Kτηματολογιό: Παράταση δηλώσων για το Ηράκλειο

  19 February, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Kτηματολογιό: Παράταση δηλώσων για το Ηράκλειο

Παράταση για την κτηματογράφηση στους Δήμους Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και Ηρακλείου, αλλά και επιπλέον στελέχωση και υλικοτεχνική υποστήριξη, ζήτησαν με κοινοβουλευτική παρέμβαση 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, όπως και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Οι προαναφερθέντες κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις στα αρμόδια υπουργεία, και ειδικότερα προς τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης της ακίνητης περιουσίας εκπνέει την ερχόμενη Τρίτη 22 Φεβρουαρίου και, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, είναι πολλοί λίγοι εκείνοι που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της κτηματογράφησης.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρουν πως «η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει την ενημέρωση και την υποστήριξη των πολιτών στην κατάθεση των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, υπερβαίνοντας τις αδυναμίες χρήσης ψηφιακών εργαλείων, χωρίς να δημιουργεί πρόσθετο κόστος στους πολίτες, ταλαιπωρία αλλά και λάθη στη συμπλήρωση στοιχείων που αφορούν κυρίως σωστές συντεταγμένες των ακινήτων, λόγω πίεσης χρόνου». Μάλιστα, στους συγκεκριμένους Δήμους τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα είναι περίπου 700.000, με τους δημάρχους να κάνουν «έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στα Γραφεία Κτηματογράφησης, είτε να ολοκληρώσουν διαδικτυακά τον φάκελό τους εγκαίρως, καθώς η υποβολή δήλωσης είναι υποχρεωτική, ενώ η μη υποβολή επιφέρει τις κατά τον νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις».

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., «η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει την υποβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και την υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του Κτηματολογίου, να αναγνωρίσει ότι η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης είναι στοιχείο του κράτους δικαίου και να ενισχύσει με προσωπικό όλες τις υπηρεσίες του Κτηματολογίου για τη διευκόλυνση των πολιτών».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: α) «αν θα δοθεί παράταση για τη δήλωση κτηματογράφησης στους Δήμους αυτούς», β) «αν προτίθεται το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να προχωρήσει στην άμεση στελέχωση, μέσω ΑΣΕΠ, όλων των υπηρεσιών του Κτηματολογίου, όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της χώρας, για τη διευκόλυνση των πολιτών και τη σωστή και έγκυρη καταγραφή των ακινήτων» και, τέλος, γ) «με ποιο τρόπο θα υποστηριχτούν έμπρακτα οι Δήμοι της περιοχής και οι πολίτες, ώστε να ενημερωθούν στο σύνολό τους και να υποβάλουν τις δηλώσεις περιουσίας».

Πολλές οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε από την πλευρά του πως «η παράταση για τις διαδικασίες κτηματογράφησης στους Δήμους Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και Ηρακλείου, αλλά και η ενίσχυση του κτηματολογικού γραφείου Ηρακλείου με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή κρίνονται επιβεβλημένα», καταθέτοντας σχετικές ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε στα προβλήματα υποστελέχωσης και ελλιπών βασικών τεχνικών υλικών, που είναι αυτονόητα και απαραίτητα για να μπορούν να δουλέψουν οι εργαζόμενοι. Πιο αναλυτικά, όπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., «σε όλα τα κτηματολογικά γραφεία της Κρήτης γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια εξυπηρέτησης από όλα τα στελέχη, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν. Ιδιαίτερα στο κτηματολογικό γραφείο Ηρακλείου, όπου ο μέσος όρος αναμονής ελέγχου των πράξεων φτάνει μέχρι τους έξι μήνες, καταγράφονται και δημοσιεύονται βαθιά προσβλητικές και δραματικά απαράδεκτες συνθήκες εγκατάλειψης της υπηρεσίας. Τα στελέχη της υπηρεσίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν, βρίσκονται σε απόγνωση και κάνουν έκκληση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μεριμνήσει τόσο για τις συνθήκες υποστελέχωσης, όσο και για τα λειτουργικά προβλήματα που υπάρχουν (έλλειψη γραφικής ύλης, τηλεφώνων, μελάνι κ.ά.). Επιπλέον, σας είναι γνωστό ότι η διαδικασία της κτηματογράφησης στους Δήμους Χερσονήσου, Μαλεβιζίου, και Ηρακλείου εκπνέει στις 22/2/2022 για κατοίκους της ημεδαπής και 23/5/2022 για κατοίκους της αλλοδαπής και, σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό των πολιτών οι οποίοι ολοκλήρωσαν το φάκελό τους είναι πολύ χαμηλό».

Συνεχίζοντας ο κ. Κεγκέρογλου, επεξηγώντας, συμπλήρωσε: «α) Επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και άλλοι φορείς έχουν εντοπίσει τα προβλήματα και ζητούν λελογισμένες παρατάσεις για τις διαδικασίες κτηματογράφησης στους προαναφερόμενους Δήμους, προκειμένου οι πολίτες να δηλώσουν τις περιουσίες τους, και β) επειδή το κτηματολογικό γραφείο καλύπτει έναν τόσο νευραλγικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των πολιτών και η δραματική υποστελέχωσή του σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις τόσο για τους εργαζομένους, αλλά και για τους πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθενται να παρατείνουν τη συγκεκριμένη διαδικασία στους προαναφερθέντες Δήμους, αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα, προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες που αφορούν στην περιουσία τους;
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε, τόσο για την επαρκή στελέχωση των κτηματολογικών γραφείων της χώρας και ιδιαίτερα του νομού Ηρακλείου, όσο και την ενίσχυσή τους σε υλικοτεχνική υποδομή;».

 

  19 February, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα