Κορονoϊός :  Σε τροχια ταθεροποίησης η πανδημία στη χώρα

  27 September, 2021 ΑΡΘΡΑ
Κορονoϊός :  Σε τροχια ταθεροποίησης η πανδημία στη χώρα

«Το καλό είναι ότι βρισκόμαστε σε μια φάση σταθεροποίησης πανελλαδικά, η οποία εμμένει» τόνισε  ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σχολιάζοντας με βάση όσα διαφαίνονται από τα μοντέλα για την πορεία της πανδημίας πάνω στα οποία και εργάζεται . 

«Αυτή τα στιγμή καταφέρνουμε να διατηρήσουμε την διασπορά σε ένα σταθερό σημείο» είπε. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ο χαμηλός ρυθμός στους εμβολιασμούς, είπε εν συνεχεία ο κος Σαρηγιάννης.

 

Όσον αφορά τις επόμενες 15 ημέρες, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, συνόψισε πως αναμένουμε στα μέσα Οκτώβρη να καταγράφουμε περί τα 3.000 κρούσματα. Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την Βόρεια Ελλάδα δεδομένων των μειωμένων εμβολιασμών, όσο και για τις όμορες περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο.

Πτωτική είναι η πορεία των κρουσμάτων στη μαθητική κοινότητα, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όπως ανέφερε στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι η έναρξη των σχολικών μονάδων δεν συνοδεύτηκε από αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

Σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι τον Αύγουστο ο μέσος όρος των εβδομαδιαίων κρουσμάτων στις ηλικίες 4 έως 18 ετών ήταν στις 4.378 ενώ την πρώτη εβδομάδα του έναρξης των σχολικών μονάδων, όπου ο αριθμός των τεστ ήταν πολύ μεγαλύτερος, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε σε 3.559.

Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Μέσα στον επόμενο χρόνο θα επιστρέψει η ανθρωπότητα στην κανονικότητα, σύμφωνα με τον CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά ο οποίος την Κυριακή σημείωσε πως θα συνεχίσουν να εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού και εκτίμησε ότι με την πάροδο του χρόνου, η covid, πιθανότατα να εξελιχθεί σε μια εποχική γρίπη η οποία θα απαιτεί ετήσιο εμβολιασμό, σύμφωνα με το BusinessInsider.

Τι είπε για τις μεταλλάξεις

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του Άλμπερτ Μπουρλά, τού ζητήθηκε να τοποθετηθεί ως προς τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε ότι η πανδημία «θα τελειώσει μέσα στον επόμενο χρόνο». Ο Μπανσέλ υποστήριξε μάλιστα, πως οι πολίτες είτε θα εμβολιαστούν και θα έχουν έναν καλό χειμώνα είτε διαφορετικά, το πιο πιθανό σενάριο είναι να νοσήσουν και ενδεχομένως να χρειαστεί να νοσηλευτούν και στο νοσοκομείο.

Ο κ. Μπουρλά είπε ειδικότερα: «Συμφωνώ με την άποψη ότι μέσα σε ένα χρόνο θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή» προσθέτοντας ωστόσο, πως «αυτό δεν σημαίνει πως νέες μεταλλάξεις θα πάψουν να μας απασχολούν». Τόνισε μάλιστα, πως η Covid-19 με την πάροδο του χρόνου, πιθανότατα να εξελιχθεί σε μια εποχική γρίπη η οποία θα απαιτεί ετήσιο εμβολιασμό για την αντιμετώπιση των νέων μεταλλάξεων που θα εμφανίζονται από εδώ και στο εξής σε ολόκληρο τον κόσμο. «Νομίζω ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι οι ετήσιοι εμβολιασμοί. Αλλά δεν το γνωρίζουμε πραγματικά. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τα δεδομένα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

  27 September, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα