Κορονοϊός: Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση της θνησιμότητας

  16 October, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση της θνησιμότητας

Τι δείχνουν τα νέα αναλυτικά στοιχεία του «Βήματος» για τη θνησιμότητα στη χώρα μας συγκριτικά με την περίοδο της καραντίνας, αλλά και σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού με την Ελλάδα

Στην Ελλάδα καταγράφεται σχεδόν διπλάσιος αριθμός θανάτων φορέων του Covid-19 το τελευταίο 50ήμερο σε σχέση με το χρονικό διάστημα 15 Μαρτίου έως 5 Μαΐου (περίοδος «καραντίνας»), τότε που η χώρα ήταν σε κατάσταση συναγερμού λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Tην περίοδο, της πρώτης φάσης της πανδημίας,  απεβίωναν ημερησίως κατά μέσο όρο 2-3 άτομα. Ο αριθμός αυτός από τα τέλη Αυγούστου έχει ανέλθει στους πέντε νεκρούς την ημέρα, με περαιτέρω αυξητικές τάσεις. 

Η χθεσινή καταγραφή 13 θανάτων σε μία ημέρα δείχνει τη βαρύτητα πλέον της νόσου στη χώρα μας και μια τάση σύντομα ο μέσος ημερήσιος όρος των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους από κοροναϊό να υπερβεί σταθερά τους 10.

Το «δεύτερο κύμα» της πανδημίας στη χώρα μας είναι πολύ πιο οδυνηρό από την εξάπλωση του ιού στην πρώτη φάση, με σημαντικά μεγαλύτερη θνησιμότητα. 

Κι αυτό φαίνεται από τη μεταβολή των δεδομένων το τελευταίο 15νθημερο όχι μόνο σε σύγκριση με μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ισπανία κλπ., αλλά και συγκριτικά με χώρες αντίστοιχου πληθυσμού με την Ελλάδα, όπως Πορτογαλία, Βέλγιο και Ολλανδία, από τις οποίες έχουμε πλέον διπλάσιο έως πενταπλάσιο αριθμό θανάτων αναλογικά με τα κρούσματα.   

Οι νοσούντες σε αυτές τις χώρες είναι πολλαπλάσιοι των νοσούντων της χώρα μας, όμως ο ποσοστιαίος αριθμός ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους, εντυπωσιακά -ευτυχώς- μικρότερος.

Χθες κυβερνητικοί παράγοντες – σχετική ενημέρωση και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα – που εμφάνισαν συγκριτικά επιδημιολογικά δεδομένα με αυτές τις χώρες, ανέφεραν ότι οι θάνατοι στη χώρα μας αντιστοιχούν στο 5-20% των απωλειών των εν λόγω χωρών, ξεκινώντας όμως την καταμέτρηση από την αρχή της πανδημίας όταν πράγματι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν μεγάλους αριθμούς θυμάτων και θνησιμότητα περίπου 120 νεκρούς στα 1.000 κρούσματα.

Κι όχι «απομονώνοντας» τα δεδομένα του τελευταίου χρονικού διαστήματος στο οποίο η Ελλάδα παρουσιάζει αντίστοιχες ή σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερες θνησιμότητες με αυτές πολλών ευρωπαϊκών χωρών και οι «καμπύλες» του θανάτου από covid-19 παρουσιάζουν (σύμφωνα με τα γραφήματα που παρουσιάζουμε) ενδεικτικές διαφοροποιήσεις.

Τοπικά lockdown και σε άλλες περιοχές αν χρειαστεί

Για το τοπικό lockdown στην Κοζάνη και αν θα συμβεί το ίδιο και σε άλλες περιοχές μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε: «Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν πως όπου υπάρχουν ζητήματα πρέπει να επεμβαίνουμε γρήγορα και αποφασιστικά, γι αυτό επιβάλλεται αυτή η περιχαράκωση των κρουσμάτων για να μην αποτελέσουν πηγή κινδύνου για ευρύτερες περιοχές».

Υπογράμμισε ότι «αν χρειαστεί και σε άλλες περιοχές να ληφθούν τέτοια μέτρα, θα ληφθούν γιατί η χώρα μας έχει αποδείξει πως δρα πιο γρήγορα και αποφασιστικά από άλλες χώρες», ανέφερε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε χτες πως η Ελλάδα είναι σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ τόνισε πως δεν εξετάζεται μίνι lockdown στην Αθήνα.

Στα γραφήματα που παρουσίασε φαίνεται πως η Ελλάδα έχει λιγότερα κρούσματα και νεκρούς σε σχέση με άλλα κράτη που έχουν σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό με τη χώρα μας. 

Συγκεκριμένα στο γράφημα με τον αριθμό των θυμάτων η Ελλάδα είναι τελευταία με 469 θύματα. Πρώτο έρχεται το Βέλγιο με 10.244 νεκρούς και ακολουθούν Ολλανδία και Πορτογαλία.

Η χώρα μας είναι στην τελευταία θέση και στο γράφημα με τον αριθμό των κρουσμάτων με 23.495 στο σύνολο. 

Πρώτη έρχεται η Ολλανδία με 196.163 κρούσματα και στη συνέχεια το Βέλγιο και η Πορτογαλία.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  16 October, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα