Kυβέρνηση: Γάμος ομόφυλων και αγρότες έφεραν...πονοκεφάλους

  19 February, 2024 ΑΡΘΡΑ
Kυβέρνηση: Γάμος ομόφυλων και αγρότες έφεραν...πονοκεφάλους

Στο σταδιακό κλείσιμο των ανοιχτών μετώπων του τελευταίου μήνα, χωρίς να μειώσει τον ρυθμό προώθησης των μεταρρυθμίσεων στοχεύει η κυβέρνηση.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις και ο νόμος για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετα θέματα που, όμως, δοκίμασαν εξίσου τις κυβερνητικές αντοχές.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η θεσμοθέτηση του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια αυξάνει την διείσδυση στο κέντρο και διευρύνει την απήχηση της ΝΔ, χωρίς σε βάθος χρόνου να δημιουργεί ουσιαστικές απώλειες για στο πιο συντηρητικό κοινό, αφού κατά την ανάλυση τους οι πολιτικές στην ατζέντα της μετανάστευσης, της άμυνας και της ασφάλειας καλύπτουν τις ανησυχίες αυτών των ψηφοφόρων.

Υπάρχουν, βέβαια, κομματικά στελέχη και βουλευτές, που εκφράζουν ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό σε ένα τμήμα της κομματικής βάσης. Ορισμένοι, δε, εξ αυτών βλέπουν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει κλείσει η συζήτηση για όσους αντιδρούσαν. Αυτό το κλίμα μεταφέρεται και σε κομματικές εκδηλώσεις ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και εκτιμούν ότι θα χρειαστεί πολύ δουλειά τους επόμενους μήνες για να μην εκφραστεί στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει απόψε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και τη Μάρα Ζαχαρέα και αναμένεται να αφήσει πίσω του τη συζήτηση για τον γάμο ομοφύλων και να επικεντρωθεί στα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η ακρίβεια, η βία των ανηλίκων, το στεγαστικό πρόβλημα κ.ο.κ.. Θα δώσει επίσης το στίγμα της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, με κεντρικό παράδειγμα το νομοσχέδια για τα μη κρατικά ΑΕΙ που θα ψηφιστεί στη Βουλή ως το τέλος του μήνα. 

Τι λέει η Κυβέρνηση για τους αγρότες
Ως προς τα μπλόκα των αγροτών, στην κυβέρνηση τονίζουν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προσφέρουν ουσιαστική στήριξη σε αγρότες και κτηνοτρόφους, εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Νέο μήνυμα στους αγρότες έστειλε μέσω της καθιερωμένης κυριακάτικης ανάρτησης του στο Facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζοντάς αφενός, ότι οι αγρότες έχουν πολλά προβλήματα αλλά αφετέρου υπογραμμίζοντας και τη διαχρονική στήριξη της κυβέρνησης στον πρωτόγεννη τομέα από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, το 2019.

Η έλευση των τρακτέρ αύριο στην Αθήνα εκτιμάται ότι είναι ένα βήμα πριν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Εκεί που εστιάζει η κυβέρνηση είναι η είσοδος τους στην πρωτεύουσα να γίνει συντεταγμένα μειώνοντας όσο είναι δυνατόν την ταλαιπωρία για όσους μετακινούνται στους δρόμους απ’ όπου θα έρθουν τα τρακτέρ, αλλά και την κίνηση στην Αττική. «Οι αγρότες έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν, αρκεί αυτό να γίνεται χωρίς να κλείνουν οι δρόμοι» παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ και πρόσθεσε «κάθε επαγγελματική ομάδα έχει δικαίωμα να διαδηλώνει, όπως προβλέπει ο νόμος, χωρίς να διαταράσσεται οτιδήποτε έχει να κάνει με την ελεύθερη διέλευση των πολιτών».

«Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα στους αγρότες, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια στήριξης του πρωτογενούς τομέα εξαντλήθηκαν. Αντιστοίχως, ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης επισήμανε κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στη Φλώρινα ότι: «Το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των αγροτών έχει ικανοποιηθεί - Θα θέλαμε να ικανοποιήσουμε το σύνολο αλλά δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να το κάνουμε».

 

  19 February, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα