβάλας
5 στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων  1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 1 με γνωστή συρροή
2 στην Π.Ε Καστοριάς
2 στην Π.Ε Κοζάνης
20 στην Π.Ε Κυκλάδων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή
8 στην Π.Ε Λάρισας , εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
12 στην Π.Ε Λέσβου, εκ των οποίων 10 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
3 στην Π.Ε Μαγνησίας
1 στην Π.Ε Πέλλας
3 στην Π.Ε Πιερίας
1 στην Π.Ε Πρέβεζας
1 στην Π.Ε Σερρών
2 στην Π.Ε Τρικάλων
1 στη  Π.Ε Φωκίδας
4 στην Π.Ε Χανίων
2 στην Π.Ε Χίου
14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Γώγος: Η κατάσταση ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού

Στη σκιά του νέου ρεκόρ των 284 κρουσμάτων σε ένα εικοσιτετράωρο που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, με τα 141 κρούσματα να εντοπίζονται στην Αττική, ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα.

«Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανέβουν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε χρόνο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα» διαβεβαίωσε πάντως ο επιστήμονας. «Ο Δείκτης R είναι πάνω από το 1, χτυπάει το καμπανάκι από πολλές πλευρές, πρέπει να το ακούσουμε όλοι πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα που θα είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν» προειδοποίησε, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, και ειδικά στους νέους, να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού, είναι κρίσιμη παγκοσμίως η έξαρση του φαινομένου πρέπει να υπάρξει συστράτευση, δεν είμαστε κλειστές κοινωνίες πρέπει να γίνει τεράστια προσπάθεια» ανέφερε δε. 

Πρόσθεσε, δε, πως «31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι… περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι αλλά διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο».

«Αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτέμβριου, θα πράξουμε αναλόγως» επισήμανε ο καθηγητής. Τόνισε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τελευταία στιγμή, σχολιάζοντας εξάλλου πως η 7η Σεπτεμβρίου είναι κοντινή ημερομηνία με τη 14η Σεπτεμβρίου.

 

  24 August, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα