ΚΥΣΕΑ: Η απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις

  24 August, 2022 ΑΡΘΡΑ
ΚΥΣΕΑ: Η απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις

Σφράγιση των συνόρων στον Έβρο, αυξημένη επαγρύπνηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα και άμεση αντίδραση στα fake news που διακινεί η Άγκυρα, είναι το τρίπτυχο της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση έναντι του «υβριδικού πολέμου» που έχει ξεκινήσει η Τουρκία, εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό.

Η Αθήνα εκτιμά, σύμφωνα με στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, ότι η γείτονα θα εντείνει την προκλητικότητα χρησιμοποιώντας τους μετανάστες για να δημιουργήσει ζητήματα ασφάλειας στα σύνορα και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο για να προκαλέσει ρωγμές στο μέτωπο που έχει σχηματιστεί έναντι της αναθεωρητικής της πολιτικής, δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις για την στάση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για επέκταση του φράκτη στον Έβρο, με προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία που χρησιμοποιούνται από διακινητές ή μπορεί να αποτελέσουν σημείο προστριβής μεταξύ των δύο χωρών στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φυλάξει τα σύνορα της και να μην επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η παράνομη μετανάστευση ως απειλή για την χώρα. Η αύξηση της αποτρεπτικής δύναμης περιλαμβάνει την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και την αναβάθμιση των τεχνικών μέσων που χρησιμοποιούνται, ενώ δόθηκε ρητή εντολή προς όλες τις εμπλεκόμενες αρχές στην περιοχή να είναι πολύ προσεκτικές σε κάθε τους κίνηση, ώστε να μην πέσουν στις παγίδες που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία, ακριβώς όπως έπραξαν στο πρόσφατο περιστατικό με τους 39 μετανάστες στη νησίδα που βρισκόταν εντός της τουρκικής επικράτειας.

Κατασκευή φράκτη στον Έβρο - Διαπραγματεύσεις με Βρυξέλλες
Για την κατασκευή του φράκτη εντείνονται και οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την χρηματοδότηση του έργου, κάτι που πέραν της οικονομικής σημασίας έχει και πολιτική αξία, καθώς η Ελλάδα φυλάσσει και τα σύνορα της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, το έργο θα προχωρήσει και με εθνικούς πόρους ώστε να συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. Ταυτόχρονα η Αθήνα αποκρούει με στοιχεία την παραπλάνηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης που επιχειρεί ο Ερντογάν. «Παραβάτης τόσο του Διεθνούς Δικαίου, όσο και της κοινής δήλωσης της με την Ε.Ε., είναι η Τουρκία οι Αρχές της οποίας προωθούν, με τη χρήση βίας μετανάστες προς την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν και οι μαρτυρίες μεταναστών που εισήλθαν πρόσφατα από τον Έβρο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στις αιτιάσεις του Τούρκου προέδρου ότι η Ελλάδα βυθίζει φουσκωτά με πρόσφυγες.


Η δήθεν παρενόχληση τουρκικών αεροσκαφών
Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την πλευρά της Τουρκίας δεν σταματά εκεί. Χθες, με αφορμή τη διέλευση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών, επιχείρησε να στήσει επεισόδιο στο Αιγαίο και να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις περί δήθεν παρενόχλησης τουρκικών αεροσκαφών που εκτελούσαν αποστολή του ΝΑΤΟ. Όπως έσπευσε να διευκρινίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα τουρκικά αεροσκάφη παράνομα εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο ως δήθεν συνοδευτικά των αμερικανικών βομβαρδιστικών, καθώς είχε συμφωνηθεί με την διοίκηση της Συμμαχίας ότι δεν θα υπάρξει καμία συνοδεία κατά την πτήση τους ούτε στον τουρκικό ούτε στον ελληνικό εναέριο χώρο. Μόλις τα τουρκικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν να εισέρχονται παράνομα στον ελληνικό εναέριο χώρο «άμεσα απογειώθηκαν τέσσερα Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 της Π.Α. από την Κρήτη, τα οποία ανεγνώρισαν τα άγνωστα ίχνη ως οπλισμένα Τουρκικά Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, που αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική», όπως διευκρινίζει το Πεντάγωνο, ενώ άμεση ήταν η ενημέρωση τόσο προς τις αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ, όσο και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μητσοτάκης απέναντι σε κάθε μορφή αυταρχισμού
Ο πρωθυπουργός με αφορμή τον χαιρετισμό του στο φόρουμ για την Κριμαία, έστειλε ένα νέο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι Ελλάδα θα είναι πάντα απέναντι σε κάθε μορφή αυταρχισμού και θα αντιπαρατίθεται με κάθε αναθεωρητική στρατηγική. «Ο αναθεωρητισμός και η έλλειψη σεβασμού για τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να σταματιούνται από την αρχή. Εάν δεν γίνεται αυτό, οι επιτιθέμενοι ενθαρρύνονται να προωθήσουν την ατζέντα τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  24 August, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα