Κραυγή αγωνίας από τους δημάρχους: “Θα ... παίζουν και ξύλο για το νερό!”

  16 March, 2018 ΚΟΣΜΟΣ
Κραυγή αγωνίας από τους δημάρχους: “Θα ... παίζουν και ξύλο για το νερό!”

Η λειψυδρία συνεχίζει να "πονοκεφαλιάζει" τους αρμόδιους φορείς στην Κρήτη - Η ΠΕΔ αναζητάει κανόνες διαχείρισης του νερού - Δύο γεωτρήσεις από την Τύλισο, για τις ανάγκες του Ηρακλείου

Στο Δημαρχέιο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε, σήμερα, η συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στο νησί με την συνεχιζόμενη λειψυδρία και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην "στεγνώσει" η Κρήτη τους επόμενους μήνες. 

Στη συνεδρίαση ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ, Φώτης Καζάσης, τόνισε ότι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης προσεγγίζει το θεμα της ενιαίας διαχείρισης του νερού, σε επίπεδο έργων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, στο φράγμα Αποσελεμη υπάρχουν 2,2 εκατ. κυβικά νερού ενώ χαρακτηρίστηκε εφικτό να γίνει πριν τον επόμενο χειμώνα η τοποθέτηση του αγωγού στον Αποσελεμη, προκειμένου το έργο να τεθεί σε πληρη λειτουργία

Ο Διευθυντής Διευθυνσης Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίνος Κριτσωτάκης έκανε λόγο για δικαιότερη κατανομή του νερού στις περιοχές με το μεγαλύτερο έλλειμμα και μιλησε για κανόνες διαχείρισης. 

Από την πλευρά του ο κ. Μαμαγκάκης απο ΟΑΚ υπογράμμισε ότι το 2014-15 έπεσαν μέσα σε 25 μέρες στον Αποσελέμη 20 εκατομμύρια κυβικά νερού, 3 εκατομμύρια κυβικά το 2015-2016 και φέτος μόλις 400 χιλιάδες νερού!

Όπως είπε ο κ.Καζάσης ο ΟΑΚ βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Δήμο Μαλεβιζιου για τον Αλμυρό, ενώ εξετάζεται επίσης η "επέκταση" του Αποσελέμη στον Αλμυρό, κάτι για το οποίο υπάρχει προγραμματική συμφωνία και έτοιμη μελέτη.

Αναφερόμενος στην κάλυψη των αναγκών της Μεσαράς, ο Μ.Κριτσωτάκης τόνισε ότι με τα υπόγεια νερά δε θα έχει πρόβλημα η Μεσσαρά, αρκεί να υπάρχει σύνεση.

Θα πέσει ...και ξύλο για το νερό!

Ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μ.Κοκοσάλης τόνισε ότι στο δήμο του θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα, ενώ αναφέρθηκε στην "κακή άρδευση", ενώ  τόσο ο ίδιος όσο κι άλλοι δήμαρχοι επισήμαναν το πρόβλημα των "τρομακτικών ποσοτήτων νερού που χάνονται".

"Δεν υπάρχει νερό, πρέπει να βγουν.. χθες τα σποτ, για να γίνει συνείδηση στους πολίτες!" - τόνισε ο κ.Κοκοσάλης.

Οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν και στις αγροτικές καλλιέργειες και την υπερκατανάλωση νερού από τους αγρότες. Μάλιστα ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας εξέφρασε γλαφυρά την αγωνία του, λέγοντας πως "θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα το καλοκαίρι και κάποιοι θα παίζουν ξύλο!"

Σοβαρό πρόβλημα θα υπάρχει και στο Δήμο Χερσονήσου, ειδικά στα μαγαζιά της παραλίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Σέγκο.

Σωστή χρήση του νερού

Ο κ.Κριτσωτάκης ανέφερε ότι η διαχείριση του νερού θα πρέπει να γίνει κατά το μοντέλο διαχείρισης της ενέργειας. "Στόχος και κατεύθυνσή μας θα πρέπει να είναι η εξοικονόμηση, η σωστή χρήση και η διαφάνεια και όλες οι μετρήσεις να αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Από τη συνεδρίαση προκύπτει μία τάση να ... σφίξουν τα λουριά για τους καταναλωτές και ιδίως για τους κακοπληρωτές, ενώ σε προτεραιότητα μπαίνουν και θέματα ενημέρωσης προς τους καταναλωτές για τη συνετή κατανάλωση του νερού.

Γ.Ρασούλης: Προνομιακές τιμές για τη συνετή κατανάλωση

Για ελλειμματική άρδευση, η οποία πρέπει να στηριχθεί, μίλησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιάννης Ρασούλης, τονίζοντας τη σημασία να κινητοποιηθούν και να δράσουν ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Ο ίδιος προέταξε την αναγκαιότητα λειτουργίας γεωτρήσεων άμεσα και της λήψης μέτρων το συντομότερο, "με διαδικασίες εξπρές", όπως ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο κ.Ρασουλης αναφορικά με τα οικονομικά κίνητρα που μπορούν να δοθούν, είπε χαρακτηριστικά πώς θα έπρεπε, όσοι καταναλώνουν λίγο να πληρώνουν τα μισά και όσοι υπερκαταναλώνουν να πληρώνουν τα τριπλάσια!

Δύο γεωτρήσεις από την Τύλισο, για τις ανάγκες του Ηρακλείου

Αντιλαμβανόμενος την οξύτητα του προβλήματος για το Ηράκλειο, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης είπε ότι θα διαθέσει στο Ηράκλειο δυο γεωτρήσεις από την Τύλισο.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  16 March, 2018 ΚΟΣΜΟΣ