Μελέτες για την ολοκλήρωση του Νοτίου Οδικού άξονα Κρήτης

mesaralive.gr  12 June, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Μελέτες για την ολοκλήρωση του Νοτίου Οδικού άξονα Κρήτης

Θέμα χρόνου χαρακτηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ του Αγιοβασιλιώτικου δρόμου και συγκεκριμένα του οδικού τμήματος Αρμένοι-Μπαλέ.

Το έργο που αφορά νέα χάραξη μήκους 10 χιλιομέτρων (παρακάμπτεται ο οικισμός των Αρμένων από ανατολικά) έχει προϋπολογισμό 16,5 εκατ. ευρώ. Η πρόσκληση του ευρωπαϊκού προγράμματος αναμένεται να ανοίξει τις προσεχείς ημέρες, ενώ στον φάκελο του έργου, που ήδη έχει κατατεθεί στη Διαχειριστική Αρχή, συμπεριλήφθηκε και ο καθορισμός της τιμής μονάδος για τις απαλλοτριώσεις που εκκρεμούν για την υλοποίηση του έργου, καθώς και η υπογραφή του τεχνικού δελτίου από τον περιφερειάρχη Κρήτης.

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο οδικό έργο που θα εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΣΕΣ, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δεσμεύσεις του Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος ταυτόχρονα με απόφαση που υπέγραψε την Τετάρτη εξασφάλισε συμπληρωματική πίστωση, ύψους 984.000 ευρώ για τη μελέτη, που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης με τίτλο «Ολοκληρωτικές μελέτες Νότιου Οδικού Άξονα Ν. Ρεθύμνης (οδικά τμήματα εντός Ν. Ρεθύμνης - Τμήμα Ροδάκινο - Σελλιά- Λευκόγεια - Ακούμια- Αγία Γαλήνη). Μετά από αυτή τη συμπληρωματική πίστωση ο τελικός προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στο1.954.565,58 ευρώ.

Πρόκειται για χρήματα της που θα αξιοποιηθούν για να ολοκληρωθεί και η μελέτη του υπόλοιπου τμήματος του νότιου οδικού άξονα Κρήτης, που αφορά το κομμάτι από Μπαλέ μέχρι Σπήλι, καθώς και το δευτερεύον υποστηρικτικό οδικό δίκτυο, προκειμένου και αυτό να διεκδικήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είτε από ΕΣΠΑ, είτε από τομεακά προγράμματα του υπουργείου.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή υποστήριξε πως το συγκεκριμένο έργο είναι πολύ σημαντικό για ολόκληρο το νότιο Ρέθυμνο, αφού θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, συνδέοντας ουσιαστικά τον βορρά με τον νότο της Κρήτης.

Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η κυρία Λιονή τόνισε: «Σε λίγες μέρες αναμένεται να ανοίξει η πρόσκληση του ΕΣΠΑ για να εντάξουμε το έργο Αρμένοι-Παλέ. Επειδή είναι έργο πολλών εκατομμυρίων και θα γίνει διεθνής διαγωνισμός, εκτιμούμε ότι μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων. Πρόκειται για το πρώτο έργο που θα ενταχτεί στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΣΕΣ. Είναι πολύ μεγάλο έργο, καθώς με αυτό ουσιαστικά ξεκινάει ο νότιος οδικός άξονας-ο Αγιοβασιλειώτικος που λέμε εμείς -και με το που ολοκληρωθεί και το υπόλοιπο τμήμα της μελέτης θα αποτελέσει το πλέον αναπτυξιακό έργο του νομού, καθώς θα συνδέει με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας -νέα χάραξη- τον βορρά με τον νότο της Κρήτης. Θα εξυπηρετεί ο δρόμος αυτός μια μεγάλη τουριστική περιοχή σε μέρη με τεράστια επισκεψιμότητα και όλο αυτό θα δώσει μια μεγάλη ώθηση ανάπτυξης για τη νότια Κρήτη. Ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα μπορέσουμε πλέον να ολοκληρώσουμε και τις υπόλοιπες μελέτες που αφορούν στον νότιο οδικό άξονα Κρήτης καθώς στο χωροταξικό του νησιού έχει προταθεί να χαρακτηριστεί ως διευρωπαϊκό δίκτυο που σημαίνει ότι αναβαθμίζεται ως προς τις χρηματοδοτήσεις του, οι οποίες στο εξής θα μπορούν να εξασφαλιστούν από το υπουργείο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων γι' αυτό βιαζόμαστε για να ολοκληρωθούν οι μελέτες αυτές. Ο μελετητής υπάρχει γιατί η συγκεκριμένη μελέτη υπάρχει από παλιά οπότε θεωρούμε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα το κομμάτι από τη Μπαλέ μέχρι το Σπήλι ».

 

Πηγή: rethnea.gr

 

mesaralive.gr  12 June, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα