Μεσαρά: Φορολογία και γραφειοκρατία προκαλούν προβλήματα στο... κρασί

mesaralive.gr  04 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Μεσαρά: Φορολογία και γραφειοκρατία προκαλούν προβλήματα στο... κρασί

Η μεγάλη προσπάθεια συνεχίζεται αλλά δεν τυγχάνει της στήριξης της πολιτείας

Οι οινοπαραγωγοί του τόπου μας, έχουν καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία 10-15 χρόνια με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα ως προς την βελτίωση καλλιεργειών, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού οινοποίησης και της εμφιάλωσης και ασφαλώς της ποιότητας του κρασιού και της πιστοποίησης του.

Αυτή η μεγάλη προσπάθεια συνεχίζεται ασφαλώς, αλλά δεν τυγχάνει της στήριξης της πολιτείας, με ολέθριες συνέπειες για τον κλάδο.

Για αυτό οι οινοπαραγωγοι ζητούν να τεθεί επι τάπητος ξανά το θέμα της κατάργησης του Ειδικού φόρου κατανάλωσης, την απορρόφηση των διαθέσιμων χρημάτων προώθησης και προβολής του κρασιού και την αλλαγή κριτηρίων σε νέες φυτεύσεις, ώστε να ενισχυθεί η δυναμικότητα του κλάδου της αμπελοκαλλιέργειας οινοποιήσιμων ποικιλιών.

Πολλά τα προβλήματα


Τεράστια προβλήματα από την εφαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, που ξεκίνησε από την 1η Ιανουρίου 2016 την υπερφορολόγηση, τη γραφειοκρατία και την απώλεια προγραμμάτων, καταγγέλλουν οι οινοπαραγωγοί.

Τα τελευταία ειδικά χρόνια, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, οι οινοπαραγωγοί βιώνουν μια πολυ δύσκολη και ολοένα πιο ασφυκτική κατάσταση, προειδοποιώντας 
για πολλά λουκέτα καθώς είναι δυσβάσταχτο ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί. 

Οπως σημειώνουν οι οινοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση. Το μήνυμα που μπορεί να λάβει κανείς ειδικά από τους μικρούς οινοποιούς είναι ότι πολλοί θα κλείσουν καθώς δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικογένειες που βγάζουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ όταν καλούνται να πληρώσουν σε φόρους τα περισσότερα από αυτά.

Το θέμα μάλιστα έχει φτάσει μέσω Παρεμβάσεων της Αντιπολίτευσης, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο καλείται να δώσει απαντήσεις σε όσα καταγγέλλονται.

Συγκεκριμένα η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, όχι μονο δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα έσοδα για το Δημόσιο, αλλά αντίθετα έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα με την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής και την πρόσθετη γραφειοκρατία.

 

mesaralive.gr  04 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα