Μεσαρά: Ο δάκος «τρώει» τις ελιές και πλήττει την παραγωγή

mesaralive.gr  12 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Μεσαρά: Ο δάκος «τρώει» τις ελιές και πλήττει την παραγωγή

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς για την κατάσταση

Αυξημένοι είναι οι πληθυσμοί του δάκου στους ελαιώνες και της Μεσαράς.



Αιτία είναι οι ευνοϊκες καιρικες συνθηκες για την ανάπτυξη του (ήπιος χειμώνας, δροσερός και βροχερός Ιούνιος) καθώς και η υπάρχουσα ανομοιόμορφη καρποφορία των ελαιοδέντρων,  η οποία σε αρκετές περιοχές του Νομού είναι μειωμένη. 
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς λοιπόν ότι σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στην Π.Ε. Ηρακλείου ενώ σε κάποιες περιοχές ήδη διενεργείται και ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου.
Ωστόσο στο δίκτυο παγίδευσης της υπηρεσίας μας σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες καταγράφονται υψηλοί δακοπληθυσμοί και ήδη στις πρώιμες περιοχές του Νομού, κατά τόπους, έχουν διαπιστωθεί προσβολές στον ελαιόκαρπο από το δάκο.  
Δεδομένων όλων των παραπάνω και του γεγονότος ότι σε περιοχές με μικρά ποσοστά καρποφορίας η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας είναι αμφίβολη, συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί της Π.Ε. Ηρακλείου να παραμείνουν σε εγρήγορση, μεριμνώντας και οι ίδιοι για την προστασία των ελαιοδέντρων τους από τον δάκο, όπου αυτό απαιτείται και πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους.
Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.
Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία μας.
 

 

mesaralive.gr  12 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ