Κρήτη.Κατολισθήσεις, πλημμυρισμένα σπίτια και καταστροφές από την καταρρακτώδη βροχή.

Ε.Β  24 February, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Κρήτη.Κατολισθήσεις, πλημμυρισμένα σπίτια και καταστροφές από την καταρρακτώδη βροχή.

Όλο το οδικό δίκτυο της Κρήτης , με έμφαση στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, έχει αυτή τη στιγμή μικρά ή μεγάλα προβλήματα λόγω των καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών, με τους Δήμους Βιάννου και Οροπεδίου Λασιθίου να έχουν βρεθεί στο κόκκινο εξαιτίας των πρωτοφανών ποσοτήτων βροχής που δέχθηκαν.

Τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και των δήμων δεν ξέρουν στην κυριολεξία που να πρωτοεπέμβουν, αφού οι κατολισθήσεις στο Εθνικό Δίκτυο αλλά και στο επαρχιακό είναι πάμπολλες  την ώρα που τα ασφαλτικά σε σημεία των δρόμων υποχωρούν δημιουργώντας επικίνδυνα κενά για τους οδηγούς.

Την χειρότερη εικόνα παρουσιάζει αυτή τη στιγμή ο δρόμος προς Αγία Βαρβάρα κι από εκεί προς Μεσαρά.

Δεκάδες κατολισθήσεις έχουν γεμίσει με πέτρες, χώμα και λάσπη το δρόμο ενώ ένα χιλιόμετρο πριν την Αγία Βαρβάρα υποχώρησε η άσφαλτος και άνοιξε ένας μεγάλος κρατήρας στο οδόστρωμα, τον οποίο έκλεισαν πρόχειρα τα ειδικά συνεργεία τοποθετώντας και ειδική σήμανση, αφού για να αποκατασταθεί πλήρως ίσως να χρειαστεί ακόμα και η εκπόνηση μελέτης.

Σε όλες τις περιπτώσεις όπου παρεμβαίνουμε, εξηγεί ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης Γιάννης Τζανοκωστάκης, κάνουμε πρόχειρες αποκαταστάσεις αφού με τέτοιες καιρικές συνθήκες δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη και σωστή παρέμβαση.

Στο Γιόφυρο, ευτυχώς αυτή τη φορά, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα αν και χρειάστηκε εκ νέου να τοποθετηθούν τσιμεντόλιθοι α για να μην πλημμυρίσει ο Δρακουλιάρης και καταστρέψει περιουσίες, όπως συνέβη πριν από λίγες εβδομάδες.

Η υπερχείλιση ωστόσο δεν αποφεύχθηκε στον Αναποδάρη τα ορμητικά νερά του οποίου κάλυψαν τις παρακείμενες καλλιέργειες.

Πλημμύρισε ο κάμπος στο Οροπέδιο Λασιθίου

Στο Οροπέδιο του Λασιθίου τη δύναμη της βροχής ενισχύουν τα χιόνια που λιώνουν στα βουνά με αποτέλεσμα η περιοχή να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Ειδικά χθες το βράδυ ο χείμαρρος Χαυγά που πηγάζει από τη Δίκτη φούσκωσε επικίνδυνα και τα νερά του ξεχύθηκαν στις γύρω περιοχές. Ο κάμπος του Οροπεδίου πλημμύρισε ενώ οι λιγοστοί κάτοικοι στο Πινακιανό και το Κάτω Μετόχι "τα χρειάστηκαν" αφού το νερό μπήκε στα σπίτια τους .

Να σημειώσουμε πως ήδη από την προηγούμενη κακοκαιρία  και μέχρι τις 9 Απριλίου η περιοχή του Οροπεδίου έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης .

Τεράστιες οι ζημιές στο οδικό δίκτυο της Βιάννου

Στη Βιάννο χθες ,παρότι οι πλημμύρες αποφεύχθηκαν ,η εικόνα των δρόμων παρέπεμπε σε ποτάμια. Ειδικά στον ένα από τους δύο χείμαρρους , που περνούν από το Δήμο ,ένα εγκαταλελειμμένο στην κοίτη του αυτοκίνητο μαζί με φερτά υλικά δημιούργησε  σοβαρό πρόβλημα υπερχείλισης ενώ ο δεύτερος χείμαρρος που διασχίζει τη Βιάννο βρήκε διέξοδο στο δρόμο μπροστά στο δημαρχείο όταν το κεντρικό φρεάτιο στο σημείο έφραξε  από υλικά που είχε παρασύρει η βροχή.

Περίπου 10 σπίτια πλημμύρισαν χθες στον  Αμιρά και άλλα δύο στο Χόνδρο.

Ο Δήμαρχος της περιοχής Παύλος Μπαριτάκης επισημαίνει πως τα καιρικά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Βιάννου και  θα χρειαστούν μεγάλα ποσά για να αποκατασταθούν ενώ ζημιές καταγράφονται και στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.

Το θέμα των ζημιών και της εξεύρεσης πόρων κάλυψης τους θα συζητηθεί την Παρασκευή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βιάννου

Πηγή:.ekriti.gr

 

Ε.Β  24 February, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα