Κρήτη: Στην κορυφή του κόσμου το λάδι των πρωτοπόρων ελαιοπαραγωγών  για τρίτη συνεχή χρονιά

newshub.gr  21 February, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Κρήτη: Στην κορυφή του κόσμου το λάδι των πρωτοπόρων ελαιοπαραγωγών  για τρίτη συνεχή χρονιά

Η διάρκεια στην επιτυχία, δείχνει πως τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου τυχαία. Παράλληλα, η συνεχής ανοδική πορεία και η κατάκτηση της κορυφής, γεμίζουν με ευθύνη και στόχο για ακόμη περισσότερη δουλειά!

Έτσι αισθάνονται οι πρωτοπόροι από την Κρήτη, που κατάφεραν και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά να σκαρφαλώσουν ως την κορυφή στον κλάδο του ελαιολάδου, σε παγκόσμιο επίπεδο!

Ο λόγος για την εταιρεία «Terra Creta» και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων που καταλαμβάνουν με το λάδι τους, την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη στο διαγωνισμό ελαιολάδων.

Αυτό αναφέρει ο διευθυντής ελαιολάδου της Μέλισσα Κίκιζας κ. Φώτης Σουσαλής που λέει πως η κατάταξη του ελαιολάδου Terra Creta Grand Cru Κορωνέικης ποικιλίας ελιάς στα 10 καλύτερα ελαιόλαδα παγκοσμίως για το 2022, από τον ανεξάρτητο οργανισμό αξιολόγησης EVOO WORLD RANKING είναι μια σπουδαία διάκριση.

«Είναι μια διάκριση – αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς και της άψογης συνεργασίας μας με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων, η οποία έρχεται ουσιαστικά σε συνέχεια των προηγούμενων δύο ετών, που ήμασταν πάλι στην πρώτη δεκάδα. Πέρυσι ήμασταν στο νούμερο δύο και πρόπερσι στο νούμερο εννιά. Οπότε αυτό δείχνει μια καταπληκτική σταθερότητα στην ποιότητα του ελαιολάδου, γιατί είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή, σε ένα πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, στο διεθνές στερέωμα. Δείχνεις ότι δεν είσαι μια φωτοβολίδα στο χώρο», σημειώνει ο κ. Σουσαλής.

Τι είναι το world ranking

Η κατάταξη του ελαιολάδου Grand Cru Κορωνέικης ποικιλίας ελιάς στα καλύτερα ελαιόλαδα παγκοσμίως από τον ανεξάρτητο οργανισμό αξιολόγησης EVOO WORLD RANKING είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης διαδικασίας από το πρώτο βήμα, που είναι η καλλιέργεια του ελαιόδεντρου, ως το τελικό στάδιο που είναι το… ράφι.  Είναι μια επιτυχία, η οποία δε θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς το πάθος για την ελιά, που διακατέχει τόσο τους πρωτοπόρους Μεσαρίτες ελαιοπαραγωγούς, όσο και την εταιρεία Terra Creta. Δύο πλευρές που υλοποιούν το κοινό όραμα της παραγωγής του κορυφαίου ελαιολάδου και της καταξίωσης στο παγκόσμιο στερέωμα.

Η κατάταξη

Η συγκεκριμένη κατάταξη προκύπτει έπειτα από αξιολόγηση αποτελεσμάτων σε 40 σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς.

Έτσι με τις νέες αυτές διακρίσεις για την Terra Creta, την κορυφαία ελληνική εταιρεία παραγωγής, τυποποίησης και εξαγωγής ελαιόλαδου, αλλά και τον πρωτοπόρο Αγροτικό Συνεταιρισμό ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων,  το Grand Cru καταλαμβάνει για μια ακόμη χρονιά,  την υψηλότερη θέση που έχει κατακτηθεί από ελληνικό ελαιόλαδο στην εν λόγω αξιολόγηση.

Το world ranking είναι ουσιαστικά μια παγκόσμια κατάταξη όπου αναλύει και βαθμολογεί όλους τους μεγάλους, έγκριτους διαγωνισμούς ελαιολάδου και όχι κάθε διαγωνισμό που γίνεται και από τα μετάλλια και τις διακρίσεις που παίρνει κάθε ελαιόλαδο, κερδίζει πόντους, έτσι ώστε στο τέλος να αναδείξει τα ελαιόλαδα που έχουν διακριθεί στους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς του κόσμου και με αυτό τον τρόπο δημιουργεί την παγκόσμια κατάταξη.

Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η αξιολόγηση

Σε κάθε διαγωνισμό, η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με την οργανοληπτική ικανότητα του λαδιού. Μιλάμε δηλαδή για τη γεύση, το άρωμα, την αρμονία, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την ένταση αρωμάτων, την  ένταση γεύσης κ.α.  Όλα αυτά βαθμολογούνται και οι ειδικοί βγάζουνε μια κατάταξη, μετάλλια, ανάλογα την ποιότητα του.

Υπάρχουν συγκεκριμένα ειδικοί γευσιγνώστες και βαθμολογούν τα ελαιόλαδα, σε μια τυφλή γευσιγνωσία. Δεν ξέρουν δηλαδή τι δοκιμάζουν και καταγράφουν όλοι τα στοιχεία και συγκεντρωτικά έπειτα βγαίνει η κατάταξη του διαγωνισμού.

«Γίνονται 40 διαφορετικοί διαγωνισμοί και από την ανάλυση των αποτελεσμάτων βγαίνει η κατάταξη. Για αυτό και θεωρείται τόσο σημαντικό επίτευγμα. Δε μιλάμε για ένα μετάλλιο σε έναν διαγωνισμό, που δυνητικά θα μπορούσε να επιτευχθεί. Αλλά είναι συγκεντρωτικά αποτελέσματα. Για αυτό είναι πολύ πιο έγκριτος από κάθε άλλον.

Συνεπώς η τρίτη θέση μας είναι σπουδαία και έχει προκύψει μέσα από μια πολύ μεγάλη διαδικασία και μετράνε οι λεπτομέρειες: Όχι μόνο στην καλλιέργεια, στη συγκομιδή, στη μεταφορά του καρπού, στο ελαιοτριβείο, στην έκθλιψη κτλ, αλλά σε όλα τα στάδια μέχρι την τελική εμφιάλωση», αναφέρει ο κ. Σουσαλής.

Τι σημαίνει αυτή η διάκριση πρακτικά

«Για όλους εμάς που συνεργαζόμαστε για τους κοινούς μας στόχους και το όραμα που έχουμε, είναι ουσιαστικά μια επιβράβευση ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά σε παγκόσμιο επίπεδο. Από εκεί και πέρα όμως, αυτό μας γεμίζει με ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για περισσότερη δουλειά, στο επίπεδο της προώθησης και όχι μόνο.

Γιατί το κρητικό ελαιόλαδο στο πολύ premium επίπεδο, είναι πίσω, σε σχέση με τα ιταλικά και τα ισπανικά λάδια. Κάποιοι θεωρούν μάλιστα ότι το ελληνικό ελαιόλαδο, δεν μπορεί να είναι ένα προϊόν απαιτήσεων. Και χαιρόμαστε που πραγματικά είμαστε από αυτούς που διαψεύδουμε αυτή την θέση, την οποία εκφράζουν ορισμένοι.

Δυστυχώς βέβαια, το επόμενο ελληνικό ελαιόλαδο στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται στη θέση 28 οπότε είναι προφανές ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε ως χώρα», τονίζει ο κ. Σουσαλής.

Κλείνοντας, ο διευθυντής της Terra Creta επισημαίνει ότι την καλή δουλειά πρέπει να την κάνεις πολλά χρόνια, μέχρι να καθιερωθείς στο μυαλό των ανθρώπων. Κανένα βραβείο δεν έκανε ένα προϊόν να κατακτήσει τις αγορές. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία που πρέπει να κάνεις με συνέπεια, ώστε να αποδεικνύεις ότι αξίζεις…

 

newshub.gr  21 February, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα