Σταδιακά η πλήρης άρση των περιορισμών στη χώρα

  10 February, 2022 ΑΡΘΡΑ
Σταδιακά η πλήρης άρση των περιορισμών στη χώρα

Σταδιακά προς την ελευθερία προχωρά η χώρα, έστω κι αν οι θάνατοι είναι στα ύψη όπως και οι διασωληνωμένοι και δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η πανδημία οδεύει προς το τέλος.

 Σε κεντρικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να απελευθερώσει σταδιακά όλη τη χώρα, με μόνους περιορισμούς αυτούς που θα αφορούν στους μη εμβολιασμένους οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ.

Ήδη άλλωστε τα πρώτα δείγματα φάνηκαν από τη συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου Υγείας οι οποίοι – όπως λένε πηγές του ethnos.gr – υποχρεώθηκαν να απελευθερώσουν σχεδόν πλήρως την εστίαση. Και αυτό διότι έδωσαν το πράσινο φως ώστε να κάθονται χωρίς περιορισμό άτομα στα τραπέζια. Μπορεί να ισχύει ακόμη η υποχρέωση για μόνο καθήμενους και αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όμως όπως είναι γνωστό αυτό στην πράξη καταστρατηγείται.

Το παρασκήνιο

Και η απόφαση αυτή βέβαια δεν είναι τυχαία: Αρχικά οι επιστήμονες είχαν αντιρρήσεις για την απελευθέρωση των μέτρων στην εστίαση και την ψυχαγωγία. Παρότι η κυβέρνηση τους είχε θέσει ασφυκτικά το ερώτημα, εκείνοι αποφάσισαν να δώσουν ελευθέρας για 8 άτομα ανά τραπέζι από 6 που είναι σήμερα.

 Ωστόσο η απόφαση ανετράπη την τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να καταλήξουν στην απόφαση να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των ατόμων. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι… έπεσαν τηλέφωνα για να αρθεί η αρχική απόφαση. Κάτι όμως που ευθέως δεν θα παραδεχτεί κανείς, αφού αυτό θα σήμαινε ότι ασκούνται έντονες πιέσεις από την κυβέρνηση προς τους επιστήμονες οι οποίες μάλιστα εισακούγονται.

Η απελευθέρωση άλλωστε του αριθμού των ατόμων ανά τραπέζι σημαίνει ότι στην εστίαση και την ψυχαγωγία υπάρχει πλέον απόλυτη ελευθερία χωρίς κανένα μέτρο, αφού οι αποστάσεις στα τραπέζια που υποτίθεται ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν, έχουν κάνει προ πολλού φτερά.

 Και η συγκεκριμένη απελευθέρωση των μέτρων δεν θα είχε πιθανώς την ίδια αξία, εάν την ίδια ώρα δεν παρέμεναν τα μέτρα για παράδειγμα στα γήπεδα τα οποία είναι σε ανοικτούς χώρους και σήμερα καλύπτονται από φιλάθλους μόνο σε ποσοστό 10%.

Το καρναβάλι

Από την άλλη οι ειδικοί δεν έδωσαν στη χθεσινή τους συνεδρίαση το πράσινο φως για να γίνουν οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί ο συνωστισμός έστω κι αν οι διοργανώσεις είναι σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο το θέμα θα τεθεί και πάλι στην επόμενη συνεδρίαση οπότε και θα υπάρχουν νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για τη χώρα και ανά περιοχή.

Οι πιέσεις που ασκούνται πάντως από τις τοπικές κοινωνικές προς την κυβέρνηση είναι πολλές ειδικά από περιοχές που διοργανώνονται αποκριάτικες εκδηλώσεις. Άλλωστε πολλές πόλεις έχουν δεχθεί βαρύ οικονομικό πλήγμα τα τελευταία δύο χρόνια με τις ακυρώσεις του καρναβαλιού.

 

  10 February, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα