Κρασάτες μπουκίτσες χοιρινού με φάβα πικάντικη και πράσο σοτέ

olivemagazine.gr  07 March, 2021 ΑΡΘΡΑ
Κρασάτες μπουκίτσες χοιρινού με φάβα πικάντικη και πράσο σοτέ

Υλικά

Για το χοιρινό
1 κιλό χοιρινό μπούτι, σε μικρές μπουκιές
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρου κοπανισμένους καλά
1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
αλάτι, πιπέρι

Για τη φάβα
500γρ. φάβα πλυμένη καλά
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
ξύσμα από 1 λεμόνι
αλάτι

Για το πράσο
6 πράσα μεγάλα (μόνο το άσπρο μέρος), καθαρισμένα καλά
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 ποτηράκι του κρασιού γλυκό κρασί Σάμου
αλάτι, πιπέρι


Διαδικασία

Αρχικά ετοιμάζετε τη φάβα: σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μοσχομυρίσει, ρίχνετε μέσα τη φάβα, το ξύσμα του λεμονιού, αλάτι και ανακατεύετε.

Προσθέτετε χλιαρό νερό, περίπου 1 λίτρο. Αφήνετε να πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη φάβα μέχρι να χυλώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα. Μόλις χυλώσει η φάβα την αφήνετε να κρυώσει και την περνάτε από το μπλέντερ για να γίνει βελούδινη. Τη διατηρείτε χλιαρή στην κατσαρόλα.

Ετοιμάζετε και τα πράσα: τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες και σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίζουν να παίρνουν χρώμα προσθέτετε μέσα το γλυκό κρασί. Αλατίζετε ελαφρά και πιπερώνετε. Τα μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί όλο το κρασί και να στεγνώσει το τηγάνι.

Έχοντας έτοιμη πλέον τη φάβα και τα καραλωμένα πράσα, ετοιμάζετε το χοιρινό: σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμυδάκι μαζί με τις μπουκίτσες του χοιρινού για αρκετή ώρα και μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κρέας. Το αλατοπιπερώνετε καλά, ρίχνετε τον κοπανισμένο κόλιανδρο και τον ντοματοπελτέ. Ανακατεύετε καλά να αναδειχθούν όλες οι μυρωδιές των υλικών.

Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να πάρει βράση, ανακατεύετε και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε το φαγητό για 30 λεπτά τουλάχιστον. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε λίγο νερό. Δοκιμάζετε και όταν οι μπουκίτσες γίνουν τρυφερές, είστε έτοιμοι για σερβίρισμα.

Σε κάθε πιάτο αδειάζετε τρεις τέσσερις κουταλιές της σούπας φάβα, τις οποίες στρώνετε στην επιφάνεια του πιάτου. Πάνω στη φάβα και από τη μία μεριά βάζετε δύο τρεις κουταλιές της σούπας πράσο καλά σουρωμένο από τα λάδια του και, ακριβώς απέναντί του, τις κρασάτες μπουκίτσες χοιρινού με κόλιανδρο.

 

olivemagazine.gr  07 March, 2021 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα