Κρήτη: Μείωση φόρων έως 70% σε αγρότες που θα υπογράψουν συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας

neakriti.gr  27 April, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Κρήτη: Μείωση φόρων έως 70% σε αγρότες που θα υπογράψουν συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας

Το 70% των αγροτών της Κρήτης (που εκτιμάται πως ανήκουν στην κατηγορία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών) θα μπορέσουν για πρώτη φορά από φέτος να έχουν έκπτωση στη φορολογική τους επιβάρυνση από 30% έως και 70%, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν σε συμβολαιακή γεωργία. Τη σημαντική αυτή εξέλιξη αναλύει στο neakriti.gr ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου, Δημήτρης Χριστοφοράκης. Παράλληλα, μας μίλησε και για τις φορολογικές δηλώσεις, καθώς και για τον ΕΝΦΙΑ, για να γνωρίζουμε με τις απαραίτητες λεπτομέρειες τα χρονοδιαγράμματα και τις υποχρεώσεις μας για μια χρονιά ακόμη.

«Όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και προβούν σε συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας, η προθεσμία για την υπογραφή των συμβάσεων αυτών και την ανάρτησή τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι μέχρι 31/5. Αφορά αγρότες που πληρούν τα κριτήρια και είναι συμπληρωμένος ο κωδικός 0,37 και 0,38 στη δήλωσή τους. Η συμβολαιακή γεωργία δίνει στους αγρότες μείωση του φορολογικού συντελεστή, άρα και των φόρων που πληρώνουν, από 30% έως 70%», όπως λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου, Δημήτρης Χριστοφοράκης.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Χριστοφοράκης μας λέει: «Αφορά τους αγρότες που έχουν συμπληρωμένο τον κωδικό 0,37 ή 0,38 αν είναι η σύζυγος. Δεν αφορά όλους στους αγρότες. Και στην Κρήτη στις αγροτικές περιοχές, οι αγρότες αυτής της κατηγορίας αντιπροσωπεύουν το 70% των κατοίκων».

Αναγκαία υπενθύμιση στο σημείο αυτό: «Κατά κύριο επάγγελμα, είναι ο αγρότης ο οποίος είναι ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ-ΟΓΑ. Άνω του 50% του εισοδήματός του είναι από την αγροτική οικονομία. Αφιερώνει στην απασχόληση της γης άνω του 50%. Και είναι γραμμένος στο Μητρώο Αγροτών».

Οι αποδείξεις και τα τιμολόγια για δαπάνες-έξοδα

Αναφορικά με τις αποδείξεις και τα τιμολόγια που πρέπει να προσκομίσουν οι αγρότες για να δικαιολογήσουν τις δαπάνες τους και να δηλώσουν τα έσοδά τους, ώστε να έχουν την ανάλογη έκπτωση στη φορολόγησή τους, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης απαντάει: «Όσον αφορά τους αγρότες που τηρούν βιβλία του κανονικού καθεστώτος, ήδη έχουν κατατεθεί στους λογιστές με τους αντίστοιχους ΦΠΑ. Όσοι είναι του ειδικού καθεστώτος και δεν τα έχουν προσκομίσει ακόμα, θα πρέπει να προσκομίσουν τα έσοδα και τα έξοδα στους λογιστές, προκειμένου να συμπληρώσουν το Ε3, να υπολογιστεί το εισόδημα για να μπορεί να υποβληθεί στη συνέχεια η δήλωση».

Στο μεταξύ, υπήρξε μεγάλο ποσοστό αγροτών της Κρήτης που, λόγω της καλής σοδειάς και της καλής τιμής του ελαιολάδου, μεταπήδησαν από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς. Και όσοι δεν έχουν μέχρι σήμερα καταθέσει τα στοιχεία, θα φανεί και γι’ αυτούς τώρα που θα κάνουν τις δηλώσεις τους. «Πολλοί λοιπόν άλλαξαν κατηγορία. Που σημαίνει ότι λειτουργούν όπως όλες οι επιχειρήσεις. Αποδίδουν ΦΠΑ ανά τρίμηνο. Τηρούν βιβλία. Και έχουν τις υποχρεώσεις στο my data κανονικά, όπως οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, ενώ οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος εξαιρούνται από αυτό».

Πάλι το κράτος καθυστέρησε πολύ...

Στο μεταξύ, μεγάλη καθυστέρηση σημειώθηκε και φέτος στη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει το κράτος, ώστε να θέσει σε λειτουργία την πλατφόρμα μέσω της οποίας θα αναρτηθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Όπως λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης, «η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων άνοιξε από τις 31 Μαρτίου. Όμως, όπως συνηθίζει όλα τα χρόνια η ΑΑΔΕ, έτσι και φέτος δε μας εξέπληξε ευχάριστα. Με αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι είχε ανοίξει η πλατφόρμα, το Δημόσιο να ολοκληρώσει την ανάρτηση των δεδομένων που απαιτούνται για τη συμπλήρωση της δήλωσης μόλις την περασμένη Δευτέρα, με τελευταίο φορέα που ανέβασε επάνω βεβαιώσεις αποδοχών, επιδομάτων κ.λπ. τη ΔΥΠΑ, δηλαδή τον παλιό ΟΑΕΔ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου, «για το νησί μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα που προκαλεί την επιβράδυνση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αφού έχουμε πάρα πολλούς ξενοδοχοϋπάλληλους, οι οποίοι έλαβαν ταμείο ανεργίας. Έχουμε αρκετούς στον κατασκευαστικό κλάδο που ελάμβαναν το βοήθημα των οικοδόμων. Και είχαμε έτσι μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Τελικά, οι λογιστές ξεκίνησαν να κλείνουν ραντεβού για τις φορολογικές δηλώσεις από την εβδομάδα αυτή και περισσότερο από τον Μάιο και μετά. Κι αυτό διότι οι τελευταίες μέρες του μήνα για τα λογιστικά γραφεία είναι μέρες υποβολής ΦΠΑ και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων».

«Έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ»

Τέλος του μήνα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Την ίδια ώρα, ετοιμαζόμαστε να... “υποδεχτούμε” άλλον έναν ΕΝΦΙΑ. «Στις 29 με 30 Απριλίου, μέσα στο σαββατοκύριακο δηλαδή, αναμένεται να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Για όσους πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση έως και Τετάρτη 26 Απριλίου (σ.σ. χθες) και έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες οφειλές, θα πιστωθούν τα χρήματά τους στους λογαριασμούς τους, χωρίς να επηρεάσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ την Παρασκευή 28 του μήνα (σ.σ. αύριο). Όσοι υποβάλλουν τη δήλωση από αύριο (σ.σ. σήμερα) και μετά και έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό, το ποσό της επιστροφής θα συμψηφιστεί με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ».

Εξάλλου, σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ της προηγούμενης χρονιάς δε θα υπάρξουν αλλαγές. «Ουσιαστικές αλλαγές δε θα έχουμε σε σχέση με πέρυσι, παρά μόνο εάν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή μας κατάσταση, δηλαδή αν έχει αυξηθεί ή μειωθεί, μόνο τότε θα δούμε διαφοροποίηση στο ποσό που πληρώνουμε», όπως λέει ο Δημήτρης Χριστοφοράκης. «Μοναδική εξαίρεση είναι οι περιπτώσεις εκείνες των φορολογουμένων, που δικαιούνται τη μείωση του 50% ή του 80%, που κι εκεί πάλι εξαρτάται από το γεγονός του αν έχει αυξηθεί το εισόδημά τους πάνω από τα όρια. Να υπενθυμίσουμε ότι μείωση του 50% δικαιούνται φυσικά πρόσωπα που έχουν φορολογητέο εισόδημα έως 9 χιλιάδες ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, για ακίνητα που η αντικειμενική τους αξία δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Ενώ αν είναι έγγαμος ο φορολογούμενος και έχει έως 2 παιδιά ή είναι μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά, η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και όσοι έχουν αναπηρία άνω του 80% υπό την προϋπόθεση και πάλι ότι το φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12 χιλιάδες ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Ενώ τα ακίνητά τους δεν υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά».

 

neakriti.gr  27 April, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα