Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων,ανησυχία και νέα μέτρα στο τραπέζι

  21 October, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων,ανησυχία και νέα μέτρα στο τραπέζι

To ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας (667 σε 24 ώρες) προκάλεσε ανησυχία σε κυβέρνηση και υγειονομικές Αρχές - Στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

Το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας (667 σε 24 ώρες) προκάλεσε έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και υγειονομικές Αρχές. Για αυτό άλλωστε και προχώρησαν σε νέα μέτρα κατά του κορονοϊού στις περιοχές που μέσα σε λίγες ημέρες άλλαξαν άρδην το επιδημιολογικό τους φορτίο. Μάλιστα την Τρίτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του επικεφαλής λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα με την αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, όπου τέθηκε το θέμα του νυχτερινού lockdown παντού, δηλαδή της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ σε όλες τις περιοχές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, οι ειδικοί επικεντρώθηκαν στο ηλικιακό προφίλ εκείνων που καθοδηγούν την πανδημία στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες και επειδή πρόκειται για νέους ανθρώπους, το βασικό πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι τα υπαίθρια πάρτι και οι συνωστισμοί σε πλατείες.

Ενδεικτικό είναι ότι ο επίκουρος καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης  απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες κυρίως στις ηλικίες 18-40 για να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας του κορονοϊού. Ακόμη έκρουσε καμπανάκι για τους καπνιστές λέγοντας πως διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για να νοσήσουν σοβαρά από κορονοϊό. Παράλληλα επεσήμανε ότι «η επιδημική αύξηση καθοδηγείται στην ηλικιακή ομάδα 18 με 39 με ποσοστό 10 με 20% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο». 

Επίσης αναφέρθηκε σε τέσσερις από τις περιοχές που έχουν σημάνει «κόκκινο» στις αρχές και πιθανότατα θα ενταχθούν σε άλλο καθεστώς μέτρων, αφού συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα. Μεταξύ αυτών των περιοχών που προβληματίζουν εντόνως τις αρχές είναι η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, οι Σέρρες και η Καστοριά.

Σύντομα θα δούμε να προστίθεται ακόμη ένα ψηφίο στον αριθμό των κρουσμάτων

«Οι αριθμοί ακολουθούν μία διαρκή ανοδική πορεία. Κοιτούσαμε εντυπωσιασμένοι όταν ο ημερήσιος αριθμός ανέβηκε τα 100, τα 200, τα 400 και τώρα τα 600. Δεν απέχουμε πολύ από τετραψήφιους αριθμούς» δήλωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, εκτίμησε πως «δεν απέχουμε πολύ από τετραψήφιους αριθμούς» όσον αφορά στα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα.

Χθες, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε 667 νέα κρούσματα της COVID-19 στη χώρα μας, προκαλώντας έντονη ανησυχία.

«Δεν είναι δυνατό να αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει. Πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα. Αυτός ο αριθμός που χθες τρόμαξε όλη την Ελλάδα, μπορεί σύντομα να αποτελεί μία ευχάριστη ανάμνηση και μπορεί να δούμε να προστίθεται ακόμη ένα ψηφίο στους αριθμούς» είπε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και συνέχισε:

«Οι αριθμοί ακολουθούν μία διαρκή ανοδική πορεία. Κοιτούσαμε εντυπωσιασμένοι όταν ο ημερήσιος αριθμός ανέβηκε τα 100, τα 200, τα 400 και τώρα τα 600. Δεν απέχουμε πολύ από τετραψήφιους αριθμούς. Και επειδή ο ιός διασπείρεται με γεωμετρικό τρόπο, ο ένας μολύνει άλλους τέσσερις. Αντιλαμβάνεστε ότι τα νούμερα είναι πιθανόν να καλπάσουν».

Ερωτώμενος σχετικά με τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους που έγιναν από τον ΕΟΔΥ στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, υπογράμμισε πως όσοι γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Το ζητούμενο είναι όσοι βρέθηκαν θετικοί να δούμε πόσοι είχαν συμπτώματα και πόσοι όχι. Όσοι έχουν συμπτώματα και κινούνται, έχουν ευθύνη για τη μετάδοση. Σε κάποιες περιοχές της χώρας είχαμε ανθρώπους που είχαν συμπτώματα και συνέχιζαν να κινούνταν κανονικά» είπε και ζήτησε από τους πολίτες να αναζητούν τη συμβουλή του γιατρού «με το παραμικρό σύμπτωμα».

Σχετικά με την απόφαση να μην επιτραπεί τελικά η διεξαγωγή αγώνων με τη συμμετοχή κόσμου, ο ίδιος έκανε λόγο για σωστή απόφαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Έγιναν πολλές συζητήσεις για το θέμα αυτό. Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι σωστή. Λειτούργησε ως από μηχανής θεός. Εγώ διαφωνούσα. Μπορεί να άλλαξε η απόφαση, αλλά η τελική απόφαση είναι που έχει σημασία».

Ζήτησε από τους πολίτες να συμπεριφέρονται σαν να έχουν μολυνθεί από τον ιό, να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά και να αποφεύγουν τον συνωστισμό.

«Ο ιός είναι παντού, δεν είναι σε κάποιο σημείο, αυτό βλέπουμε από τη λήψη των δειγμάτων» τόνισε.

Τέλος, δήλωσε πως οι επιδόσεις της χώρας μας είναι πολύ καλές. «Πολύ καλές επιδόσεις οι επιδόσεις μας. Είμαστε στη φάση που γκρινιάζουμε για τις επιδόσεις του μαθητή του 18-18,5 ενώ θα μπορούσε να είναι στο 19-19,5. Δεν έχει πέσει στο 16».

 

  21 October, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα