«Μαχαίρι» στις επιδοτήσεις – Αναστάτωση στους αγρότες της Κρήτης

Ρεπορτάζ: Παπαδάκης Χριστόφορος  27 February, 2018 ΚΟΣΜΟΣΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Μαχαίρι» στις επιδοτήσεις – Αναστάτωση στους αγρότες της Κρήτης

Η πληροφορία έχει προκαλέσει αναστάτωση στο χώρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου

Το σχέδιο που φαίνεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι να βάλει κόφτη σε κάθε επιδότηση αγρότη που θα ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.

Μαχαίρι στις επιδοτήσεις των αγροτών από το όριο των 20.000 ευρώ και πάνω σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες που ήδη έχουν σημάνει συναγερμό στα αγροτικά στελέχη της Κρήτης καθώς την ίδια ώρα ξεκινάει η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

Η πληροφορία έχει προκαλέσει αναστάτωση στο χώρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου που ήδη βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τα στελέχη του ΓΑΙΑ Επιχειρείν και την Τρίτη αναμένονται σημαντικές διευκρινίσεις στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί.

Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος η διοίκηση και τα διευθυντικά στελέχη της Ένωσης Ηρακλείου καθώς και οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών που ανήκουν στη δύναμη της.

Αναλυτικότερα το σχέδιο που φαίνεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι να βάλει κόφτη σε κάθε επιδότηση αγρότη που θα ξεπερνά τα 20.000 ευρώ. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που για πρώτη φορά φέτος ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητάει το Ε9 από όλους τους παραγωγούς προκειμένου να προβούν σε ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Διότι μέσα από το Ε9 θα γίνει μία διασταύρωση στοιχείων που θα αποδεικνύει αν και κατά πόσον ένας παραγωγός «δικαιολογεί» τις επιδοτήσεις που λαμβάνει σε σχέση πάντα με τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνει.

Όπως καταλαβαίνουμε μέσα από αυτές τις διαδικασίες τόσο ως προς το όριο των 20.000 ευρώ όσο και ως προς τη διασταύρωση των στοιχείων η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε περικοπές επιδοτήσεων ενόψει μάλιστα της νέας προγραμματικής περιόδου κατά την οποία η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα έχει πολύ μικρότερες επιδοτήσεις σε σχέση με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Κι αυτό διότι εκτός των άλλων προβλημάτων στη νέα προγραμματική περίοδο θα έχουμε μία Ευρωπαϊκή Ένωση από την οποία θα απουσιάζει η Μεγάλη Βρετανία, δηλαδή ο μεγάλος χρηματοδότης – μέχρι σήμερα – στον «κουμπαρά» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Μιλώντας στο neakriti.gr ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης τόνισε ότι όλα αυτά είναι προς διερεύνηση και κάλεσε τους παραγωγούς να εμπιστευτούν και φέτος την Ένωση Ηρακλείου για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης ξεκαθάρισε ότι για την οργάνωση δεν έχει ποτέ παρουσιαστεί κάποιο ζήτημα στο θέμα της διασταύρωσης των περιουσιακών στοιχείων των παραγωγών ενώ για την κυβερνητική πολιτική χαρακτήρισε ως επιτυχία της το γεγονός ότι θα υπάρξει και νέα προγραμματική περίοδος για τις επιδοτήσεις των αγροτών.

 

Παπαδάκης Χριστόφορος

neakriti.gr

 

Ρεπορτάζ: Παπαδάκης Χριστόφορος  27 February, 2018 ΚΟΣΜΟΣΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα