Koρονοϊός: Συνεδριάζουν οι ειδικοί-Τα τελευταία δεδομένα και οι εισηγήσεις

  24 March, 2021 ΑΡΘΡΑ
Koρονοϊός: Συνεδριάζουν οι ειδικοί-Τα τελευταία δεδομένα και οι εισηγήσεις

Από την εκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας που θα γίνει την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Μαρτίου από τους επιδημιολόγους της επιτροπής, αναμένεται να κριθεί και το πότε θα γίνει μία νέα πιθανή χαλάρωση των μέτρων του lockdown.

Ειδικότερα τις δύο αυτές μέρες η υποεπιτροπή αναμένεται να μελετήσει διεξοδικά τα επιδημιολογικά στοιχεία του κορονοϊού που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες ώστε στη συνέχεια τα επεξεργασμένα στοιχεία να εξετασθούν στην ολομέλεια της επιτροπής την Παρασκευή η οποία και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση.

Αρνητικές εισηγήσεις

Με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr, σχεδόν κανένας επιστήμονας δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή να βάλει την υπογραφή του σε νέα χαλάρωση των μέτρων του lockdown. Εξαιρούνται κάποιοι που θεωρούν πως αν ήταν ανοικτή η εστίαση οι πολίτες δεν θα συνωστίζονταν σε κλειστούς χώρους όπως σε σπίτια για να πάρουν μια ανάσα.

Παρ αυτά οι απόψεις της πλειοψηφίας των ειδικών λένε πως θα πρέπει να περιμένουμε πριν γίνει άλλη μία χαλάρωση όπως αυτή των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης άκρων.

Γι' αυτό και όλα δείχνουν ότι το λιανεμπόριο μετατίθεται για την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Μάλιστα εάν μέχρι τότε δεν πέσουν σημαντικά τα νέα κρούσματα, είναι πιθανό τα καταστήματα να ανοίξουν μόνο με click away και όχι με φυσική παρουσία. Κάτι που θα γίνει πιθανώς μία εβδομάδα μετά δηλαδή στις 12 Απριλίου.

Οι κρίσιμες 10 μέρες του Απριλίου

Πάντως από τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου θα κριθεί και πώς θα περάσουμε το Πάσχα, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr.

Εάν δηλαδή αρχίσει η πτωτική πορεία του επιδημιολογικού φορτίου και διαφανεί πως μπορεί μέχρι το τέλος Απριλίου να φθάσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό μειωμένων κρουσμάτων, τότε είναι πιθανό να ανοίξει η εστίαση ακόμη και την Μεγάλη Εβδομάδα και ίσως να δοθεί και η δυνατότητα μετακίνησης εκτός νομού.

Η μετακίνηση εκτός νομού βέβαια δεν θεωρείται γενικώς πολύ πιθανή, καθώς θα πρέπει να πέσουν σημαντικά οι νέες λοιμώξεις πριν η κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως για να πάμε στα χωριά μας.

Και αυτό διότι οι φόβοι της εστιάζονται εκτός των άλλων πως αν δοθεί η δυνατότητα για μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα, το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων ειδικά της Αττικής θα βρεθούν στην περιφέρεια και μπορεί να υπάρξει νέα διασπορά σε χωριά και περιοχές που μπορεί να έχουν γίνει πράσινες μέχρι τότε.

Ταυτόχρονα εάν μέχρι τότε δεν έχει ανοίξει η εστίαση οι φόβοι εστιάζονται σε μαζικά τραπέζια την Κυριακή του Πάσχα που μπορεί να αποδειχθούν άκρως επικίνδυνα. Ειδικά μάλιστα που στις 14 Μαΐου η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει το άνοιγμα του τουρισμού της χώρας μας.

Εξάλλου η κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει να συντρέχουν συγκριμένες προϋποθέσεις για να δοθεί έγκριση για μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα. Μεταξύ αυτών είναι να έχουν εμβολιασθεί όλες οι ευπαθείς ομάδες και το μεγαλύτερο μέρος των ηλικιωμένων, να έχουν μειωθεί τα κρούσματα σε όλη τη χώρα τουλάχιστον στο μισό από σήμερα και να έχουν ξεκινήσει τα μαζικά self test στον πληθυσμό που θα δείχνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Γώγος: Δεν αποκλείεται να ανέβουν κι άλλο τα κρούσματα 

Η επιδημιολογική επιβάρυνση στο σύστημα είναι μεγάλη και γι’ αυτό το λόγο δε μπορούμε να συζητάμε ακόμα για άνοιγμα δραστηριοτήτων, είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Για 3-4 ημέρες θα είμαστε σε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων

Ο καθηγητής εξήγησε πως η διασπορά φαίνεται ότι είναι μεγάλη και είναι δύσκολο να ελεγχθεί τόσο γρήγορα.

«Για ένα μικρό διάστημα, 3-4 μέρες, θα έχουμε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων. Υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν αποκλείεται να ανέβουν τα κρούσματα.»

Για την αύξηση των κρουσμάτων ρόλο παίζουν και οι μεταλλάξεις, καθώς όπως είπε ο κ. Γώγος το βρετανικό στέλεχος δείχνει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. «Ο δείκτης θετικότητας είναι λίγο πάνω από το 1.»

Από την επόμενη εβδομάδα η ύφεση

Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα, από την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει μια ύφεση. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα ποσοστά δεν είναι τόσο μεγάλα, διαφαίνεται μια σταθεροποίηση η οποία μπορεί να αρχίσει να αποτυπώνεται. «Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει πραγματικά.», τόνισε.

Για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, εκτάκτως. «Χρειάζονται προσλήψεις, όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Η επίταξη δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία.»

Δεν περνάει καν από τη σκέψη μας το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, ο κ. Γώγος είπε πως «αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε.»

Τέλος, τόνισε πως για να αρχίσουμε να συζητάμε θα πρέπει να δούμε τη δυναμική της πανδημίας να ελέγχεται. «Με σιγουριά δε μπορούμε να πούμε τίποτα. Με τον εμβολιασμό θα έχουμε μείωση των νοσηλευμένων.»

Ο κ. Γώγος κλείνοντας επεσήμανε τη σημασία της ατομικής ευθύνης. «Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα.»

 

Σαρηγιάννης: Θα φτάσουμε τα 3.800 κρούσματα

«Μέχρι τέλος του μήνα εάν έχουμε τον ίδιο μεγάλο αριθμό τεστ όπως χθες, θα φτάσουμε τα 3.800 κρούσματα» δήλωσε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «αυτό που με ανησυχεί είναι οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ που μπορεί να φτάσουν τους 780».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει, είπε ο κ. Σαρηγιάννης, αν το αφήσουμε χωρίς ικανό έλεγχο μπορεί να φτάσουμε στα 5000 κρούσματα λίγο μετά το Πάσχα και αυτή θα είναι η πραγματική κορύφωση.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα συμβεί γιατί τότε -εξήγησε- το ΕΣΥ θα έχει ξεπεράσει το όρια του. “Υπάρχει και η αναγγελία για μεγάλο αριθμό τεστ οπότε θα έχουμε καλύτερη εικόνα και να σπάσουμε αλυσίδες μετάδοσης”
ανέφερε.

Για το λιανεμπόριο ανέφερε ότι μπορεί να συζητήσουμε στις 12 Απριλίου, εκτιμώντας ότι στις 5 Απριλίου δεν πρόκειται να έχουμε τέτοια αποσυμπίεση για να το συζητάμε.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  24 March, 2021 ΑΡΘΡΑ