Λ. Αυγενάκης: «Με υποβάθμιση και «λουκέτο» κινδυνεύουν σχολεία στην Κρήτη»

mesaralive.gr  25 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Λ. Αυγενάκης: «Με υποβάθμιση και «λουκέτο» κινδυνεύουν σχολεία στην Κρήτη»

Στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας η οποία παραβλέπει την ανάγκη για χαρακτηρισμό σχολείων ως δυσπρόσιτων, με συνέπεια σχολεία του νομού Ηρακλείου να κινδυνεύουν με υποβάθμιση ακόμη και «λουκέτο», αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Σοβαρά προβλήματα και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με την μοριοδότηση των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με την οποία προκύπτουν μεγάλες ανατροπές στα δυσπρόσιτα σχολεία της Κρήτης.

Με την απόφαση του Υπουργείου φαίνεται δυστυχώς, πως όχι μόνο δεν αυξήθηκαν τα μόρια από 11 και πάνω, αλλά επιπλέον αγνοήθηκαν τα τοπικά αιτήματα για χαρακτηρισμό σχολείων, ως δυσπρόσιτων, με αποτέλεσμα κάποιες σχολικές μονάδες στην Κρήτη να κινδυνεύουν με υποβάθμιση ίσως ακόμη και με «λουκέτο».

Ειδικότερα, στον νομό Ηρακλείου, έχουν μειωθεί δραματικά οι σχολικές μονάδες που προτείνονται ως δυσπρόσιτες, ενώ στην περιοχή της Μεσαράς έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Πιο αναλυτικά τα σχολεία στα Βορίζια και τις Καμάρες έχουν αποχαρακτηριστεί και από, σήμερα δυσπρόσιτα είναι μόνο τα σχολεία σε Άρβη και Ψαρή Φοράδα. Επίσης, το σχολείο στο Αντισκάρι έχει μόλις δέκα μόρια, ενώ για να θεωρηθεί δυσπρόσιτο χρειάζονται παραπάνω από έντεκα.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στη Μεσαρά έχουν χαθεί όλα τα δυσπρόσιτα σχολεία της περιοχής, μολονότι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών έχει προτείνει να χαρακτηριστούν δυσπρόσιτα τα σχολεία σε Κρότο, Βορίζια, Αντισκάρι, Άγιο Κύριλλο και Σκούρβουλα. Μάλιστα, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου δεν προτείνεται, πλέον, κανένα δυσπρόσιτο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Είναι ξεκάθαρο πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιδεικτικά αγνοεί συνολικά τα αιτήματα και τα επιχειρήματα, τόσο των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών, όσο και των κατοίκων των απομακρυσμένων, κυρίως, περιοχών. Αποτυγχάνοντας, παράλληλα, να ανταποκριθεί στις επιταγές των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, και να απαντήσει με σαφήνεια και ευθύτητα σε ερώτηση που είχα καταθέσει για το ίδιο θέμα στις αρχές του έτους, με αριθμό πρωτοκόλλου 2515    /11.01.2018. Αντ’ αυτού, προχώρησε σε μια απόφαση που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των σχολικών μονάδων της περιφέρειας.  

Είναι επιτακτική ανάγκη να αποσυρθεί άμεσα η προαναφερόμενη απόφαση και να υπάρξει εκ νέου πρόταση για τα δυσπρόσιτα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που να λαμβάνει υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση, τη γεωμορφία της κάθε περιοχής και τις ιδιαίτερες ανάγκες (ορεινές περιοχές, οδικό δίκτυο, αποστάσεις, προσβασιμότητα κατά τους χειμερινούς μήνες, κλπ) της ελληνικής περιφέρειας».

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

 

«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα ώστε να αρθούν οι αδικίες και τα προβλήματα που δημιουργεί η απόφαση για τα δυσπρόσιτα σχολεία και να απομακρυνθεί έτσι ο κίνδυνος υποβάθμισής τους;

 

2. Με ποια λογική καταργούνται σχεδόν όλα τα δυσπρόσιτα σχολεία στην περιοχή της Μεσαράς; Γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής;»

 

mesaralive.gr  25 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα