Κορονοϊός:Aνησυχητικές εκθέσεις των ειδικών-Εξετάζεται το απαγορευτικό στις μετακινήσεις

  25 October, 2020 ΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός:Aνησυχητικές εκθέσεις των ειδικών-Εξετάζεται το απαγορευτικό στις μετακινήσεις

Το απευκταίο σενάριο της ανεξέλεγκτης πορείας της πανδημίας του κορονοϊού με 4.000 κρούσματα ημερησίως και δεκάδες θανάτους στο τέλος του χρόνου περιγράφεται στην τελευταία τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το μοντέλο προσομοίωσης δείχνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει η χώρα μας για να ανακόψει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Το ενθαρρυντικό - παρά τα μέχρι τώρα αυξανόμενα κρούσματα (χθες «άγγιξαν» τα 1.000) είναι ότι η αυστηρή εφαρμογή της καθολικής χρήσης μάσκας μπορεί να κρατήσει τα ημερήσια κρούσματα κάτω από τα 300 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα, το υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου από τον κορονοϊό αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και την ομάδα HERACLES σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Ιταλία. Η ομάδα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη έχει καταφέρει να προβλέψει με ακρίβεια την έναρξη του δεύτερου επιδημικού κύματος και τη μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την τελευταία τεχνική έκθεση του εργαστηρίου που φέρνει στη δημοσιότητα η «Realnews», εάν δεν ανακοπεί άμεσα η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων που διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα με την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων και κυρίως την καθολική χρήση μάσκας τότε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου θα φθάσουμε τα 1.200 νέα κρούσματα την ημέρα.

Στην περίπτωση αυτή στις 30 Νοεμβρίου τα ημερήσια νέα περιστατικά θα είναι γύρω στα 2.000, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 85.000. Οι θάνατοι θα είναι περίπου 940 και οι ημερήσιες ανάγκες για κλίνες σε ΜΕθ θα αριθμούν σε 230. Σε αυτή την περίπτωση ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων θα μπορούσε να φτάσει και τα 4.000 την ημέρα στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η 9η Νοεμβρίου κρίνει τα πάντα

Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές της χώρας είναι στην ουσία το τελευταίο «καμπανάκι» της κυβέρνησης πριν το καθολικό lockdown, το οποίο σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Βήματος» θα έρθει αν έχουμε 2.000 κρούσματα ημερησίως.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πάντως, σε 15 μέρες, και συγκεκριμένα στις 9 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά τα νέα μέτρα και κατά πόσο έχουν αποδώσει ή όχι. Ωστόσο, όλα είναι ανοιχτά, καθώς αν προκύψει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, το επόμενο δεκαήμερο για παράδειγμα, ένα lockdown μπορεί να έρθει και νωρίτερα, παρότι αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θέλει να πάρει.

Πάντως, το καθολικό lockdown θα είναι - αν συμβεί φυσικά - το απευκταίο μέτρο που θα πάρει η κυβέρνηση. Γι' αυτό και κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να λένε  ότι άλλα μέτρα βρίσκονται στο «τραπέζι» όπως ο περιορισμός μετακινήσεων σε περιφέρειες ακόμη και σε δήμους και η εστίαση κλείνει από τις 10:00 το βράδυ.

Τα τρία νέα μέτρα κατά του κορονοϊού επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για την Κοζάνη και για την Καστοριά που είναι στο κόκκινο.
Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι. Να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ.
Περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών. Ένα μέτρο που είχε ακουστεί, είχε διαψευστεί, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο.

Εθνικά σύνορα

Την ίδια στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναζητείται ένας καλύτερος συντονισμός των εθνικών συνοριακών πολιτικών, προκειμένου να μην επιστρέψει ξαφνικά στην ΕΕ η κατάσταση απομόνωσης της περασμένης άνοιξης. Το θέμα, και συγκεκριμένα ο προσωρινός περιορισμός των μη αναγκαίων ταξιδιών προς την ΕΕ παράλληλα με τη διασυνοριακή ιχνηλάτηση επαφών και τις ρυθμίσεις περί καραντίνας, είναι βέβαιο ότι θα τεθεί επί τάπητος στο τραπέζι των 27 στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 29 Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ομόλογοί του θα συζητήσουν για ένα ευρύτερο πακέτο θεμάτων για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, το οποίο θα εγκρίνει την προηγούμενη ημέρα η Κομισιόν.

Είναι σαφές ότι η πολιτική των συνόρων παραμένει αρμοδιότητα κάθε κράτους – μέλους και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης είχε επιχειρήσει – αν και χωρίς μεγάλη επιτυχία – κοινό συντονισμό, θα επιμείνει στις «κατευθυντήριες γραμμές» παλεύοντας για ομοιομορφία. Προς το παρόν, στην ελληνική κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής και πάντως δεν έχουν στα σκαριά κάποια συνολική παρέμβαση, αν και θα πρέπει να αναμένονται… προσθαφαιρέσεις χωρών στον κατάλογο που αφορά αναστολές πτήσεων προς τη χώρα, ενόσω η ΕΕ επεξεργάζεται τις αλλαγές στη λίστα των επιτρεπόμενων πτήσεων από τρίτες χώρες. 

Οι διαβουλεύσεις των 27 θα ανοίξουν τον κύκλο τακτικών τηλεδιασκέψεων τους επόμενους μήνες, με αντικείμενο αποκλειστικά την πανδημία – μια ιδέα που μοιράστηκε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τους ομολόγους της στην προ ημερών διά ζώσης Σύνοδο Κορυφής. Ευρωπαίοι παράγοντες επισημαίνουν την ανάγκη να αποφευχθεί οτιδήποτε θα απειλούσε με νέες αναταράξεις τις οικονομίες, ωστόσο δύσκολα μπορεί να προεξοφληθεί ο τρόπος που τα κράτη – μέλη θα αποφασίσουν να διαχειριστούν τα σύνορά τους μπροστά στην αναζωπύρωση της πανδημίας. Ενδεικτικό (και προφανώς ανησυχητικό) παράδειγμα, αυτό της Ουγγαρίας, που ανακοίνωσε επισήμως στην αρχή του φθινοπώρου την επιστροφή της σε συνθήκες άνοιξης, με σφράγισμα των συνόρων της για τους αλλοδαπούς, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Εξού και πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές φωνές (επιτρόπων κ.ά.) για έγκαιρο και μεγαλύτερο συντονισμό στην κατεύθυνση να προστατευθεί το «δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης». Ηδη πάντως η Κομισιόν έχει προτείνει την εξέταση κοινών κριτηρίων πριν από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων για επιβολή περιορισμών στους ταξιδιώτες, ενώ σε λειτουργία είναι η πλατφόρμα Re-open EU – ένας διαδραστικός χάρτης με τα ισχύοντα εθνικά μέτρα, πληροφορίες για τους επισκέπτες της κάθε χώρας κ.λπ.

Με πληροφορίες απο τα ΝΕΑ

 

  25 October, 2020 ΑΡΘΡΑ