Κορονoϊός : Το Πάσχα “πονοκεφαλιάζει” τους ειδικούς

  25 April, 2021 ΑΡΘΡΑ
Κορονoϊός : Το Πάσχα “πονοκεφαλιάζει” τους ειδικούς

Την αποκλιμάκωση της κατάστασης στα νοσοκομεία αλλά και την σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορονοϊού επισημαίνουν οι ειδικοί, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στους εμβολιασμούς για να μπορέσει να επανέλθει μια μερική κανονικότητα το καλοκαίρι.

O Θάνος Δημόπουλος, Πρύτανης και καθηγητής Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στην ημερίδα όπου ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε για ακόμη μια φορά τα οφέλη των εμβολίων για τον κορονοϊό και έκανε λόγο για το πιθανό τέλος στις μάσκες. Ο ίδιος μίλησε  μαζί με τον καθηγητή Νίκο Σύψα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τους εμβολιασμούς και τα μέτρα.

Όπως σημείωσε ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη, υπάρχει μια σταθεροποίηση στα κρούσματα και τις εισαγωγές, και όπως ανέφεραν ο κ. Τσιόδρας και o κ. Σύψας, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους εμβολιασμένους να μην φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους. «Επιταχύνουμε τα εμβόλια, δεν αφήνουμε καμία δόση να πάει χαμένη, ελπίζουμε στη βελτίωση του καιρού. Όπως σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης στην εκδήλωση, είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε προβλέψεις με οριζοντα παραπάνω από 2 εβδομάδες. Όταν ένας πλήρως εμβολιασμένος συναντήσει έναν άλλο πλήρως εμβολιασμένο, δεν θα υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης, αλλά πλήρως εμβολιασμένοι δεν είναι πάνω από ένα 10-15%, δεν έχουμε ακόμη φυσικό τείχος ανοσίας», ανέφερε.

Αναφορικά με τα εμβόλια, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι αποφασίστηκε από το CDC να ξαναρχίσουν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson και θα πρέπει να ακολουθήσουν οι αντίστοιχες αποφάσεις από τον Ευρωπαΐκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Αν κάποιος έχει νοσήσει, μπορεί περίπου 3 εβδομάδες μετά την νόσο να κάνει το εμβόλιο. Όσοι έχουν νοσήσει κάνουν μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο. Το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα ή αύριο, όπως έχει πει και ο Φάουτσι. Πρέπει να μην καθυστερήσουμε καθόλου με το εμβόλιο. Όσον αφορά τη βαριά νόσηση, όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Τα εμβόλια με τεχνολογία mRNA μας δίνουν μια μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά την πιθανότητα νόσησης. Στις ανεπιθύμητες ενέργειες υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ των εμβολίων αυτών».

Αναφορικά με το άνοιγμα των πανεπιστημίων είπε: «Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα πανεπιστήμια, έχει τεράστιες επιπτώσεις για τους φοιτητές και θα πρέπει να το δούμε κατά προτεραιότητα».

Όσον αφορά το Πάσχα, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση από το να συνωστίζονται οι πολίτες σε πλατείες καθώς όπως είπε «αυξανομένων των εμβολιασμών και βελτιώμενου του καιρού θα προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Η συγκέντρωση σε πλατείες δεν λειτούργησε θετικά, φάνηκε η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα».

Λουκίδης: Πρέπει να επικεντρωθούμε στους εμβολιασμούς

Ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας ανέφερε ότι οι εισαγωγές δεν είναι σε αυτό που θα λέγαμε ικανοποιητικό επίπεδο αλλά σε 10-15 μέρες θα αποκλιμακωθεί. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στους εμβολιασμούς. Ένα 15% των ασθενών μας που είχαν τη δυνατότητα δεν έχουν πάει να εμβολιαστεί και νοσηλεύονται με σοβαρή νόσο. Αυτό πιέζει το σύστημα υγείας και δυνητικά τις ΜΕΘ. Θα ήθελα να μην πω τις θεωρίες που μας λένε διάφοροι, επηρεάζονται πολλές φορές από το περιβάλλον τους που προσπαθεί να τους πείσει ότι είμαστε άτρωτοι. Αν κάποιος έχει χάσει το ραντεβού μπορείς να ξανακλείσει μετά από 30 ημέρες», σημείωσε

Όσον αφορά το πώς θα είναι το ερχόμενο καλοκαίρι, ο κ. Λουκίδης είπε: «Το δικό μας καλοκαίρι είναι το ελληνικό καλοκαίρι και ελπίζουμε ότι με την αύξηση της εμβολιαστικής προσπάθειας και από τη στιγμή που μπαίνουν στη διαδικασία οι άνθρωποι που εργάζονται, μετακινούνται, συναναστρέφεται με κόσμο θα είναι καλύτερη η κατάσταση. Θα είναι δύσκολο να φύγουν όλα τα μέτρα το καλοκαίρι. Χρειάζεται καλή επιδημιολογική παρατήρηση του πληθυσμού».

«Το Πάσχα θα υπάρξει μια κοινωνική συναναστροφή, θα πρέπει οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες να προστατέψουν τη δουλειά τους, ώστε να μη χρειαστεί να ξανακλείσει και το άνοιγμα αυτό να γίνει με ασφάλεια. Έχω μια αισιοδοξία ότι θα το πετύχουμε, είναι στο χέρι το δικό μας να είμαστε πιο υπεύθυνοι. Θα είναι περίεργο το Πάσχα, αλλά θα μπορέσουμε να περάσουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι».

Παυλάκης: θα το πληρώσουμε με χιλιάδες θανάτους το άνοιγμα της κοινωνίας

Xιλιάδες θανάτους θα έχει ως συνέπεια η μερική άρση μέτρων, δεδομένου ότι τα νοσοκομεία της χώρας είναι γεμάτα και καθημερινά καταγράφονται 3 με 4 χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού εκτίμησε ο καθηγητής Ιατρικής Γιώργος Παυλάκης. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει για πάντα κλειστή, το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό. Το Πάσχα από μόνο του είναι δύσκολη περίοδος για περιορισμούς και μαζί με το άνοιγμα της αγοράς, της εστίασης και των σχολείων μπορεί να γίνει ένα εκρηκτικό μείγμα. Και τα ανοίγουμε όλα με 3-4 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και με γεμάτα νοσοκομεία. Αυτό από επιστημονική άποψη είναι λάθος, και θα πληρωθεί με χιλιάδες θανάτους. Υποθέτω πως το ζύγισαν αυτό. Η κυβέρνηση που μεταφράζει τη θέληση της κοινωνίας και έχει την τελική ευθύνη αποφάσισε ότι αυτό αντέχει η κοινωνία. Αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε το κόστος. Από τη στιγμή που αφήσαμε τον ιό να μπει και να αλωνίζει για τόσο καιρό φυσικά θα υπάρχουν θύματα. Το θέμα είναι πώς θα μειώσουμε αυτά τα θύματα», τόνισε ο κ. Παυλάκης.

Πώς θα βγούμε από την πανδημία

«Για να βγούμε από το φαύλο κύκλο που υπάρχει τώρα, νομίζω ότι αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουν είναι ότι πρέπει να γίνονται όσο περισσότερα τεστ γίνεται, και να υπάρχει μια βάση δεδομένων που όλα αυτά να αναλύονται. Ακόμα χρειάζεται ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων. Αν δεν γίνουν αυτά, δεν κάνουμε δουλειά. Το δεύτερο θέμα είναι ότι πρέπει να γίνει αυστηρότερη και σωστότερη επιβολή των μέτρων. Το τρίτο είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί», εξήγησε ο ίδιος αναφορικά με το πώς θα καταφέρουμε να βγούμε από την πανδημία.

«Οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό»

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία απόδειξη ότι οι εμβολιασμένοι τελειώνουν με τον ιό. Τα εμβόλια προστατεύουν συνήθως από την ασθένεια, αλλά όχι αναγκαστικά από τη μόλυνση. Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι ότι υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μολυνθούν και να φέρουν τον ιό που μπορούν να τον μεταδώσουν. Άρα θα πρέπει να συνεχίζουν να φορούν τη μάσκα και μετά τον εμβολιασμό. Σε αυτή τη φάση με τόσα κρούσματα, οι μάσκες και όλα τα προστατευτικά μέτρα είναι αναγκαία. Τα εμβόλια θα λύσουν το πρόβλημα μακροχρόνια και όταν έχουν πέσει πια τα κρούσματα», σημείωσε ο κ. Παυλάκης αναφορικά με τους εμβολιασμένους, και κατά πόσο θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα.

Φόβος για τις εκκλησίες και τα φαινόμενα συνωστισμού

«Νομίζω ότι η μεγαλύτερη απειλή αναζωπύρωσης της επιδημίας είναι ο συνωστισμός παντού, σε μαγαζιά, γλέντια και μέσα και έξω από τις εκκλησίες. Με όλο το σεβασμό για το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού, δυστυχώς πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να καταλάβουμε ότι κάθε συνωστισμός είναι επικίνδυνος. Ο Θεός είναι παντού και μπορούμε και φέτος να εφαρμόσουμε τη συνταγή του περσινού Πάσχα, η οποία δούλεψε», πρότεινε ο κ. Παυλάκης.

«Κάνουμε τις επιθυμίες μας πραγματικότητα. Στο Ισραήλ πέρυσι έλεγαν τα ίδια, και είχαν το καλοκαίρι ένα τεράστιο κύμα με πολλούς θανάτους. Νομίζω ότι δε θα γίνει το ίδιο στην Ελλάδα, γιατί έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική κοινωνία. Αυτή τη στιγμή γίνεται πόλεμος στα νοσοκομεία. Συζητάμε για μερικές ημέρες διακοπών, τη στιγμή που οικογένειες θάβουν τους δικούς τους. Θέλουμε να γίνονται κηδείες σε κάθε χωριό; Πρέπει να δώσουμε χρόνο στα εμβόλια να δουλέψουν.

Δεν είναι η πλειοψηφία του πληθυσμού εμβολιασμένη. Πάμε γυρεύοντας για καινούργια στελέχη και παραπάνω φασαρίες. Πρέπει πρώτα να καταπιέσουμε τον ιό, να φύγουν τα πολλά κρούσματα και μετά να γίνουν σκέψεις για ανοίγματα. Ούτε ο τουρισμός θα πάει καλά αν έχουμε χιλιάδες μολυσμένους να γυρνούν στη χώρα. Στην Ινδία από τη μια στιγμή στην άλλη έρχεται κύμα που θα γίνει τσουνάμι. Κάθε μέρα μια διαφορετική περιοχή της Γης έχει πρόβλημα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα μαθήματα του παρελθόντος, πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Συνεχίζει να με ενοχλεί αυτό που λένε πολλοί, ότι τα μέτρα δε δουλεύουν ή ότι η Ελλάδα δεν έχει πάει καλά. Αυτό είναι προσβολή για τον ελληνικό λαό, τα έχει πάει πολύ καλύτερα με πολύ λιγότερα μέσα από άλλους λαούς. Έχει δείξει αυτοσυγκράτηση. Η Ελλάδα θα ήταν χειρότερα χωρίς την αντοχή του ελληνικού λαού», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Παυλάκης.

Τσιόδρας: Πότε θα μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στα οφέλη των εμβολίων για τον κορονοϊό και έκανε λόγο για το πιθανό τέλος στις μάσκες. Ο ίδιος μίλησε σε ημερίδα του ΕΚΠΑ μαζί με τον καθηγητή Νίκος Σύψας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τους εμβολιασμούς και τα μέτρα.

Ο Νίκος Σύψας αναφέρεθηκε σε στοιχεία του δείκτη μεταδοτικότητας Rt σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα.

Στην Αθήνα, συγκεκριμένα είναι στο 0,95, κάτι αρκετά ενθαρρυντικό.
Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα είναι λίγο πάνω από το 1.

Σε περίπτωση που ο δείκτης RT παραμείνει κάτω από το 1, οι διασωληνωμένοι τον Ιούνιο αναμένεται να πέσουν στους 400. 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στα οφέλη των εμβολίων και έκανε λόγο για πιθανό τέλος στις μάσκες. Όπως είπε, όταν δύο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

Τις επόμενες μέρες η επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει για τα μέτρα και το ενδεχόμενο χαλάρωσής τους. Υπάρχει το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους εμβολιασμένους να μην φορούν μάσκες.

 

  25 April, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα