M.Πετειναράκης: Ο Τυμπακιανός καπετάνιος των Μινωικών Γραμμών ανοίγει την καρδιά του

Της Ελένης Λαζάρου-Νewpost.gr  11 April, 2021 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ
M.Πετειναράκης: Ο Τυμπακιανός καπετάνιος των Μινωικών Γραμμών ανοίγει την καρδιά του

Οι γυναίκες της ζωής του και η μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα

Οι θυελλώδεις νοτιοδυτικοί άνεμοι και τα 9 μποφόρ κάνουν το πλοίο ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ να μοιάζει με καρυδότσουφλο έξω από το λιμάνι της Σούδας. Το ξαφνικό μπουρίνι δεν αφήνει το πλοίο να δέσει στην προβλήτα. Στην γέφυρα του πλοίου επικρατεί απόλυτη σιγή. Η μόνη φωνή που ακούγεται είναι αυτή του καπετάνιου Μιχάλη Πετειναράκη. Υπολογίζει την κατεύθυνση των ανέμων και την ξεπεσούρα. Με δυνατή φωνή αλλά και σιγουριά δίνει εντολές που το προσωπικό του πλοίου εκτελεί με ευλάβεια. Όλοι ανησυχούν. Εκτός από την μικρή Ελενίτσα. Την κόρη του που του ζήτησε να την πάρει μαζί του στο ταξίδι και της έκανε το χατήρι. Της έχει πει δεκάδες φορές την παροιμία “ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται” και μέσα της ξέρει οτι ο μπαμπάς θα τα καταφέρει και πάλι. Τον έχει ξαναδεί να δένει το πλοίο σε ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες. Όντως σε λίγα λεπτά το πλοίο δένει με ασφάλεια. Στα πρόσωπα όλων ζωγραφίζεται ένα πλατύ χαμόγελο. Η μικρή τρέχει στην αγκαλιά του και του λέει γεμάτη περηφάνεια: “το ήξερα μπαμπά πως θα τα καταφέρεις πάλι”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καπετάν Μιχάλης παίρνει μαζί του την 5χρονη κόρη του. Είναι κάποιες φορές που δεν μπορεί να την αποχωριστεί. Η μικρή λατρεύει την θάλασσα και τα ταξιδια και συχνά ζητά από τον πατέρα της να την παίρνει μαζί. Απολαμβάνει την θέα, όταν μπορεί πατάει την κόρνα ενώ δεν σταματά να ζητά από τον μπαμπά της να της λέει ιστορίες για την θάλασσα. Ο καπετάνιος έχει ακόμη μία κορούλα-την Ντίνα που είναι μόλις 1,5 ετών. Όταν μεγαλώσει ακόμα λίγο θα την παίρνει και αυτήν μαζί όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία.

“Τα κορίτσια κληρονόμησαν την αγάπη μου για τη θάλασσα” λέει με καμάρι Μιχάλης Πετειναράκης ο οποίος ταξιδεύει με τα πλοία της Grimaldi Lines σε Αιγαίο και Αδριατική . Η δική του αγάπη για την θάλασσα είναι άλλωστε αυτή που τον έκανε να ονειρεύεται να γίνει καπετάνιος από παιδί. Από τότε που άκουγε με ανοιχτό το στόμα τις ιστορίες που έλεγαν οι ναυτικοί στο καφενείο του χωριού του , το Τυμπάκι της Κρήτης και ταξίδευε νοερά στις θάλασσες του κόσμου . Λίγα χρόνια μετά θα έκανε το πρώτο του μπάρκο ενώ πριν από 3 χρόνια έγινε καπετάνιος. Είναι ένας από τους Έλληνες ναυτικούς που την δύσκολη περίοδο της πανδημίας- όταν τα lock down και τα αυστηρά μέτρα “πάγωσαν” τα ταξίδια και τις μετακινήσεις - δούλευε πυρετωδώς για να μείνουν ανοιχτοί οι θαλάσσιοι αυτοκινητόδρομοι έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μεταφορά εμπορευμάτων, αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων. Άλλωστε οι θαλάσσιοι αυτοκινητόδρομοι μεταξύ Ελλάδας , Ιταλίας και Ισπανίας είναι οι σημαντικότεροι άξονες μεταφοράς προϊόντων ανάμεσα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και όχι μόνο.

Ο καπετάνιος Μιχάλης Πετειναράκης μιλά στο Newpost.gr για τη ζωή , την οικογένειά , το επάγγελμά του και φυσικά για την μεγάλη αγαπημένη του την θάλασσα:

Θα αφιερώσω μία μαντινάδα στην εταιρεία μου: “Ψηλά πετούν οι αετοί και χαμηλά οι σπουργίτες για αυτό και πάντα στην κορυφή είναι οι Μινωίτες”.

Από μικρό παιδί είχα την επιθυμία να ακολουθήσω αυτό το επαγγελματικό μονοπάτι. Με συνέπαιρνε το γεγονός ότι σαν πλοίαρχος θα μπορούσα να ταξιδεψω ανά τον κόσμο και να γνωρίσω καινούρια μέρη. Καθώς επίσης και η αγάπη μου για την θάλασσα βοήθησαν στο να ακολουθήσω αυτό το Ναυτικό επάγγελμα. Το οποίο ασκώ και 20 χρόνια.

Έχετε οικογένεια; Παιδιά;

Ναι, είμαι παντρεμένος με μία υπέροχη σύζυγο , έχω 2 παιδιά, 2 κορίτσια….

Το ένα είναι 5 χρονών και το άλλο ενός χρόνου.

Έρχονται εδώ μαζί σας στα ταξίδια;

Ναι με επισκέπτονται τακτικά. Τις παίρνω μαζί μου ταξίδι...Τους αρέσει πολύ η θάλασσα και θαυμάζουν και τον μπαμπά τους για το επάγγελμα που κάνει…

Από τι ηλικία τις παίρνετε μαζί;

Από 3 χρονών η μεγάλη μου κόρη έρχεται ταξίδι...

Της αρέσει;

Tης αρέσει πάρα πολύ. Είναι πολύ εξοικειωμένη με το πλοίο. Σαν τον μπαμπά της.

Εδώ στην γέφυρα; Τι της αρέσει να κάνει;

Της αρέσει να παίζει την κόρνα . Θαυμάζει την θάλασσα, την θέα που είναι πάρα πολύ ωραία εδώ στην γέφυρα του πλοίου.

Θα θέλατε και αυτήν κάποια στιγμή κι μεγαλώνοντας να την δείτε να κάνει την δουλειά σας;

Εγώ θα ήθελα να κάνει ότι της αρέσει της ίδιας. Αν της αρέσει αυτό, κανένα πρόβλημα….

Τι σημαίνει για έναν καπετάνιο να εργάζεται για τις μινωικές Γραμμές και τον Όμιλο Grimaldi;

Είναι τιμητικό για έναν πλοίαρχο να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα υπερσύγχρονα , πολυτελή και οικολογικά και υγειονομικά υπερσύγχρονα cruise ferries των Μινωικών Γραμμών του Ομίλου Grimaldi. Είμαι 8 χρόνια στην εταιρεία και οφείλω να πω με σιγουριά οτι ενδιαφέρεται και φροντίζει τους εργαζόμενούς της. Όλοι μαζί ως μια δυνατή ομάδα έχουμε ως στόχο να [προσφέρουμε στο επιβατικό κοινό υψηλής ποιότητας υπηρεσίες εν πλω μετατρέποντας έτσι το ταξίδι σε μία μοναδική, άνετη, αξέχαστη και μοναδική εμπειρία. Να σας πούμε οτι οι Μινωικές γραμμές ιδρύθηκαν τον Μάϊο του 1972 στο Ηράκλειο της Κρήτης και τον Ιούλιο του 1974 ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της λαϊκής βάσης στο χώρο της επιβατηγούς Ναυτιλίας.

Το 2008 ήταν μία χρονιά ορόσημο για τις Μινωικές Γραμμές που γίνεται πλέον μέλος του Ιταλικού ομίλου Grimaldi-ενός από τους μεγαλύτερους μεταφορείς στον κόσμο- οχημάτων. Με ένα στόλο που απαρτίζεται με περισσότερα από περισσότερα από 120 πλοία και 10.000 εργαζόμενους.

Από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα οι Μινωικές Γραμμές κατέχουν περίοπτη θέση ανάμεσα στις Ναυτιλιακές εταιρείες της Ευρώπης ενώ διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις γραμμές που δραστηριοποιούνται με τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα Cruise Ferries και catamaran πλοία.

Ποια ήταν τα συναισθήματά σας όταν αναλάβατε ως πλοίαρχος την πρώτη μέρα;

Ήταν Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου το 2018 όταν η διοίκηση των Μινωικών Γραμμών μου εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά την πλοιαρχία του πλοίου που δραστηριοποιούνταν στην Γραμμή Πειραιάς-Χανιά. Η αγωνία, το άγχος και η αδρεναλίνη ήταν τα συναισθήματα που με είχαν κυριεύσει όταν έδωσα την εντολή να βιράρουν τον καταπέλτη και να λύσουν τους κάβους για να αρχίσουμε το ταξίδι μας προς το Λιμάνι των Χανίων. Είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι πλοίαρχος.

Υπάρχει κάποιοι περίεργο περιστατικό , κάτι που θα θυμάστε; Κάτι που δεν θα περιμένατε να συναντήσετε;

Διάφορα περιστατικά μπορείς να συναντήσεις σε ένα ταξίδι...Από ένα πολύ απλό περιστατικό μέχρι ένα πολύ μεγάλο! Τα περιστατικά απλά να πω ότι μπορεί να είναι ένας τραυματισμός εντός του πλοίου, μία αρρώστια...Μου έχει τύχει γυναίκα να έχει πόνους γέννας αλλά ευτυχώς δεν γέννησε μέσα στο πλοίο .Πήγαν όλα καλά κατ`ευχήν…Ενώ δύσκολα περιστατικά είναι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που ενδεχομένως θα συναντήσουμε σε ένα λιμάνι που πηγαίνουμε , να μην τις περιμένουμε...Όπως τα ξαφνικά μπουρίνια τα οποία μας δυσκολεύουνε λίγο αλλά στο τέλος τα καταφέρνουμε.

Ως καπετάνιος σίγουρα θα έχει τύχει να εργάζεστε Χριστούγεννα, Πάσχα ή και σε σημαντικές οικογενειακές γιορτές. Πως νιώθετε για αυτό και πως το βιώνετε;

Σίγουρα έχουμε λείψει σε πάρα πολλές γιορτές από την οικογένειά μας . Υπάρχει ένα συναίσθημα έντονο ένα συναίσθημα όπως τώρα που πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα αλλά αυτή είναι η δουλειά μας, το επάγγελμά μας, έχουμε συνηθίσει πλέον να βρισκόμαστε μακριά από τις οικογένειές μας. Εμείς βέβαια στην Ακτοπλοΐα δεν το νιώθουμε τόσο έντονα όσο οι συνάδελφοί μου ναυτικοί που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Πόσο σημαντικό είναι να παραμένουν ανοιχτοί οι θαλάσσιοι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας; Πόσο βοηθά ο όμιλος Grimaldi και κατ΄ επέκταση και οι Μινωικές σε αυτό;

Οι θαλάσσιοι αυτοκινητόδρομοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας συμβάλλοντας στις μεταφορές υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικής οργάνωσης. Τα οφέλη της θαλάσσιας αυτής αρτηρίας είναι πολλαπλά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.Οφέλη για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό και το περιβάλλον. Ο όμιλος Grimaldi δραστηριοποιείται στις γραμμές του Εξωτερικού ενώ η εταιρία Μινωικές Γραμμές ως μέλος του Ομίλου εξυπηρετεί καθημερινά το νησί της Κρήτης με τακτά δρομολόγια συνδέοντας το νησί με την υπόλοιπη χώρα προκειμένου να εξυπηρετήσει τους επιβάτες που επιλέγουν την συγκεκριμένη εταιρεία για την μεταφορά τους . Επίσης να προσφέρει τις υπηρεσίες Cargo τις οποίες διαθέτει η εταιρία για την κάλυψη μεταφορικών αναγκών προϊόντων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως είναι ο αγροτικός τομέας.

Όπως γνωρίζουμε του χρόνου οι Μινωικές Γραμμές κλείνουν τα 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο της Ακτοπλοΐας και όπως έχει αποδείξει αυτή η μεγάλη επιτυχημένη πορεία των Μινωικών Γραμμών κύριο μέλημά μας ήταν και παραμένει αναλλοίωτο μέχρι και σήμερα η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η ανάπτυξη στην χώρα μας. Ποτέ στις Μινωικές Γραμμές δεν έχουν γίνει εκπτώσεις στην ποιότητα των πλοίων και το ξέρει πολύ καλά το επιβατικό μας κοινό αυτό. Δεν επαναπαυόμαστε στις επιτυχίες μας.

O όμιλος Grimaldi Lines

Η Grimaldi Group ιδρύθηκε το 1947 και έχει την έδρα του στη Νάπολη. Έχει γίνει, κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών από τα αυτοκίνητα και άλλα φορτία, με έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον κόσμο για αυτό το συγκεκριμένο είδος των θαλάσσιων μεταφορών σε συνδυασμό με το συμβατικό μεταφορά εμπορευμάτων. Από τα μέσα της δεκαετίας του Ενενήντα, ο Όμιλος Grimaldi έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο επέκτασης, με στόχο την κάθετη ολοκλήρωση των logistics υπηρεσιών, που προσφέρονται από το ακόλουθο κείμενο η έννοια του "πόρτα-πόρτα". Έτσι, έχουν δημιουργηθεί, το λιμενικό τερματικό σταθμό της Βόρειας Ευρώπης, της Μεσογείου και στη Δυτική Αφρική, με συνολική έκταση πάνω από 6 εκατ. m2, κέντρα αποθήκευσης και εξοπλισμένα για τη λειτουργία της προ-παράδοσης των αυτοκινήτων, και η εταιρεία της οδικής μεταφοράς για τη διανομή των οχημάτων σε ορισμένες ευρωπαϊκές Χώρες.

Από το 2000, ο Όμιλος Γκριμάλντι είναι επίσης μια υπηρεσία μεταφοράς επιβατών με το σήμα Grimaldi Lines, και προσφέρει συνδέσεις από την Ιταλία στην Ισπανία (Βαρκελώνη), την Τυνησία (Τύνιδα), Ελλάδα, Μαρόκο, εκτός από τα ιταλικά νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας. Οι ναυαρχίδες του στόλου Γκριμάλντι είναι τα τέσσερα cruise ferries, τα πιο σημαντικά της Μεσογείου: Cruise Roma Cruise Barcelona, Cruise Europa και Cruise Olympia, που χτίστηκε μεταξύ του 2008 και του 2010 στα ιταλικά ναυπηγεία Ficantieri.

Το 2018 ο Όμιλος Γκριμάλντι ο οποίος δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα μέσω των Μινωικών Γραμμών. βραβεύτηκε στο πλαίσιο των Automotive Global Awards με το «Corporation of the Year Award» και το «Shipping Company Award» σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Ο όμιλος έχει παρουσία και δίκτυο σε περισσότερα από 120 λιμάνια στη Μεσόγειο, τη Βαλτική, στη Βόρεια Ευρώπη, τη δυτική Αφρική στη Βόρεια και Νότια Αμερική.

Ο όμιλος Grimaldi έχει παραγγείλει 12 οικολογικά πλοία επτά μεταφοράς αυτοκινήτων και φορτηγών οχημάτων τα οποία θα παραδοθούν το 2020. Μέσα στο 2018 προστέθηκαν στον στόλο του ομίλου έξι πλοία μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων.

Το άρθρο της Ελένης Λαζάρου συμμετέχει στον διαγωνισμό Mare Nostrum Awards.

 

Της Ελένης Λαζάρου-Νewpost.gr  11 April, 2021 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα