Μεσαρά: Επίθεση του Δήμου Φαιστού στο Υπουργείο για τα δυσπρόσιτα σχολεία

mesaralive.gr  11 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Μεσαρά: Επίθεση του Δήμου Φαιστού στο Υπουργείο για τα δυσπρόσιτα σχολεία

Το Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Φαιστού, εκφράζοντας τη βούληση και την ανησυχία των κατοίκων του Δήμου μας, διατυπώνουμε ομόφωνα με το παρόν ψήφισμα την έντονη διαμαρτυρία μας σχετικά με την Υπουργική Απόφαση ( με αρ.πρ. 133529/ΓΔ4/7-8-2018 ) για τον καθορισμό των δυσπρόσιτων σχολείων, στην οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί σχολεία του Δήμου μας, σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι πραγματικά δύσκολη.

Συγκεκριμένα, τα σχολεία στα Βορίζια και τις Καμάρες έχουν αποχαρακτηριστεί, ενώ το σχολείο στο Αντισκάρι έχει μόλις δέκα μόρια, ενώ για να θεωρηθεί δυσπρόσιτο, χρειάζονται παραπάνω από έντεκα.                                                             
Οι παραπάνω σχολικές μονάδες (δημοτικά-νηπιαγωγεία) πληρούν τα κριτήρια για να χαρακτηριστούν <<δυσπρόσιτες>>, αφού βρίσκονται στον ορεινό όγκο του Δήμου Φαιστού, σε μεγάλη απόσταση από την έδρα του Νομού και είναι πολύ δύσκολα προσβάσιμες, λόγω των ιδιαίτερων συγκοινωνιακών συνθηκών και των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών που υπάρχουν στα ορεινά χωριά αυτά. Συγκεκριμένα, για κάποιον εκπαιδευτικό, η πρόσβαση, από και προς τα χωριά αυτά είναι αδύνατη, χωρίς ιδιωτικό μεταφορικό μέσο, καθώς δεν υπάρχουν καθόλου ή είναι ελάχιστα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ. 

Οι συνθήκες αυτές καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη στελέχωση των προαναφερθέντων σχολείων με εκπαιδευτικό προσωπικό. Εύκολα είναι αντιληπτό πως με τον  μη χαρακτηρισμό τους ως «δυσπρόσιτα», χωρίς δηλαδή την επιπλέον μοριοδότηση που δίνεται στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα δυσπρόσιτα σχολεία, άμεση συνέπεια θα είναι η μόνιμη υποστελέχωσή τους και η απώλεια αμέτρητων διδακτικών ωρών και σταδιακά η πιθανή συγχώνευση – κατάργησή τους, πράγμα που σημαίνει αναγκαστική μετακίνηση των ανήλικων μαθητών αρκετά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους.
          
Για το Δήμο Φαιστού προτείνουμε και απαιτούμε την άμεση τροποποίηση της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης, ώστε να χαρακτηριστούν ως <<δυσπρόσιτα>> τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία των ορεινών περιοχών Βορίζια, Καμάρες και Αντισκάρι, προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά από το τρέχων σχολικό έτος.

 

mesaralive.gr  11 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα