Μάσκες: Πού παραμένουν υποχρεωτικές

  02 June, 2022 ΑΡΘΡΑ
Μάσκες: Πού παραμένουν υποχρεωτικές

Μπορεί να καταργήθηκε από χτες η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις. Έτσι, όπως προκύπτει από την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών που υιοθέτησε και η κυβέρνηση, η υποχρέωση για χρήση μάσκας παραμένει στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων αλλά και στα ταξί. 

 Ως προς το θέμα της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους των πλοίων, το μέτρο θα επαναξεταστεί στα τέλη του Ιουνίου. Επίσης, παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες στα φαρμακεία.

Τι θα ισχύει για τις μάσκες στα κρουαζιερόπλοια

Κατά τα άλλα, στα κρουαζιερόπλοια, αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται όταν νοσήσει ποσοστό άνω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1%του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο. Επιπρόσθετα, καταργείται πλήρως η μάσκα στα ημερόπλοια.

Η επίσημη ανακοίνωση

Στη συνεδρίαση της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:

Για τα ταξί: υποχρεωτική μάσκα για οδηγούς και επιβάτες.
Για τα κρουαζιερόπλοια: αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται όταν νοσήσει ποσοστό ανω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1% του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο. 
Για τα επιβατηγά πλοία: αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, παραμένει η υποχρεωτική χρήση στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες.
Για τα φαρμακεία: παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό και τους πελάτες. 

 Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. 

Τι άλλαξε από την 1η Ιουνίου

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, για την προστασία από τη μετάδοση του κορονοϊού, καταργήθηκε από χτες. Ωστόσο, η άρση της υποχρεωτικότητας, η οποία θα ισχύσει ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022 θα ισχύει με ορισμένες εξαιρέσεις.

Η μάσκα έχει καταργηθεί στα αεροπλάνα και στις υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Η μάσκα καταργείται και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

 Η χρήση μάσκας παραμένει στις νοσοκομειακές μονάδες, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν, ενώ με μάσκα θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες, όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός.

Τι θα ισχύει σε σχολεία και Πανεπιστήμια

Χωρίς μάσκες θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο και οι μαθητές, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής Ειδικών. Μετά την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους, από την 1η Ιουνίου, οι ειδικοί εισηγήθηκαν το ίδιο και για σχολεία - Πανεπιστήμια. Η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων έγινε δεκτή από το υπουργείο Παιδείας κι έτσι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί βάζουν με τη σειρά τους τις μάσκες… στην τσέπη από 1/6, καθώς η χρήση τους παραμένει μόνο ως σύσταση. Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας μόνο στις εξετάσεις

 Η μοναδική περίπτωση που η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές είναι κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 23 Μαΐου ξεκίνησαν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 15 Ιουνίου, ενώ σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2022, οι εξετάσεις ξεκινούν για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ την Παρασκευή 3 Ιουνίου και για τα ΕΠΑΛ μία μέρα νωρίτερα.

 

  02 June, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα