Μελέτη: H κλιματική κρίση επέτεινε την πιθανότητα των φονικών πλημμυρών στην Ευρώπη

  24 August, 2021 ΑΡΘΡΑ
Μελέτη: H κλιματική κρίση επέτεινε την πιθανότητα των φονικών πλημμυρών στην Ευρώπη

Η κλιματική κρίση επέτεινε τις καταστροφικές πλημμύρες που σάρωσαν τη δυτική Ευρώπη τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που ενισχύει τα συμπεράσματα ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι η κύρια αιτία της επιδείνωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η μελέτη έδειξε ότι οι κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία τον Ιούλιο κατέστησαν κατά έως και εννέα φορές πιθανότερες λόγω της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα έδειξε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη από ανθρωπογενή αίτια κατέστησε τις σφοδρότερες κατά έως και 20% τις βροχοπτώσεις στην περιοχή.

Η έρευνα έρχεται να επικυρώσει τα ευρήματα της έκθεσης-ορόσημου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ ότι υπάρχουν «αδιαμφισβήτητες» αποδείξεις ότι τα αέρια του θερμοκηπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ο βασικός λόγος της επιδείνωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Τους τελευταίους μήνες καταγράφηκαν καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Ευρώπη και την Κίνα, ακραία κύματα καύσωνα στη βορειοδυτική Αμερική και δασικές πυρκαγιές στη Ρωσία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αλγερία και τις ΗΠΑ.

Τι έδειξε η έρευνα
Οι επιστήμονες του World Weather Attribution επισημαίνουν ότι με την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας η δυτική και κεντρική Ευρώπη θα εκτίθεται σε ολοένα και περισσότερες σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Η ίδια ομάδα είχε ανακαλύψει προηγουμένως ότι ο πρόσφατος «θόλος ζέστης» στον Καναδά και τις ΗΠΑ θα ήταν σχεδόν αδύνατο να δημιουργηθεί χωρίς την κλιματική κρίση και ότι το κύμα καύσωνα στη Σιβηρία τον περασμένο χρόνο και οι πυρκαγιές στην Αυστραλία το 2019-2020 κατέστησαν πιθανότερες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


«Το τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και στην οικονομία συνιστά μια οδυνηρή υπενθύμιση ότι οι χώρες ανά την υφήλιο θα πρέπει να προετοιμάζεται για πιο ακραία καιρικά φαινόμενα κι ότι θα πρέπει κατεπειγόντως να μειώσουμε τα αέρια του θερμοκηπίου για να μην ξεφύγουν από κάθε έλεγχο τέτοιοι κίνδυνοι», δήλωσε ο καθηγητής Μάαρτεν φαν Άαλστ του Πανεπιστημίου του Τβέντε του Βελγίου. ΟΙ πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 222 ανθρώπων και τεράστιες καταστροφές.

Στη νέα μελέτη ο καθηγητής Φαν Άαλστ κι άλλοι 28 επιστήμονες χρησιμοποίησαν μετεωρολογικές μετρήσεις, υπολογιστικά μοντέλα υψηλής ανάλυσης και ερευνητές μεθόδους που αξιολογήθηκαν από ομοτίμους για να συγκρίνουν τη συχνότητα των ακραίων βροχοπτώσεων, όπως εκείνους που προκάλεσαν τις πλημμύρες στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, στις σημερινές υπεθερμασμένες κλιματικές συνθήκες με τη συχνότητα που θα αναμενόταν σ’ έναν κόσμο, που δεν θα αντιμετώπιζε ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Κι όπως διαπίστωσαν, η κλιματική κρίση αύξησε κατά 1,2 έως εννέα φορές τις πιθανότητες ακραίων βροχοπτώσεων, που είναι πλέον κατά 3% έως 19% εντονότερες στην περιοχή. Ο θερμός αέρας από την υπερθέρμανση του πλανήτη συγκρατεί κατά 7% περισσότερους υδρατμούς με αύξηση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό Κελσίου.

Τι πρέπει να γίνει
«Οι πλημμύρες αυτές [στη βορειοδυτική Ευρώπη] έδειξαν ότι ακόμη και ανεπτυγμένες χώρες δεν είναι ασφαλείς από τις σοβαρές επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων, που είδαμε κι είναι γνωστό ότι επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή», λέει η Φριντερίκε Όττο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Πρόκειται για μια κατεπείγουσα παγκόσμια πρόκληση και πρέπει να δράσουμε. Η επιστήμη είναι σαφής εδώ και χρόνια».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ, Χέιλι Φάουλερ, τόνισε ότι εκτός από τη μείωση των εκπομπών ρύπων, θα πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και η ανθεκτικότητα των υποδομών για να μειωθούν τα θύματα και το κόστος. Μια άλλη έρευνα τον Ιούλιο ανακάλυψε ότι οι καταστροφικές πλημμύρες στην Ευρώπη μπορεί να είναι συχνότερες ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν σ’ εκείνη την έρευνα υπολογιστικά μοντέλα υψηλής ανάλυοσης για να υπολογίσουν για πρώτη φορά ότι οι καταιγίδες που κινούνται αργά, μπορεί να γίνουν κατά 14% συχνότερες στη στεριά μέχρι τα τέλη του χρόνου στο χειρότερο σενάριο. Όσο πιο αργά κινείται μια καταιγίδα, τόσο περισσότερη βροχή ρίχνει σε μια μικρή περιοχή αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών πλημμυρών.

 

  24 August, 2021 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα