Κρήτη-Αττική:Πότε αναμένεται η εναρξη της εμπορικής λειτουργίας της διασύνδεσης

energypress.gr  13 December, 2023 ΑΡΘΡΑ
Κρήτη-Αττική:Πότε αναμένεται η εναρξη της εμπορικής λειτουργίας της διασύνδεσης

Σε ένα χρόνο από τώρα αναμένεται να παραδοθεί η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής με την εμπορική λειτουργία του καλωδίου, δηλαδή την πλήρη ένταξή του στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας να προγραμματίζεται για τα μέσα του 2025.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας εχθές στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, η κατασκευή του καλωδίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, ωστόσο, δεδομένων των δοκιμασιών που χρειάζεται να μεσολαβήσουν ως την εμπορική λειτουργία, η τελευταία τοποθετείται χρονικά περί τα μέσα του 2025, πάντα με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα στην υλοποίηση του έργου, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Σε αντίστοιχη τροχιά προόδου βρίσκονται και οι υπόλοιπες εγχώριες διασυνδέσεις της χώρας ανάμεσα στα νησιά και το ηπειρωτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Μανουσάκης, σε ότι αφορά τις Κυκλάδες, προχωράει το έργο της διασύνδεσης σε Νάξο και Σαντορίνη καθώς και το κομμάτι Μήλος, Φολέγανδρος και Σέριφος. Τα εν λόγω έργα προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2025, ολοκληρώνοντας έτσι την διασύνδεση ολόκληρου του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα.

«Επόμενος σταθμός» θα αποτελέσουν τα Δωδεκάνησα και η διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα. Σε πρώτη φάση προκρίνεται η διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την Πελοπόννησο, ωστόσο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια, δεδομένου ότι προχωράει πλέον προς υλοποίηση και το καλώδιο διασύνδεσης της Κρήτης με την Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά το πλάνο του ΑΔΜΗΕ προέβλεπε την διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την Κρήτη, πράγμα που εγκαταλήφθηκε στην πορεία λόγω τεχνικών ζητημάτων (μεγάλα βάθη κλπ). Το επόμενο στάδιο του σχεδίου διασύνδεσης του νησιωτικού συμπλέγματος με το ηπειρωτικό σύστημα αφορά τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και την διασύνδεσή τους με την Βόρεια Ελλάδα.

Τέλος, ο Μάνος Μανουσάκης υπογράμμισε την πρόθεση του Έλληνα Διαχειριστή να πρωταγωνιστήσει στα σχέδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή επιχειρώντας «συνέργειες» στην περιοχή μέσα από την συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο Διαχειριστών άλλων χωρών των Βαλκανίων. Ενδεικτικό της στρατηγικής που πλέον διέπει την «φιλοσοφία» και τις αποφάσεις του διαχειριστή είναι η αποστροφή του κ. Μανουσάκη ότι «σε όποιο έργο αφορά μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει ενδιαφέρον από τον ΑΔΜΗΕ».

 

energypress.gr  13 December, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα