Κορονοιός: ” Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανος”

  15 September, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορονοιός: ” Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανος”

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού εξέφρασε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, λίγο πριν ανακοινωθούν τα μέτρα για την Αττική.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο η μάσκα θεωρείται αναγκαία όταν υπάρχει συνωστισμός και στους εξωτερικούς χώρους. Σχετικά με τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα για την Αττική και το αν αυτά θα ισχύουν συνολικά στο λεκανοπέδιο ή σε συγκεκριμένους δήμους, ο κ. Εξαδάκυλος σημείωσε ότι «αν δίπλα μου επιτρέπεται να γίνεται κάτι που απαγορεύεται στο σπίτι μου, θα ταξιδέψω 5 ή 10 και θα έχουμε μεγαλύτερο συνωστισμό σε μία διπλανή περιοχή και για αυτό οι περιοχές είναι πάντα λίγο ευρύτερες γεωγραφικά».

«Μιλάμε με μεγάλη ανησυχία για τα νούμερα: τον Ιούλιο είχαμε 12 θανάτους, τον Αύγουστο συνολικά 65, τις πρώτες 14 μέρες του Αυγούστου είχαμε 18 θανάτους, τις πρώτες 14 του Σεπτεμβρίου 44 θανάτους. Στα τέλη Ιουλίου είχαμε 7 ανθρώπους στην Εντατική, χθες είχαμε 59 στην Αττική. Μια μεγάλη κυκλοφορία του ιού, υπάρχει ανάγκη να περιορίσουμε την κυκλοφορία, καθώς μπαίνουμε σε δυσμενέστερο κλιματολογικά περιβάλλον καθώς προχωράμε προς το φθινόπωρο και τον χειμώνα» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανος», πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζοντας ότι οι προβλέψεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί επιτυχείς». «Οι αριθμοί δείχνουν έξαρση», συνέχισε ο κ. Εξαδάκτυλος ενώ όταν ρωτήθηκε να κάνει μια υπόθεση για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι θα μπορούσε κανείς να πενταπλασιάσει τον αριθμό «αλλά αυτό είναι αυθαίρετο».

Στα χαμηλά χθες η Κρήτη

Μετά το σοκ της προηγούμενης ημέρας, με τα 13 νέα κρούσματα, η Κρήτη έμεινε χθες στα χαμηλά αναφορικά με τη λίστα των νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε συγκεκριμένα 180 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, ενώ επίπεδο Κρήτης ανακοινώθηκε μόλις ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα για το προηγούμενο 24ωρο, το οποίο εντοπίζεται γεωγραφικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων περιμένει ο Π.Ο.Υ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει μια άνοδο του αριθμού των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στην Ευρώπη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οι οποίοι θα είναι «πιο δύσκολοι» μήνες όσον αφορά την επιδημία του νέου κορωνοϊού.

Αυτά δήλωσε χθες στο AFP ο διευθυντής της ευρωπαϊκής πτέρυγας του διεθνούς Οργανισμού, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναζητήσει μια στοχευμένη αντιμετώπιση, κι όχι γενικευμένες καραντίνες.

«Αυτό θα γίνει πιο σκληρό. Τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο θα δούμε μια πιο αυξημένη θνησιμότητα», σημείωσε ο Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP, την ώρα που ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη Γηραιά ήπειρο σημειώνει άνοδο, αλλά ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων παραμένει προς το παρόν σχεδόν σταθερός.

Αυτή η άνοδος του αριθμού των θανάτων σε ημερήσιο επίπεδο θα οφείλεται στην αύξηση των κρουσμάτων λόγω της επανόδου της επιδημίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

 


 

 

  15 September, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ