Κορωνοϊός: «Μείνετε σε εγρήγορση» -Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνει νέο σύνθημα

  11 May, 2020 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Κορωνοϊός: «Μείνετε σε εγρήγορση» -Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνει νέο σύνθημα

«Μείνετε σε εγρήγορση – Ελέγξτε τον ιό – Σώστε ζωές» είναι το σύνθημα που θα ανακοινώσει ο Μπόρις Τζόνσον στο αποψινό του διάγγελμα για την επόμενη φάσης της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βρετανία.

Αντικαθιστώντας το μέχρι τώρα κεντρικό σύνθημα «Μείνετε σπίτι», καθώς όσοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα γραφεία και τα εργοστάσια εφόσον τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης, ο Τζόνσον αναμένεται να παρουσιάσει στις 19:00 τοπική ώρα το περίγραμμα ενός «οδικού χάρτη» για μια σταδιακή και αργή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων στη Βρετανία, που μετρά πάνω από 31.000 θύματα (31.587 για την ακρίβεια μέχρι τώρα). Παράλληλα θα ανακοινώσει κι ένα πενταβάθμιο σύστημα προειδοποίησης για τον κορωνοϊό, το οποίο θα ξεκινά από το «πράσινο» επίπεδο και θα φτάνει στο «κόκκινο» για να χαρακτηρίζει τον κίνδυνο που διατρέχουν από την Covid-19 διάφορες περιοχές και να επιτρέπει στην κυβέρνηση να ενισχύει τους περιορισμούς όπου κρίνεται αναγκαίο. μετέδωσαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αρχές των άλλων επαρχιών της Βρετανίας –Ουαλία, Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία– μπορούν να καθορίζουν μόνες τους τα μέτρα που λαμβάνουν, αν και αναμένεται να ακολουθήσουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την Αγγλία. Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς επεσήμανε χθες Σάββατο ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθούν μεγάλες αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα σήμερα.

Τζόνσον: Ξεπεράσαμε την κορύφωση, αλλά η κατάβαση είναι το πιο δύσκολο κομμάτι

Ο Τζόνσον, που συνέκρινε πρόσφατα τη μάχη με τον κορωνοϊό με τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, αναμένεται να πει ότι οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να ασκηθούν περισσότερες από μία φορές την ημέρα και να ανακοινώσει την επαναλειτουργία των φυτώριων. «Αυτό είναι το επικίνδυνο κομμάτι», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στην εφημερίδα Sun on Sunday. «Έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση τώρα, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να πετύχουμε σε κάθε βήμα». “Οι αλπινιστές λένε οτι η κατάβαση από την κορυφή είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Τότε κινδυνεύεις να υπερεκτιμήσεις τις δυνάμεις σου και να κάνεις λάθη», πρόσθεσε.

Οι αρχικές σκέψεις της κυβέρνησης να επιτραπούν από Δευτέρα οι επαφές μεταξύ διαφορετικών νοικοκυριών και για γρήγορη επιστροφή στα θρανία για πολλούς μαθητές φαίνεται ότι έχουν ανατραπεί, με τα σχετικά μέτρα να αργούν ακόμα πιθανώς για εβδομάδες.

Η υιοθέτηση μιας πιο επιφυλακτικής τακτικής υπαγορεύεται από το συμπέρασμα των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης ότι ο βαθμός μεταδοτικότητας του ιού, η γνωστή ως τιμή R, βρίσκεται ακόμα επικίνδυνα κοντά στη μονάδα σε ορισμένες δομές, όπως νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας. Γενικότερα οι επιστήμονες θεωρούν ότι το R στη χώρα βρίσκεται μεταξύ του 0,5 και του 0,9. Όπως γράφουν οι Sunday Times, μια σειρά επιδημιολογικών μοντέλων που τέθηκαν υπόψη των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων από το Imperial College και από τη Σχολή Τροπικής Υγιεινής του Λονδίνου, προειδοποιούν πως η αλόγιστα γρήγορη άρση των περιορισμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε 100.000 θανάτους από τον Covid-19 έως το τέλος του έτους.

 

  11 May, 2020 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ