Κρήτη: Σύσκεψη για τη μεγάλη αντισεισμική άσκηση «Μίνωας 2024»

  23 January, 2024 ΑΡΘΡΑ
Κρήτη: Σύσκεψη για τη μεγάλη αντισεισμική άσκηση «Μίνωας 2024»

Η μεγάλη άσκηση «ΜΙΝΩΑΣ» που θα γίνει στην Κρήτη για την αντισεισμική προστασία, θα αποτελέσει την πρώτη πιλοτική επιχειρησιακή άσκηση πεδίου στη χώρα για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων.

Αυτό εξήγησε σήμερα ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηρακλείου, που έγινε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Τι είπε ο Λέκκας για την αντισεισμική άσκηση στην Κρητη
Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ, επεσήμανε πως η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εμπλεκόμενων για την μεγάλη άσκηση που θα διεξαχθεί στα μέσα Φεβρουαρίου (15-16 Φεβρουαρίου), και θα δοκιμαστούν επί χάρτου όλες οι υφιστάμενες δομές, αλλά και στις αρχές Απριλίου, που προγραμματίζεται να γίνει η πλήρης άσκηση για να δοκιμαστούν σε πολλά επεισόδια οι δομές σε όλη την Κρήτη.

«Στις 15 και 16 Φεβρουαρίου θα γίνει η άσκηση επί χάρτου, όπου εκεί θα δοκιμαστούν όλες οι δομές» ανέφερε ο κ. Λέκκας, συμπληρώνοντας ότι η άσκηση πλήρους ανάπτυξης πεδίου σε όλο το νησί θα διεξαχθεί στις αρχές Απριλίου και σε αυτή θα συμμετέχουν ουσιαστικά δέκα κεντρικοί φορείς (υπουργεία) και όλοι οι φορείς της Κρήτης, που υπολογίζονται σε, περίπου εξήντα.


Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ενημέρωσε τους εκπροσώπους όλων των υπηρεσιών και φορέων για το χρονοδιάγραμμα της άσκησης, τις προβλέψεις, την πορεία που θα έχει κι όλες τις λεπτομέρειες για την επιτυχή έκβαση της, με στόχο ν' αναδειχθούν προβλήματα και αδυναμίες.

Στη συνεδρίαση με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών στη Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου» προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, που δήλωσε ότι η παρουσία όλων των φορέων και εκπροσώπων ήταν εντυπωσιακή και οι τοποθετήσεις όλων πρόσφεραν σφαιρική ενημέρωση και στοιχεία για το καλύτερο δυνατό τελικό αποτέλεσμα, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και του περιβάλλοντος, καθώς και η μείωση των καταστροφών.

Στην ολοκλήρωση των συναντήσεων σε όλη την Κρήτη αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Τσαπάκος, σημειώνοντας πως γίνεται οργανωμένη προετοιμασία σε όλο το νησί, με στόχο να μην γίνει μια άσκηση για να βαθμολογηθεί με άριστα, αλλά μια άσκηση που θ' αναδείξει αδυναμίες, προβλήματα και ελλείψεις, ώστε να υπάρχει μεγάλη ετοιμότητα στην εκδήλωση τέτοιου φυσικού φαινομένου στην Περιφέρεια Κρήτης. Υπογράμμισε πως υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια των υπηρεσιών και με τις κατευθύνσεις του περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

 

  23 January, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα