«Μάθε πού ψηφίζεις» στις εκλογές 2023 -Δείτε με ένα «κλικ»

  23 June, 2023 ΑΡΘΡΑ
«Μάθε πού ψηφίζεις» στις εκλογές 2023 -Δείτε με ένα «κλικ»

Μέσω της ειδικής εφαρμογής του ΥΠΕΣ «Μάθε πού ψηφίζεις» μπορούν οι Έλληνες να πληροφορηθούν πού θα ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των Πανελλαδικών εξετάσεων θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στα εκλογικά τμήματα και γι' αυτόν τον λόγο θα ήταν καλό οι πολίτες να επιβεβαιώσουν πού ψηφίζουν.

Σε ό,τι αφορά αυτούς που κληρώθηκαν για εφορευτική επιτροπή, υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν «παράθυρα» για την απαλλαγή από την εφορευτική επιτροπή -με τον εκλογικό νόμο να προβλέπει και κυρώσεις για όσους δεν ψηφίσουν.

Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός του ΥΠΕΣ είναι έτοιμος για τις εκλογές της Κυριακής, με τους συνδυασμούς να έχουν πλέον «κλειδώσει».

Εκλογές 2023: Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές της Κυριακής έχουν σημαντικές διαφορές από τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Στις εθνικές εκλογές 2023 μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (μέχρι τις 31/12 του έτους των εκλογών). Οι νέοι που είχαν για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του Μαΐου υπολογίζονται σε 440.000!

Δείτε εδώ οδηγίες για τους 17χρονους και τους «πρωτάρηδες» της κάλπης:

Οι πολίτες που επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν εγγραφεί σε εκλογικό κατάλογο του δήμου τους και να διατηρούν το δικαίωμα του εκλέγειν, δηλαδή να μην τους έχει επιβληθεί ποινή στέρησης του δικαιώματος.

Στις εκλογές του 2023 θα μπορέσουν να ψηφίσουν -μία ημέρα νωρίτερα- και οι Έλληνες του εξωτερικού. Βασική προϋπόθεση είναι τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στην ελληνική επικράτεια και να έχουν κάνει φορολογική δήλωση.

Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν ξανά στις εκλογές χωρίς σταυρούς, απλώς με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023
Οι πολίτες που επιθυμούν να διαπιστώσουν πού ψηφίζουν στις εκλογές μπορούν να επισκεφθούν την ειδική εφαρμογή του ΥΠΕΣ «Μάθε πού ψηφίζεις».

Στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:

• είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης),
• είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμό σας.

Κάνοντας «κλικ» στο κουμπί «Αναζήτηση» εμφανίζεται ο εξής πίνακας, που δείχνει τον αριθμό δημοτολογίου, το εκλογικό διαμέρισμα και τον κωδικό του εκλογικού διαμερίσματος:


Βρείτε την εφαρμογή του ΥΠΕΣ «Μάθε πού ψηφίζεις» κάνοντας «κλικ» σε αυτόν τον σύνδεσμο.

 

  23 June, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα