Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε τι διαφέρουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ

  13 May, 2019 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε τι διαφέρουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε θέματα οικονομίας και κοινωνίας η έμφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη – Ποια μηνύματα έστειλε.

Στη διακαναλική του συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να παραιτηθεί αν χάσει τις ευρωεκλογές, ενώ σηματοδότησε τα πεδία στα οποία θα δώσει έμφαση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οικονομία, ασφάλεια και παιδεία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι τομείς που θεωρεί ότι το πρόγραμμα του κόμματος του υπερτερεί εμφανώς έναντι του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να μην εξαρτώνται οι πολίτες από τα επιδόματα»

Με αφορμή τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και μείωση της φορολογίας κάτι που προβλέπεται και στο πρόγραμμα της ΝΔ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φρόντισε να κάνει σαφείς τις διαφορές που έχουν τα δύο στρατόπεδα. «Δεν έχουμε την ίδια οικονομική πολιτική. Εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα, ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδιανείμει τη φτώχεια», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης για την εφαρμογή επιδοματικής πολιτικής. Ειδικά για το θέμα της 13ης σύνταξης, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για μία επιπλέον σύνταξη αλλά για προεκλογικό επίδομα που μάλιστα θα δοθεί μόλις πέντε ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Ξεκαθάρισε πάντως ότι θα ψηφίσει την καταβολή της 13ηςσύνταξης, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να στηριχθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι, εξηγώντας παράλληλα ότι στόχος του είναι η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που δεν θα εξαρτώνται οι πολίτες από την καταβολή επιδομάτων.

«Για εμάς προέχουν τα θέματα ασφάλειας»

Σημαντικό ρόλο στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν τα θέματα ασφάλειας και δεσμεύθηκε για 1500 νέες προσλήψεις αστυνομικών, προμήθεια νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ και ανανέωση του στόλου των περιπολικών.

Ακροδεξιός ο διαχωρισμός «με τους πολλούς ή με την ελίτ»

Στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι η ΝΔ στηρίζει την ελίτ ενώ το κυβερνών κόμμα τους πολλούς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- διευκρινίζοντας ότι αυτός είναι με το σύνολο των πολιτών- κατηγόρησε την κυβέρνηση για τον διαχωρισμό αυτό τονίζοντας ότι πρόκειται για διαχωρισμό που κάνει η ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Αναφέροντας στοιχεία του προγράμματος του για την Παιδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τις προθέσεις του για την στήριξη των πολλών και όχι της ελίτ.

«Καμία πιθανότητα συνεργασίας με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του για το πολύ έντονο τριήμερο που προηγήθηκε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ. Λέγοντας ότι άφησε «πικρή γεύση» εξαιτίας των πολύ υψηλών τόνων, υπεραμύνθηκε της στάσης του χωρίς να αποφύγει την αυτοκριτική- για το θέμα του ύφους και μόνο- έκανε λόγο για «χυδαίες επιθέσεις από τα υπόγεια του Μαξίμου» και τόνισε την ανάγκη να μείνουν έξω από το κάδρο της αντιπαραθεσης οι οικογένειες των πολιτικών.

Δηλαδή μετά την σφοδρή πολιτική σύγκρουση που είδαμε στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε σαφή πρόθεση να χαμηλώσουν οι τόνοι. «Αυτή η συζήτηση θα ήθελα να ήταν μία εξαίρεση», είπε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε όμως ότι καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη για τις αναφορές που έκανε για σχέσεις της οικογένειας του Αλέξη Τσίπρα με τη χούντα, διευκρίνισε ότι δεν είπε τίποτα ανακριβές και ότι δεν έχει λόγο να ζητήσει συγνώμη από κανέναν. Όσο για το πολιτικό στίγμα της αντιπαράθεσης που είχε με τον πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας έβγαλε από μέσα του τον Πολάκη που επιμελώς έκρυβε και ότι οι πολίτες έβγαλαν τα συμπεράσματα τους.

Αποκάλυψε επίσης ότι σε προσωπική συνομιλία που είχε σε ανύπτοπτη στιγμή με τον Αλέξη Τσίπρα, του είπε: «Διάλεξε πως θα πάμε στις εκλογές. Δική μου επιθυμία είναι να πάμε ήπια».

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας. Αντίθετα, μίλησε με θετικά λόγια για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τον οποίο είπε ότι μπορεί να συζητήσει πολιτικά και ιδεολογικά μαζί του, ενώ εκτίμησε ότι οι παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν βρίσκουν σύμφωνο τον υπουργό Οικονομίας και ότι πρόκειται για πολιτικές που επιβλήθηκαν στον κ. Τσακαλώτο.

«Αν χάσει τις ευρωκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση οφείλει να παραιτηθεί»

Με στόχο να δείξει το πόσο πιστεύει στην ενότητα ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε την πρόθεση του –εφόσον κερδίσει η ΝΔ τις εθνικές εκλογές- να αξιοποιήσει και πρόσωπα που δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται από το κόμμα του, ενώ τόνισε το άνοιγμα που έχει κάνει στον Αλέξη Τσίπρα για συνεργασία ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων και στο θέμα της μη μείωσης του αφορολόγητου και στην επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Πάντως εμφανίστηκε σίγουρος για την επικράτηση του κόμματος του στις ευρωεκλογές και υποστήριξε ότι εφόσον χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να παραιτηθεί αμέσως και να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές. Τη βεβαιότητα για την εκλογική νίκη στις 26 του μήνα υποστήριξε ότι την έχει όχι εξαιτίας των δημοσκοπήσεων αλλά λόγω της επαφής του με τους πολίτες, στις περιοδείες που κάνει σε όλη τη χώρα. Εκτίμησε ότι οι αναποφάσιστοι ψηφορόροι που στο παρελθόν είχαν στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ξαναψηφίσουν το κυβερνών κόμμα και απήυθυνε ακόμα μία φορά κάλεσμα στη νέα γενιά να πάει στις κάλπες σε λίγες ημέρες.

Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία και στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ευρώπη, στις πρωτοβουλίες που θα λάβει για να μετριάσει τις αρνητικές –όπως τις χαρακτήρισε- συνέπειες της συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδόνία, στην ανάγκη να αλλάξει πολλά στον κρατικό μηχανισμό για να μην επαναληφθούν τραγωδίες όπως το Μάτι, στο θέμα της ΔΕΗ, καθώς και την στήριξη του στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ουσιαστικά η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνοψίζεται σε μία φράση που ανέφερε κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης:

«Δεν θέλω να είναι η ΝΔ άλλη μία κυβέρνηση, αλλά μία άλλη κυβέρνηση»

 

  13 May, 2019 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ