Κορωνοϊός: Δοκιμάζεται ο… τουρισμός στην Κρήτη

cretapost.gr  10 March, 2020 OIKONOMIAΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορωνοϊός: Δοκιμάζεται ο… τουρισμός στην Κρήτη

Σε… δοκιμασία βρίσκεται ο τουρισμός στην Κρήτη εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού καθώς μέρα με τη μέρα φαίνεται ότι μεγαλώνουν οι απώλειες σε νέες κρατήσεις.

Ο προβληματισμός στους τουριστικούς φορείς του νησιού είναι έκδηλος καθώς όπως αναφέρουν αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα είναι τεράστιο πλήγμα για την Κρήτη, η οικονομία της οποίας στηρίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στον τουρισμό.

«Πάγωμα» σε νέες κρατήσεις

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να διαχειριστεί για την ώρα ο τουριστικός κλάδος του νησιού είναι πως τον τελευταίο καιρό δεν παρατηρούνται νέες κρατήσεις.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε συντριπτική ανάσχεση της ροής των νέων κρατήσεων και μιλάμε για μία περίοδο που συνήθως γίνονται οι κρατήσεις για Απρίλιο, Μάιο αλλά και για τη σεζόν», ανέφερε μιλώντας στο cretapost ο πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης ο οποίος παράλληλα επεσήμανε πως η ανάσχεση στη ροή των κρατήσεων κορυφώθηκε όταν έφτασε ο κορωνοϊός στην Ιταλία.

«Πριν έξι βδομάδες περίπου παρατηρήσαμε μία ανάσχεση στη ροή των κρατήσεων και δεν ξέραμε για ποιο λόγο ήταν. Ρωτήσαμε κάποιους συνεργάτες μας και μας είπαν ότι ήταν γι’ αυτόν τον ιό που τότε ήταν στην Κίνα. Ωστόσο, επειδή αρχικά μόνο η Ασία είχε προσβληθεί τα πράγματα εδώ δεν είχαν επηρεαστεί. Όταν όμως ήρθε ο κορωνοϊός στην γειτονιά μας κι άρχισαν να επηρεάζονται οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης άρχισε το μεγάλο πρόβλημα της ανάσχεσης των ροών των κρατήσεων», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Βλατάκης.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης πρόσθεσε πως «το “πάγωμα” αυτό έχει δώσει στον τουρισμό μία απώλεια της τάξης του 25% κι αυτό μας ανησυχεί».

Μεμονωμένες οι ακυρώσεις

Ευτυχώς για την ώρα δεν υπάρχουν μεγάλες απώλειες από ακυρώσεις κρατήσεων για την Κρήτη.

«Προς το παρόν δεν έχουν αρχίσει οι ακυρώσεις εκτός από ορισμένες χώρες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ακυρώσεις από Ιταλία κι έχει ακυρωθεί ένα μεγάλο γκρουπ Εβραίων που ήταν να πάει στα Χανιά. Λίγες μεμονωμένες ακυρώσεις έχουμε και από την Γαλλία», επεσήμανε σχετικά ο κ. Χαλκιαδάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Βλατάκης πρόσθετε πως «οι κρατήσεις που ήδη έχουν δεν καλύπτουν την τουριστική σεζόν».

Ο φόβος και η… ελπίδα

Αρκετά προβληματισμένοι είναι οι τουριστικοί φορείς της Κρήτης σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊου τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Μάλιστα, επισημαίνουν πως αν τα πράγματα πάνε καλά τότε ο τουρισμός στο νησί θα «αντέξει» και δεν θα υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα εξελιχθεί όλη αυτή η επιδημία. Το βλέπουμε βδομάδα – βδομάδα. Ελπίζω να μην τραβήξει πολύ σε μάκρος και σημειωθούν ακυρώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βλατάκης.

Παράλληλα ο κ. Χαλκιαδάκης σημείωσε πως αν υπάρξει έξαρση του ιού τότε «θα έχουμε τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό».

Ωστόσο, ο Μιχάλης Βλατάκης διατηρεί μία αισιοδοξία καθώς όπως επισημαίνει «Σε τέτοια αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν είχαμε ανάσχεση των κρατήσεων – όχι βέβαια σε τέτοιο βαθμό – και όταν έληξε το πρόβλημα είχαμε έκρηξη στις κρατήσεις. Περιμένουμε να δούμε».

 

cretapost.gr  10 March, 2020 OIKONOMIAΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα