Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: «Έκαψαν» τον Μεσαρίτη οι συνομιλίες

  08 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: «Έκαψαν» τον Μεσαρίτη οι συνομιλίες

Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν τελικά χθες οι τρεις από τους συνολικά έξι άνδρες που συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα, καθώς φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που εξαρθρώθηκε από τις τοπικές διωκτικές Αρχές.

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου, κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι δύο αλλοδαποί και ο ένας εκ των τεσσάρων Κρητικών συλληφθέντων.

Πρόκειται για έναν 30χρονο από την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου, ο οποίος αρνείται πεισματικά τις κατηγορίες, έναν άνδρα από το Ιράκ, αλλά και τον 36χρονο από τη Συρία (σ.σ. ο “κοντός”), ο οποίος φέρεται ως ηγετικό στέλεχος του “πυρήνα” Κρήτης του επίμαχου κυκλώματος. Στον αντίποδα, μετά το πέρας των απολογιών, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και οι τρεις άνδρες από την ευρύτερη περιοχή του νομού Χανίων.


Ειδικότερα, στους συγκεκριμένους τρεις κατηγορούμενους επιβλήθηκε ο όρος της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους μία φορά το μήνα. Εξάλλου, και οι τρεις κλήθηκαν να καταβάλουν χρηματική εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ, για να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δικαστήριο.

 

Ας σημειωθεί ότι και οι τρεις κατηγορούμενοι από τα Χανιά φέρονται να εμπλέκονται στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά στη διακίνηση μεταναστών που τελέστηκε τον Απρίλιο του 2017, οπότε και περίπου 30 Αιγύπτιοι έφτασαν στ’ ανοικτά των Σφακίων μετά από εξαντλητικό πολυήμερο ταξίδι από την πατρίδα τους προς την Κρήτη, μέσα σε ένα ξύλινο σκάφος. 
Οι μετανάστες δεν εντοπίστηκαν ποτέ από τις Αρχές για να δώσουν κατάθεση, σε αντίθεση με την περίπτωση της διακίνησης από Κρήτη προς Ιταλία (σ.σ. από τους Καλούς Λιμένες), τον περασμένο Μάιο: Για την εν λόγω περίπτωση, φέρονται να υπήρξαν ενοχοποιητικές καταθέσεις για κατηγορούμενους που φέρονται να ενεπλάκησαν στη δεύτερη περίπτωση. 
Εξάλλου, στο “δέσιμο” της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο οι απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο 30χρονος από την ενδοχώρα του Ηρακλείου φέρεται να πιάστηκε από τον “κοριό” της ΕΛ.ΑΣ. να συνομιλεί με τον “κοντό” (σ.σ. τον 36χρονο Σύριο) για την υπόθεση, γεγονός που ενδεχομένως έπαιξε ρόλο στην απόφαση περί προφυλάκισής του. Στον αντίποδα, οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των τριών κατηγορουμένων από τα Χανιά φαίνεται να μην αποκαλύπτουν “ύποπτους” διαλόγους μεταξύ του “κοντού” και των ίδιων.

Αρνείται τις κατηγορίες ο Ιρακινός

Στο μεταξύ, μιλώντας χθες στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου από το Ιράκ δήλωσε ότι ο εντολέας του αρνείται ότι διέπραξε όσα του αποδίδονται, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του για αίσια - για τον πελάτη του - έκβαση της εν λόγω υπόθεσης. Συγκεκριμένα ο δικηγόρος Ελευθέριος Κάρτσωνας δήλωσε ότι ο εντολέας του «αρνείται με τον πλέον οργίλο τρόπο την κατηγορία, η οποία αντιστρατεύεται πλήρως το αποδεικτικό υλικό». «Πραγματικά σε ένα κράτος δικαίου αυτό που αξιώνει κανείς, όταν αποφαίνεται κάποιος για τιμαλφή έννομα αγαθά όπως η προσωπική ελευθερία, ή όταν ασκείται μια ποινική δίωξη, είναι να υπάρχουν και τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται ψιχίο ενοχής. Δυστυχώς όμως αυτό το νόθο αποδεικτικό στοιχείο των απομαγνητοφωνήσεων πολλές φορές οδηγεί και σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Θεωρούμε ότι στην πορεία θα αναδειχθούν οι πραγματικές πτυχές της υπόθεσης και είναι βέβαιο ότι όλα αυτά περί της δήθεν εγκληματικής οργάνωσης θα καταρρεύσουν», δήλωσε ο κ. Κάρτσωνας.

Οι συνήγοροι

Στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” μίλησαν πάντως και οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο εκ των τριών συλληφθέντων που τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. «Δυστυχώς για την Αστυνομία, απ’ ό,τι φαίνεται, το αποδεικτικό υλικό ήταν ισχνό εντελώς (...). Προσπάθησαν με ελάχιστα στοιχεία και επικοινωνιακά τρικ, θα έλεγα, να δημιουργήσουν αποδεικτικό υλικό. Ωστόσο, στους έμπειρους δικαστικούς λειτουργούς φάνηκε ξεκάθαρα ότι το αποδεικτικό υλικό ήταν από ισχνό μέχρι μηδενικό. Εκείνο το οποίο θέλω να επισημάνω είναι ότι αυτή τη φορά λειτούργησε ανασχετικά η εμπειρία των δικαστών και η υπευθυνότητα και σοβαρότητα που τους διακρίνει», ανέφερε με δηλώσεις του ο δικηγόρος του ενός εκ των κατηγορούμενων από τα Χανιά, Διονύσης Βέρρας.


«Θεωρώ ότι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ήταν υπερβολική, τουλάχιστον όσον αφορά τους Έλληνες που εκπροσωπούμε από την περιοχή των Σφακίων. Μπορούσαν να κληθούν με μια κλήση», ανέφερε αρχικά ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης, Γιώργος Κοκοσάλης, ο οποίος επισήμανε ότι για τον εντολέα του δεν προκύπτει ουδεμία ένδειξη ενοχής. Εξάλλου, ο κ. Κοκοσάλης δήλωσε ότι δε θα πρέπει να φανεί παράξενο εάν τελικά κάποιοι «εκ των Ελλήνων ειδικά κατηγορουμένων δεν παραπεμφθούν καν σε δίκη όταν έρθει η ώρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων».

 

Neakriti.gr- Νικόλας Αγγελίνος

 

  08 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα