Κορονοϊός: Προβληματισμός και συστάσεις για την πορεία της πανδημίας στην Κρήτη

  11 March, 2021 ΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: Προβληματισμός και συστάσεις για την πορεία της πανδημίας στην Κρήτη

Τα τελευταία δεδομένα στη χώρα και οι εκτιμήσεις των ειδικών

Από αρνητικό ρεκόρ σε αρνητικό ρεκόρ πηγαίνει η Κρήτη, στην ξέφρενη όπως εξελίσσεται πορεία της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο. Οι προβλέψεις των ειδικών επιβεβαιώνονται, με τους επιστήμονες να φοβούνται και νέα εκτόξευση κρουσμάτων στο νησί.

Το υγειονομικό σύστημα πιέζεται αφόρητα, όμως δείχνει σημάδια αντοχής. Το βρετανικό στέλεχος κυριαρχεί, το ιικό φορτίο στα λύματα σκαρφάλωσε στο 128% στο Ηράκλειο κι εσχάτως και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων δέχεται τους στροβιλισμούς του κορονοϊού!

Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων και στον δυτικότερο νομό της Κρήτης, για να μην ξεφύγει κι άλλο η κατάσταση, υπογράμμισε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς.

Και να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, και να εφαρμοστούν όμως. Η διασπορά του ιού στην ενδοχώρα δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. "Δυστυχώς, υπάρχει χαλαρότητα" εκ μέρους ορισμένων, παρατήρησε ο κ. Βαμβακάς, που αναγνώρισε την ψυχική κούραση του κόσμου. Ωστόσο, συνέστησε λίγη ακόμα υπομονή, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. "Τον άλλο μήνα θα είμαστε πάρα πολύ καλά" εκτίμησε, συνυπολογίζοντας την επιδραστικότητα τριών βασικών παραγόντων: την εντατικοποίηση των εμβολιασμών, την αποδοτικότητα των περιοριστικών μέτρων και την βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Άλλωστε, η άνοδος της θερμοκρασίας θα περιορίσει αισθητά την εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες.

"Τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ πολύ καλύτερα. Σε ένα μήνα από τώρα θα έχουμε βγει από αυτόν τον κυκεώνα, αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα όπως τους προηγούμενους μήνες", είπε ο κ. Βαμβακάς εννοώντας το διάστημα του lockdown του Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, στα ανατολικότερα της Κρήτης, στην Σητεία που δοκιμάστηκε αλλά βγήκε γρήγορα απ' την δίνη της πανδημίας, θα πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις 16, στις 23 και στις 30 του μήνα.


Προβληματισμός για τα Χανιά - "Προσοχή σε όλους τους νομούς"

Τα λύματα δίνουν σαφή εικόνα για την πορεία της πανδημίας στην Κρήτη, κι αυτό μεταφράζεται σε βάθος μιας εβδομάδας απ' τον αριθμό των νέων μολύνσεων που ανακοινώνονται.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα οποία παρέθεσε και ανέλυσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η αναπληρώτρια καθηγήτρια μικροβιολογίας και Ανθρωποζωονόσων και επιστημονική υπεύθυνη του Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Αννα Ψαρουλάκη: Τις τελευταίες ημέρες στον Δήμο Ηρακλείου παρατηρήθηκε συνεχιζόμενη αύξηση του ιικού φορτίου, στον Άγιο Νικόλαο είχαμε σταθεροποίηση και στα δυτικά της Κρήτης, στο Ρέθυμνο και τα Χανιά, παρουσιάζεται άνοδος.

Πάντως, όπως ανέφερε η κ. Ψαρουλάκη προκειμένου να υπάρχει πιο αποκρυσταλλωμένη εικόνα- άποψη στις τάξεις των ειδικών, κατ' επέκταση και των προβλέψεών τους, αναμένεται να προστεθεί μία επιπλέον ημέρα κατά την οποία θα γίνεται επεξεργασία των λυμάτων.

"Προσοχή σε όλους τους νομούς" συνέστησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια μικροβιολογίας, καθώς των μάτι των ειδικών στρέφεται ολοένα και πιο δυτικά, όπου το πράγμα αρχίζει και δυσκολεύει όσο περνούν οι μέρες. Το Ηράκλειο φαίνεται πως χτυπάει ... ταβάνι. Αποφόρτιση θα δούμε μάλλον από εβδομάδα, αλλά μην περιμένουμε και κάτι φοβερό το αμέσως επόμενο διάστημα. Η αποκλιμάκωση θα αργήσει να έρθει, προειδοποίησε η κ. Ψαρουλάκη, πιθανότητα εξαιτίας και της φύσης του βρετανικού μεταλλαγμένου ιού.

Δερμιτζάκης: Το lockdown δεν είναι αρκετό, βρισκόμαστε σε αδιέξοδο

Οκαθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλά στo Οpen και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη «όχι μόνο γιατί τα κρούσματα είναι πολλά, αλλά διότι βλέπουμε ότι ένα ισχυρό όπλο όπως το lockdown δεν είναι τόσο δυνατό. Επομένως δεν φαίνεται να υπάρχει μια ασφαλής λύση, είμαστε σε ένα αδιέξοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα και δεν υπάρχει εύκολη λύση».

Στο ερώτημα γιατί δεν λειτούργησε το Lockdown αυτή τη φορά ο κ. Δερμιτζάκης σχολιάζει ότι είναι διαφορετικό να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα και εντελώς διαφορετικό να πάμε για μια καλύτερη διαχείριση και σε μέτρα τύπου ακορντεόν. «Αυτό όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών δεν έχει αποτέλεσμα, δεν είναι ακριβώς η κόπωση είναι το πώς σε βάζει κανείς σε μια διαδικασία για να είναι προβλέψιμο. Ήταν ανοίγουμε λίγο, κλείνουμε λίγο, δεν δουλεύει. Οι βορειοευρωπαϊκές χώρες το έκαναν για ενάμιση μήνα και βλέπουμε. όχι για τρεις εβδομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή έχει σημασία η προσέγγιση που ακολουθείται, όσον αφορά το πώς μπορεί να διαμορφωθεί η συμπεριφορά των πολιτών. «Το sms τελικά δεν είναι τελικά υποχρεωτικό, ο Έλληνας καταλαβαίνει ότι μπορεί να στείλει όσα sms θέλει και να βγει όσες φορές θέλει. Η συμπεριφορά των πολιτών είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης στην Ευρώπη γενικότερα, όχι μόνο στην Ελλάδα τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη. Αποφασίστηκε ένα άνοιγμα και όχι μια πιο συντηρητική λειτουργία με μέτρα. Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούσαν οι πολίτες θα ήταν ήδη οργανωμένος από τότε χωρίς να κλείσουν τα πάντα, κάτι το οποίο δεν έγινε. Η συσχέτιση κινητικότητας και μετάδοσης είναι πρόβλημα. Θα έπρεπε οι πολίτες να μπορούν να λειτουργήσουν στην κοινωνία χωρίς μετάδοση», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το κλείσιμο των δραστηριοτήτων ο κ. Δερμιτζάκης τονίζει ότι «λειτουργούμε κάτω από υποθέσεις οι οποίες δεν ξέρουμε ότι θα μας βρούνε. Λέμε ότι αν δεν είχαμε πάρει μέτρα θα ήταν χειρότερα, εγώ δεν είμαι σίγουρος για αυτό. Δαιμονοποιήσαμε δραστηριότητες για τις οποίες δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επηρεάζουν τόσο αρνητικά. Τα σχολεία ανοίγουν με διάφορους τρόπους σε κάθε χώρα. Δεν έχω στοιχεία από την Ελλάδα που να δείχνουν ότι υπάρχει υπερμετάδοση στα σχολεία. Τα θετικά παιδιά στα σχολεία συνήθως κολλάνε από την οικογένεια, όχι από το σχολείο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή «έπρεπε όλη η έμφαση να δίνεται στο πώς να κυκλοφορεί ο πολίτης με μέτρα, όχι στο πώς να κάτσει μέσα. Η Ελλάδα έχει δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν έξω και αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει».

Παγώνη: Θα δυσκολευτούμε στις εισαγωγές

Στην ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη η κατάσταση είναι δύσκολη και σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αυτή τη στιγμή. «Η κάλυψη των κρεβατιών έχει φτάσει στο 90%. Στην Αττική που είναι το μεγάλο πρόβλημα και το ιικό φορτίο παραμένει αυξημένο, η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι 91%. Θα δούμε τα σημερινά κρεβάτια πόσα θα ελευθερωθούν το μεσημέρι, ενώ στα υπόλοιπα κρεβάτια είναι στο 82%. Νομίζω δύο μέρες ακόμη θα δυσκολευτούμε με τις εισαγωγές και από εκεί και πέρα θα υπάρχει μια μείωση των κρουσμάτων, με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα».

Όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, από τις 17 Μαρτίου και έπειτα, αναμένεται μείωση στα κρούσματα και στις νοσηλείες σε απλές κλινες Covid. Ο μέσος όρος παραμονής ενός ασθενούς σε ΜΕΘ είναι περίπου τρεις εβδομάδες, ενώ σε απλές κλίνες covid, η παραμονή εξαρτάται από τα συμπτώματα. Εάν αυτά είναι ήπια, τότε σε 3-4 ημέρες οι ασθενείς φεύγουν, όμως με πιο σοβαρά συμπτώματα χρειάζεται η παραμονή του ασθενούς πιθανώς για περισσότερο από μία εβδομάδα.

«Πιστεύω ότι με τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, μπορεί σταδιακά να αρχίσουν να σκέφτονται μετά τα σχολεία να ανοίξουν και τα καταστήματα με την αποστολή sms στον πενταψήφιο (13032) και με τη διάρκεια 3 ωρών και γύρω στις αρχές Απριλίου να ανοίξει και η εστίαση», ανέφερε η κ. Παγώνη.

 

  11 March, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα