Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν ψηφίζουμε τα υπερβολικά μέτρα που προκάλεσε η ανικανότητα της κυβέρνησης

  11 March, 2017 ΓΝΩΜΕΣ
Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν ψηφίζουμε τα υπερβολικά μέτρα που προκάλεσε η ανικανότητα της κυβέρνησης

Μήνυμα προς τον πρωθυπουργό στέλνει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να μην υπολογίζει σε εκείνους για τη διάσωση της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τα υπερβολικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές εξαιτίας της ανικανότητας της δικής τους.

«Η χώρα χρειάζεται εκλογές και η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει κατά των 'υπερβολικών' δημοσιονομικών μέτρων που απαιτούν οι πιστωτές για το 2019 και 2020», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Αυτά τα δημοσιονομικά μέτρα είναι το κόστος που πρέπει δυστυχώς να πληρώσει η Ελλάδα για την ανικανότητα της κυβέρνησής της. Ο κ. Τσίπρας μας έφερε σε αυτό το χάλι. Υποστηρίζει πως έχει μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία οπότε είναι στο χέρι του», τόνισε.

Η Ελλάδα χρειάζεται εκλογές προκειμένου να αποκτήσει μια καλύτερη κυβέρνηση που «θα αναλάβει την πραγματική ιδιοκτησία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την έξοδο της χώρας από αυτό το χάλι», τόνισε ο ίδιος.

«Δεν έχω τρόπο να προκαλέσω πρόωρες εκλογές», είπε στη συνέντευξη που έδωσε στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ωστόσο, «είμαι πεπεισμένος ότι αν συμβούν μπορούμε να κερδίσουμε».

Επανέλαβε τη δέσμευση πως η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει μια επιθετική μεταρρυθμιστή ατζέντα και θα μείνει μακριά από υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει, ενώ θα δημιουργήσει μια ανταγωνιστική οικονομία με χαμηλότερους φόρους και θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες στέλνουν το μήνυμα πως «η Ελλάδα είναι ανοιχτή για τις επιχειρήσεις».

Στο δημοσιονομικό «μέτωπο», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να πείσει τους πιστωτές πως είναι αναγκαίοι χαμηλότεροι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και δεν υπάρχει αμφιβολία πως η χώρα χρειάζεται μικρότερους φόρους.

«Ακόμα και αν η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρωθεί, η Ελλάδα θα σέρνει τα πόδια της. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων επειδή έχουμε μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε μια ιδιόμορφη κατάσταση: έχει να εφαρμόσει ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα στο οποίο δεν πιστεύει», κατέληξε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στην ερώτηση τι θα συμβεί εάν τα Κόμματα του ΕΛΚ ζητήσουν να στηρίξει η Νέα Δημοκρατία τα μέτρα που θα φέρει η Κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν μας έχει ζητηθεί ποτέ να στηρίξουμε αυτήν την Κυβέρνηση. Προσωπικά, λογοδοτώ μόνο στον ελληνικό λαό».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε κατηγορικά κάθε σενάριο περί Grexit, λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητο να ζήσει ξανά η Ελλάδα τους δραματικούς πρώτους έξι μήνες του 2015. Έχω ξεκαθαρίσει στον κ. Τσίπρα ότι οφείλει να κλείσει το συντομότερο την αξιολόγηση. Σας θυμίζω, ότι αυτή η αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και ένα χρόνο. Εάν είχε κλείσει πέρυσι, κανένας δεν θα ζητούσε τώρα επιπρόσθετα μέτρα. Η επιλογή της καθυστέρησης δεν είναι αποδεκτή από εμάς. Ο κ. Τσίπρας μας έχει φέρει σε αυτό το χάλι. Ισχυρίζεται ότι διαθέτει συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι στο χέρι του να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Κάθε καθυστέρηση είναι εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Και θα υπονομεύσει σημαντικά την πιθανότητα η ελληνική οικονομία να πιάσει το στόχο ανάπτυξης, που έχει τεθεί για το 2017».

«Εμείς», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «ως κεντροδεξιό κόμμα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσουμε την Ελλάδα στο κέντρο του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ελπίζω ότι το 2017 θα είναι ο χρόνος που απωθήσουμε την άνοδο του λαϊκισμού. Και εάν γίνουν εκλογές στην Ελλάδα το 2017, θα σημειωθεί η ήττα του λαϊκισμού. Στην πρώτη χώρα της Ευρώπης που εκλέχθηκε μια λαϊκίστικη Κυβέρνηση. Και αυτό θα είναι ένα θετικό μήνυμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη».

Για τις εκλογές που θα διεξαχθούν εντός του 2017 σε Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε λογικές Κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες. Θέλω να βλέπω την μεγάλη εικόνα. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας. Και για αυτό το λόγο ακριβώς, επικεντρώνομαι τόσο πολύ στην ιδιοκτησία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι στο δικό μας έλεγχο. Εκεί, θα έπρεπε να δώσουμε έμφαση. Και εκεί, δυστυχώς, είναι που έχει αποτύχει η τωρινή Κυβέρνηση».

Τέλος, μιλώντας για την εκλογή του Donald Trump στις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Πιστεύω ότι είναι προς όφελος των ΗΠΑ να μην αλλάξουν στάση στις θέσεις τους σε διεθνείς οργανισμούς, στο ΝΑΤΟ. Οι θέσεις τους είναι σταθερές για πολλές δεκαετίες. Δεν εκτιμώ ότι θα δούμε αξιοπρόσεκτη αλλαγή σε αυτές τις θέσεις».

 

liberal.gr

 

  11 March, 2017 ΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα