Κορωνοϊός: Πάνω από 400 δείγματα έχουν ελεγχθεί στην Κρήτη

cretapost.gr  27 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορωνοϊός: Πάνω από 400 δείγματα έχουν ελεγχθεί στην Κρήτη

Πάνω από 400 δείγματα έχουν ελεγχθεί για κορωνοϊό στο Ιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης από την εξειδικευμένη ομάδα του καθηγητή κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ, Γιώργου Σουρβίνου.

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός πως η Κρήτη έχει το Ιολογικό Εργαστήριο καθώς το Ινστιτούτο Παστέρ έχει “φρακάρει” καθώς δέχεται δείγματα από όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα. Εμείς μέχρι στιγμής έχουμε εξετάσει πάνω από 400 δείγματα και συνεχίζουμε», επεσήμανε στο cretapost ο κ. Σουρβίνος ο οποίος παράλληλα σχολίασε και το γεγονός ότι στην Κρήτη φαίνεται πως τα πράγματα – μέχρι στιγμής – είναι καλύτερα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Πάντα υπήρχε μία καθυστέρηση ως προς τις αυξήσεις κρουσμάτων των ιών στην Κρήτη εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. Αυτό το συναντάμε στην γρίπη κάθε χρόνο, το βλέπουμε και τώρα με τον κορωνοϊό. Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό στοιχείο ωστόσο αυτό δεν μας επιτρέπει να εφησυχαστούμε καθώς δεν σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταγραφεί μία μεγάλη αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού στο νησί», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Σουρβίνος.

Τα κριτήρια για να υποβληθεί κάποιος σε τεστ κορωνοϊού

Συγκεκριμένα κριτήρια πρέπει να έχει κάποιος ασθενής για να υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού με τους ειδικούς να λένε πως πρέπει να έχουν εμφανίσει συμπτώματα του ιού.

Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Σουρβίνος αναφέρει στο cretapost ποιοι υποβάλλονται στο τεστ: «Σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ τεστ γίνονται α) στους νοσηλευόμενους ασθενείς ή αυτούς που πρόκειται να νοσηλευτούν με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, β) στους ηλικιωμένους που μένουν σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων και έχουν εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού με πυρετό και γ) υγειονομικούς που επίσης έχουν εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού με πυρετό» και συμπληρώνει πως «όποιος πάει ακόμα και σε νοσοκομείο αναφοράς δεν μπορεί να κάνει το τεστ αν δεν έχει εμφανίσει πρώτα συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού και πυρετού».

Η εξέλιξη της επιδημίας

Σύμφωνα με τον καθηγητή κλινικής Ιολογίας στο ΠΑΓΝΗ, Γιώργο Σουρβίνο η εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα είναι σχετικά ομαλή.

«Τα δεδομένα που καταγράφονται δείχνουν ότι είμαστε σε μία αύξηση των κρουσμάτων χωρίς όμως να μιλάμε για αλματώδη αύξηση. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και αυτό ευελπιστούμε να συμβεί με την εφαρμογή των μέτρων», επεσήμανε σχετικά ο κ. Σουρβίνος.

Δύσκολος μήνας ο Απρίλιος

Ο Απρίλιος, σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, αναμένεται να είναι ένας ιδιαίτερα δύσκολος μήνας ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι η ύφεση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα θα καταγραφεί τον Μάιο.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο Απρίλιος θα είναι ένας δύσκολος μήνας. Αν έκανα μία εκτίμηση για το πότε θα επέλθει η ύφεση, θα έλεγα – στην καλύτερη περίπτωση – τον Μάιο. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε όλοι τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Αν είμαστε πειθαρχημένοι και υπακούμε θα χαλαρώσουν κάποια στιγμή τα μέτρα. Αν είμαστε απείθαρχοι τότε θα συνεχίσουν να υπάρχουν», τόνισε σχετικά ο κ. Σουρβίνος.

 

cretapost.gr  27 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ