Kρήτη: Άκαρπες οι προσπάθειες για προσέλκυση εργατών γης

cretalive.gr  14 November, 2023 ΑΡΘΡΑ
Kρήτη: Άκαρπες οι προσπάθειες για προσέλκυση εργατών γης

Η μικρή συμμετοχή έφερε την παράταση στη διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων ανέργων για συμμετοχή στο καινοτόμο «Πιλοτικό Πρόγραμμα κινητικότητας 500 ανέργων για εποχική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου» της ΔΥΠΑ, το πολυσυζητημένο πρόγραμμα για τους εργάτες γης.

Όπως έγραψε και πριν από μερικά 24ωρα το Cretalive, ήταν ενδεικτικό ότι μέχρι την περασμένη Παρασκευή, μόλις 10 άτομα δήλωσαν συμμετοχή για εποχική εργασία στο νησί μας με φόντο τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, ενώ αρκετοί έκαναν και δεύτερες σκέψεις οι οποίες, τελικά, επικράτησαν...

Η λίστα μέσω της οποίας ζητούνται εργάτες γης για την ελαιοπαραγωγή εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου προς τα Εργατικά Κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας και της ΔΥΠΑ .

Αρχικά, 15 Κρητικοί ελαιοπαραγωγοί ζήτησαν τη συνδρομή από συνολικά 65 άνεργους εργάτες, οι οποίοι πρόκειται να βοηθήσουν στη διαδικασία της φετινής συγκομιδής. Με βάση τη διαδικασία, τα Εργατικά Κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας και οι ΔΥΠΑ λαμβάνουν τις λίστες από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και φέρνουν σε επαφή όσους ενδιαφέρονται να έρθουν για εργασία στην Κρήτη με τους 15 παραγωγούς.

Στη συνέχεια γίνεται απευθείας επικοινωνία μεταξύ των παραγωγών και των ενδιαφερόμενων ώστε να συμφωνηθεί το ημερομίσθιο καθώς και το χρονικό διάστημα που θα βρίσκονται για εργασία στον τόπο μας. Ακολούθως θα μπουν ηλεκτρονικά να υποβάλουν την αίτηση τους και κατόπιν θα ξεκινήσουν από τον τόπο τους να έρθουν για εργασία στην Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πιλοτικό πρόγραμμα μεταξύ Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και Δυτικής Μακεδονίας αφορά συνολικά 500 άνεργους εργάτες γης και προβλέπει έξοδα μετακίνησης, καθώς και έξοδα διαμονής. Έτσι, η διαδικασία παρατείνεται έως την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 23:59

Στόχος του προγράμματος

Στόχος της δράσης είναι η επιδότηση της μετακίνησης ανέργων της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, που χαρακτηρίζεται από υψηλή ανεργία, για εποχική εργασία στον πρωτογενή τομέα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για εργατικό δυναμικό.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα επιδοτήσει τα έξοδα μετακίνησης και στέγασης.

Οι διαθέσιμες θέσεις ωφελουμένων είναι 500, ενώ η επιδότηση ανέρχεται σε έως 250 ευρώ για μετακίνηση και σε έως 250 ευρώ μηνιαία για στέγαση.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Αμυνταίου, Καστοριάς και Γρεβενών.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση.

Επισημαίνεται ότι η έδρα της μόνιμης κατοικίας του ωφελούμενου πρέπει να βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με βάση τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλώσει στο ΚΠΑ2 μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου 2023.

Το επίδομα καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι ωφελούμενοι απασχολούνται, από τον Νοέμβριο του 2023 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2024.

 

cretalive.gr  14 November, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα