Koρονοϊός:Αναθεωρημένες οδηγίες προφύλαξης απο το Ε.Κ.Π.Α

  07 October, 2020 ΑΡΘΡΑ
Koρονοϊός:Αναθεωρημένες οδηγίες προφύλαξης απο το Ε.Κ.Π.Α

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνοψίζουν τα δεδομένα σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του κορονοϊού σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
συνοψίζουν τα δεδομένα σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του κορωνοϊού σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Οι γιατροί που συνοψίζουν τα δεδομένα για τον κορωνοϊό είναι οι: Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

•    Η λοίμωξη COVID-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω στενής επαφής από άτομο σε άτομο, μεταξύ ατόμων που βρίσκονται πλησίον ο ένας στον άλλο (σε απόσταση λιγότερο από 2 μέτρα). Άτομα που έχουν μολυνθεί αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό. 
•    Η λοίμωξη COVID-19 μεταδίδεται πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο. Ο ιός SARS-CoV-2 φαίνεται να μεταδίδεται πιο εύκολα από τη γρίπη, αλλά όχι τόσο εύκολα όσο η ιλαρά, ο οποίος είναι ένας από τους πιο μεταδοτικούς ιούς στην ανθρωπότητα.

•    Η λοίμωξη COVID-19 μεταδίδεται συνήθως κατά τη στενή επαφή. Άτομα που βρίσκονται πλησίον (σε απόσταση λιγότερο των 2 μέτρων) σε άτομο με COVID-19 ή έχουν άμεση επαφή με αυτό το άτομο διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Όταν άτομα με λοίμωξη COVID-19 βήχουν, φτερνίζονται, τραγουδούν, μιλούν ή αναπνέουν, παράγουν αναπνευστικά σταγονίδια. Αυτά τα σταγονίδια μπορεί να κυμαίνονται σε μέγεθος και να είναι μεγαλύτερα (μερικά από τα οποία είναι ορατά) έως μικρότερα. Οι λοιμώξεις είναι κυρίως αποτέλεσμα της έκθεσης σε αναπνευστικά σταγονίδια. Τα αναπνευστικά σταγονίδια προκαλούν λοίμωξη όταν εισπνέονται ή εναποτίθενται σε βλεννογόνους, όπως στο εσωτερικό της μύτης και του στόματος. Η απόσταση έχει καθοριστική σημασία καθώς όσο μακρύτερα ταξιδεύουν τα αναπνευστικά σταγονίδια από το άτομο με COVID-19, η συγκέντρωση αυτών των σταγονιδίων μειώνεται. Τα μεγαλύτερα σταγονίδια πέφτουν από τον αέρα λόγω της βαρύτητας. Τα μικρότερα σταγονίδια και σωματίδια διαχέονται στον αέρα. Με το πέρασμα του χρόνου, η ποσότητα του μολυσματικού ιού στα αναπνευστικά σταγονίδια μειώνεται.

•    Η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί ορισμένες φορές αερογενώς. Ορισμένες λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω έκθεσης σε μικρά σταγονίδια και σωματίδια που φέρουν ιικό φορτίο και μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για λεπτά έως ώρες. Αυτοί οι ιοί μπορεί να είναι σε θέση να μολύνουν άτομα που απέχουν περισσότερο από 2 μέτρα από τον φορέα της λοίμωξης ή ακόμα και αφού ο φορέας της λοίμωξης έχει απομακρυνθεί από το χώρο. Αυτό το είδος μετάδοσης αναφέρεται ως αερομεταφερόμενη μετάδοση και είναι ένας σημαντικός τρόπος εξάπλωσης λοιμώξεων όπως η φυματίωση, η ιλαρά και η ανεμοβλογιά. Υπάρχουν ενδείξεις ότι υπό ορισμένες συνθήκες, άτομα με COVID-19 φαίνεται να έχουν μολύνει επίνοσα άτομα σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων. Αυτά τα περιστατικά έχουν αναφερθεί σε κλειστούς χώρους με ανεπαρκή αερισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρθηκε ότι το μολυσμένο άτομο ανέπνεε έντονα κατά τη διάρκεια τραγουδιού ή άσκησης. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ποσότητα μολυσματικών μικροσταγονιδίων και σωματιδίων από τα άτομα με COVID-19 συγκεντρώθηκε αρκετά για να διαδώσει τον ιό σε άλλους ανθρώπους. Τα άτομα που είχαν μολυνθεί βρίσκονταν στον ίδιο χώρο κατά την ίδια ώρα ή λίγο μετά την αποχώρηση του ατόμου με COVID-19. Ωστόσο, σημειώνεται ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η μετάδοση μέσω στενής επαφής είναι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης και σαφώς συχνότερη συγκριτικά με τη μετάδοση μέσω αερολύματος.

•    Η λοίμωξη COVID-19 μεταδίδεται λιγότερο συχνά μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες. Τα αναπνευστικά σταγονίδια μπορούν επίσης να εναποτεθούν σε επιφάνειες και αντικείμενα. Είναι πιθανό ένα άτομο να έρθει σε επαφή με τον SARS-CoV-2 αγγίζοντας μια επιφάνεια ή αντικείμενο και έπειτα να μολυνθεί αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος τρόπος μετάδοσης δεν θεωρείται συχνός. 

•    Η λοίμωξη COVID-19 σπάνια μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Έχουν αναφερθεί μεμονωμένες περιπτώσεις μετάδοσης του SARS-CoV-2 από ανθρώπους σε κατοικίδια ζώα, κυρίως γάτες και σκύλους, μετά από στενή επαφή με άτομα με COVID-19. Γι ’αυτό το λόγο συστήνεται προσοχή κατά την επαφή με κατοικίδια ζώα κατά τη διάρκεια της λοίμωξης COVID-19. Ο κίνδυνος εξάπλωσης της λοίμωξης COVID-19 από ζώα σε ανθρώπους θεωρείται χαμηλός. 

Μέτρα για να σπάσει η αλυσίδα μεταδοσης του κορωνοϊού
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της ασθένειας είναι να αποφύγουμε την έκθεση στον ιό. Μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να αποτρέψουμε την αλυσίδα μετάδοσης.

Τηρούμε αποστάσεις από τους πλησίον μας τουλάχιστον 2 μέτρα, όποτε είναι δυνατόν. Αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο πρόληψης.
Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με μάσκα όταν είμαστε κοντά με άλλους. Αυτό συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης τόσο με στενή επαφή όσο και με αερομεταφερόμενη μετάδοση.
Πλένουμε τα χέρια μας, σωστά, συχνά με σαπούνι και νερό. Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα, χρησιμοποιούμε ένα απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλη.
Αποφεύγουμε τους πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους και φροντίζουμε οι εσωτερικοί χώροι να αερίζονται επαρκώς με εξωτερικό αέρα. Γενικά, η παρουσία σε εξωτερικούς χώρους και σε χώρους με καλό εξαερισμό μειώνει τον κίνδυνο έκθεσης σε μολυσματικά αναπνευστικά σταγονίδια.
Παραμένουμε στο σπίτι και απομονωνόμαστε από τους οικείους μας όταν αρρωστήσουμε.
Καθαρίζουμε τακτικά και απολυμαίνουμε τις επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά.
Οι πανδημίες μπορεί να είναι αγχωτικές, ειδικά όταν βρισκόμαστε μακριά από άλλους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό να διατηρούμε τις κοινωνικές επαφές και να μην παραμελούμε την ψυχική μας υγεία.

Η γεωγραφική διασπορά το προηγούμενο 24ωρο

– 33 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 213 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ευβοίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων το 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα από Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων το 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων τα 3 προέρχονται από ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με συρροή στη νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στο Καρατεπέ

– 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Η πτώση της θερμοκρασίας θα φέρει αύξηση των κρουσμάτων

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, για την εξάπλωση του κορονοϊού στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, ενώ την συνέδεσε άμεσα με την πτώση της θερμοκρασίας στις χώρες αυτές. Παρόμοια αύξηση της μεταδοτικότητας θα συμβεί και στην Ελλάδα, ανέφερε:

“Με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας. Η αύξηση της μετάδοσης που βλέπουμε σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν 10 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αυτή τη στιγμή, αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα με την αντίστοιχη πτώση της θερμοκρασίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κι ενώ βρισκόμαστε επίσημα από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και σε μια σχετικά ήπια επιδημική κατάσταση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, προχωρώντας οι μήνες αναμένουμε παρόμοια αύξηση της μεταδοτικότητας και στην Ελλάδα. “Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πως σχετίζεται η αύξηση του Rt με τις χαμηλές θερμοκρασίες

Ο λιγότερο επιστημονικός και περισσότερο ... πρακτικός λόγος που οδηγεί σε αύξηση της μεταδοτικότητας στις χαμηλές θερμοκρασίες είναι το γεγονός ότι εξαιτίας του κρύου, οι άνθρωποι περνούν τον περισσότερο χρόνο του 24ωρου στους εσωτερικούς χώρους, όπου ο ιός ευνοείται να αναπτυχθεί λόγω συνωστισμού και κακού αερισμού. Αυτό συμβαίνει άλλωστε με όλες τις αναπνευστικές ασθένειες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι επιστημονικοί λόγοι που θα ευνοήσουν φέτος την εξάπλωση του κορονοϊού και σχετίζονται με τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και τις τιμές της υγρασίας της ατμόσφαιρας.

Όταν ο κορονοϊός αποβάλλεται μέσω των αερομεταφερόμενων σταγονιδίων από τον οργανισμό ενός ανθρώπου που νοσεί, ο κρύος αέρας βοηθά στο να διατηρηθεί “ζωντανός” και περισσότερο ενεργός, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Όλες οι αναπνευστικές λοιμώξεις λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Έτσι μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος, ή ακόμα και μέσω της απλής ομιλίας, τα σωματίδια του κορονοϊού μπορούν να εξαπλωθούν και να ταξιδέψουν στην ατμόσφαιρα, μέσω των εκπνεόμενων σταγονιδίων.

Covid-19, χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασία – Τι λένε οι μελέτες

Δεν είναι ακόμη απόλυτα κατανοητό, πώς και γιατί η νόσος Covid-19 μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα στον κρύο αέρα, αλλά πολλοί επιστήμονες έχουν αρχίσει να το μελετούν.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στο περιοδικό Transboundary and Emerging Diseases διαπίστωσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, αυξήθηκε καθώς ο αέρας έγινε πιο ξηρός και το επίπεδο υγρασίας μειώθηκε.

Συνολικά, η μείωση της σχετικής υγρασίας της ατμόσφαιρας κατά 1% συσχετίστηκε με αύξηση των κρουσμάτων, από 7 έως 8% αναφέρουν οι ερευνητές στα αποτελέσματα της μελέτης.

“Η θερμοκρασία και η υγρασία μπορούν να επηρεάσουν τη μετάδοση του κορονοϊού καθώς ο ιός μπορεί να επιβιώσει περισσότερο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες”, κατέληξαν συμπληρώνοντας ταυτόχρονα, ότι ο ιός παραμένει περισσότερη ώρα «αιωρούμενος» στις χαμηλότερες τιμές υγρασίας.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στο περιοδικό Science Direct εξέτασε τη σχέση μεταξύ της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας, της σχετικής υγρασίας και των ημερήσιων μετρήσεων των περιπτώσεων COVID-19 σε 30 επαρχίες στην Κίνα.

Αποδείχθηκε ότι κάθε αύξηση ενός βαθμού στη μέση θερμοκρασία, οδήγησε σε μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού κατά 36 έως 57%, όταν το επίπεδο υγρασίας κυμαινόταν από 67% έως 85,5%.

Χειμώνας: Εποχή της γρίπης και του κορονοϊού ταυτόχρονα

Ο φετινός χειμώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος και για έναν ακόμη λόγο: θα συνυπάρχει την ίδια εποχή και η επιδημία της γρίπης, ένας συνδυασμός που μπορεί να επιβαρύνει ιδιαίτερα τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, προκαλώντας “βραχυκύκλωμα” στα νοσοκομεία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβάλλει σε χαμηλότερη ποιότητα παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών και ενδεχομένως σε περισσότερους θανάτους.

Καθώς το Βόρειο Ημισφαίριο δεν έχει περάσει έναν ολόκληρο χειμώνα με πανδημία κορονοϊού, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να επιμείνουν στις ασφαλείς αποστάσεις και να φορούν μάσκες ακόμη κι όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, κατά τους χειμερινούς μήνες, λένε οι ειδικοί

“Για τους μήνες που έρχονται, θα χρειαστεί αρκετά μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση από όλους μας”, ανέφερε και ο επιδημιολόγος κ. Μαγιορκίνης.

Η εξάπλωση του κορονοϊού έχει αποδειχθεί ότι δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις μετεωρολογικές συνθήκες και παραμέτρους. Σημαντικός παράγοντας για τον περιορισμό της είναι και η στάση των ανθρώπων απέναντι στη λήψη προληπτικών μέτρων.

Και παρά το γεγονός ότι μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει ότι σε μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη, περίπου 60%, έχει επέλθει κόπωση από την παρατεταμένη επιβολή μέτρων και ο κόσμος επιθυμεί την επιτροφή στην κανονικότητα...

“Η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια”, καταλήγει ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  07 October, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα