Κρήτη:  Στα ράφια ντόπια σταφίδα από την… Τουρκία

mesaralive.gr  13 April, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Κρήτη:  Στα ράφια ντόπια σταφίδα από την… Τουρκία

Την ώρα που η σταφίδα αποτελεί είδος υπό... εξαφάνιση, η ζήτηση στην εγχώρια αγορά παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Αποτέλεσμα όπως έχει γράψει το viannitika.gr στο παρελθόν είναι να υπάρχει μια στροφή στην εισαγωγή ποσοτήτων από άλλες χώρες και κυρίως από την Τουρκία. Τη στιγμή που η ποσότητα που παρήχθη φέτος δεν ξεπέρασε τις λίγες εκατοντάδες τόνους, η ζήτηση αγγίζει τους 6000 τόνους ετησίως.

Αναπόφευκτά λοιπόν είναι να γίνονται αρκετές εισαγόμενες ποσότητες σταφίδας από την Τουρκία (και όχι μόνο), προκειμένου να καλυφθούν οι καταναλωτικές ανάγκες

Οι ντόπιοι σταφιδοπαραγωγοί είναι εγκλωβισμένοι καθώς από τη μια - αν και θέλουν να σταφιδοποιούν- βλέπουν πως λόγω των πολλών εξόδων και της τιμής που θεωρείται χαμηλή για να καλύψει τις ανάγκες τους δεν μπορούν να βρουν μια σανίδα… σωτηρίας.

Βλέπουν εν ολίγοις πως η σταφίδα που εισάγεται από την Τουρκία είναι φθηνότερη από τη δική τους. Υπάρχει λοιπόν ένας ανταγωνισμός, στον οποίο δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι - όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου - αν και εισάγονται σταφίδες σωρηδόν, όπου και να στρέψει κανείς το βλέμμα του βλέπει σταφίδα... ελληνική!

Η εισαγωγή σταφίδας και η προέλευση της είναι ένα θέμα με πανελλαδικές διαστάσεις, μιας και η Ελλάδα θέλει περίπου 3000 τόνους ετησίως για κατανάλωση.

Την ίδια ώρα η σταφίδα που άλλοτε αποτελούσε μια «χρυσή» πηγή εσόδων, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, ενώ δεν μπορεί να γίνει ούτε λόγος για εξαγωγές.

Υπάρχουν χώρες, όπως η Τουρκία, που δίνουν στο εξωτερικό σταφίδα ακόμη και με 50 λεπτά το κιλό. Είναι λοιπόν αδύνατο να τους ανταγωνιστεί η Ελλάδα, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει ένας σχεδιασμός για την αύξηση της παραγωγής και την προβολή έπειτα του συγκριτικού πλεονεκτήματος της δικής μας σταφίδας, το οποίο έχει να κάνει με την ποιότητα.

 

Όπως έχει δηλώσει άλλωστε ο κ. Στάθης Φραγκιαδάκης, πρόεδρος των σταφιδοπαραγωγών βλέπουμε παντού σταφίδα Κρήτης ή Κορίνθου, αλλά πουθενά Κίνας ή Τουρκίας. Άλλες χώρες εισαγωγής ποσοτήτων είναι το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Από τη στιγμή που η τουρκική σταφίδα αγοράζεται με περίπου 1350 δολάρια τον τόνο, ενώ η ντόπια στοιχίζει 1700 ευρώ τον τόνο, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι μιλάμε για μεγάλη οικονομική διαφορά.

 

Κι αν εμείς κάνουμε λόγο για ποιοτικό προϊόν, στηρίζοντας εκεί την παραγωγή μας, φαίνεται πως σε αυτή την περίπτωση μετράει η ποσότητα. Εκεί η Τουρκία παραμένει ασυναγώνιστη, παράγοντας πάνω από 300.000 τόνους, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτή την ποσότητα, ο όγκος της σταφίδας που βρίσκεται σε αποθήκες και μπορεί να διατεθεί άμεσα. Περίπου 35.000 τόνοι σταφίδας από πέρυσι είναι στις αποθήκες των Τούρκων.

Την ίδια ώρα η Κίνα παράγει περίπου 200.000 τόνους, ενώ μεγάλες ποσότητες παράγουν το Ιράν, το Αφγανιστάν, αλλά και η Ινδία. Ενώ στο «παιχνίδι» έχουν μπει οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Ο όγκος των ειαγωγών φτάνει συνήθως τους 5000 τόνους ετησίως, αφού η Ελλάδα συνολικά παράγει περίπου 1000 με 1100 τόνους. Και αυτά με βάση τα περσινά στοιχεία.

 

mesaralive.gr  13 April, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα