Μεσαρα:Σήμερα το τελευταίο αντίο στην άτυχη Μαίρη Μουρτζάκη

  06 March, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Μεσαρα:Σήμερα το τελευταίο αντίο στην άτυχη Μαίρη Μουρτζάκη

Το στερνό “αντίο” στην αγαπημένη τους Μαίρη θα πουν το μεσημέρι της Δευτέρας, στο νέο κοιμητήριο Ηρακλείου, οικείοι και συγγενείς της αδικοχαμένης Μεσαρίτισσας, η οποία βρήκε τραγικό τέλος μαζί με δεκάδες ακόμη συνανθρώπους μας που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία Ι62, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, στα Τέμπη.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο, η ταυτοποίηση της σορού της Μαίρης Μουρτζάκη, η οποία εργαζόταν στο κυλικείο του επιβατικού τρένου που συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία. Όπως είχε γράψει το neakriti.gr προ ημερών, στενοί συγγενείς της 51χρονης από τη Μεσαρά είχαν μεταβεί στη Λάρισα για να δώσουν αρμοδίως δείγμα DNA, προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση. Η σορός της άτυχης γυναίκας επρόκειτο να μεταφερθεί χθες Κυριακή, από την Αθήνα στο Ηράκλειο.

Όπως έγινε γνωστό, η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στη 1 σήμερα Δευτέρα το μεσημέρι στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στο νέο κοιμητήριο Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, χθες τελέστηκε η κηδεία της 21χρονης Κλαούντιας Λάτα, η οποία επίσης επέβαινε στη μοιραία αμαξοστοιχία. Η 21χρονη από τη Λάρισα σπούδαζε στο Τμήμα Ιατρικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων στη Θεσσαλονίκη. Τραγική φιγούρα στην κηδεία της Κλαούντιας ήταν η μητέρα της, η οποία υποβασταζόμενη φώναζε «όχι κοριτσάρα μου, όχι ξανθούλα μου», δίχως να μπορεί να πιστέψει ότι δε θα ξαναδεί ποτέ το παιδί της.

 

Το φέρετρο της Κλαούντιας ήταν τυλιγμένο με την ελληνική σημαία. Στο στερνό “αντίο” στην Κλαούντια συνέρρευσε πλήθος κόσμου, με πολλούς εξ αυτών να κρατούν στο χέρι τους ένα λευκό λουλούδι. Η αδικοχαμένη 21χρονη είχε μεταβεί για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στην Πάτρα για το καρναβάλι. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη και τον τόπο σπουδών της, οι γονείς της της είπαν να κάνει μια στάση στη Λάρισα, προκειμένου να τη δουν. Η Κλαούντια τους είπε, ωστόσο, ότι θέλει να επιστρέψει το συντομότερο στη συμπρωτεύουσα, καθώς είχε διάβασμα για τις σπουδές της.

Ανάμεσα στα θύματα του αδιανόητου δυστυχήματος που ταυτοποιήθηκαν ήταν και η 19χρονη Αναστασία Παπαγγελή από τα Καλάβρυτα. Η Αναστασία ήταν φοιτήτρια στη Γεωπονική Σχολή στο ΑΠΘ και το βράδυ της περασμένης Τρίτης βρισκόταν στο τρίτο βαγόνι του μοιραίου τρένου Intercity. Η καταγωγή της ήταν από τη Λυκούρια Καλαβρύτων, και η οικογένειά της είναι πολύτεκνη.

Εξάλλου, ταυτοποιήθηκε και η σορός του Γιώργου Παπάζογλου, φοιτητή του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο 22χρονος επέστρεφε από την Αθήνα με το μοιραίο τρένο. Λίγο πριν τη σύγκρουση έφυγε από το βαγόνι αριθμού 3 και πήγε στο μπαρ για να αγοράσει ένα μπουκάλι νερό...

Μεταξύ των σορών που ταυτοποιήθηκαν ήταν και αυτή του 20χρονου Αναστάσιου Κουτσόπουλου, ο οποίος είχε μεταβεί στην Καρδίτσα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδαζε, με τη μοιραία αμαξοστοιχία.

Στα θύματα συγκαταλέγεται και ο 55χρονος ελεγκτής Γιάννης Τζοβάρας από τη Στυλίδα, ο οποίος είχε βάρδια κατά το μοιραίο δρομολόγιο της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Και η δική του σορός ταυτοποιήθηκε τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα.

Στο μεταξύ, ο Βαγγέλης Βλάχος, αδελφός του αδικοχαμένου 34χρονου Βάιου Βλάχου, στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, επιστρέφει στην Καρδίτσα από την Αργεντινή όπου ζει, για να θρηνήσει τον αδερφό του. Ενόψει της επιστροφής του στην πατρίδα, ο αδερφός του εκλιπόντος ανέφερε με νόημα: «Μη βιάζεστε να “ξεπλύνετε” κανέναν. Θα πάμε όσο πίσω χρειάζεται για να βρούμε δικαιοσύνη».

«Μέσα στον πόνο μας που χάσαμε τον Βαγιάκο μας, βλέπω τι λέτε τώρα πολλοί και πολλές από εσάς στα κανάλια που με φιλοξενήσατε και με βοηθήσατε όσο τον ψάχναμε. Και ένα έχω να σας πω: Μη βιάζεστε να “ξεπλύνετε” κανέναν. Θα πάμε όσο πίσω χρειάζεται για να βρούμε δικαιοσύνη και όλοι όσοι μπορεί να έχουν μερίδιο ευθύνης θα κληθούν να αποδείξουν την αθωότητά τους», αναφέρει ο Βαγγέλης Βλάχος.

«Σας έρχομαι σε λίγες μέρες από την Αργεντινή, για να θρηνήσω τον αδερφό μου και όλα τα άλλα θύματα που χάθηκαν άδικα. Για να παλέψουμε για τους τραυματίες. Για να αναζητήσουμε τους αγνοούμενους. Αλλά και για να βρούμε δικαιοσύνη», αναφέρει ακόμη ο Βαγγέλης Βλάχος.

Σήμερα η κηδεία των φφοιτητών σπο την Κύπρο

Στο μεταξύ, σήμερα Δευτέρα κηδεύονται οι δύο νεαροί φοιτητές από την Κύπρο, που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών. Ο λόγος για την 21χρονη Αναστασία Αδαμίδη και τον 23χρονο Κυπριανό Παπαϊωάννου.

Η οικογένεια της άτυχης Αναστασίας, που σπούδαζε στο Τμήμα Ιατρικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων στη Θεσσαλονίκη, προέβη μάλιστα σε ανακοίνωση, μέσω της οποίας παρακάλεσε θερμά τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να μην καλύψουν δημοσιογραφικά ούτε τη νεκρώσιμο ακολουθία, ούτε την ταφή της.

«Την πολυαγαπημένη μας κόρη και αδελφή Αναστασία Αδαμίδη κηδεύουμε τη Δευτέρα 06/03/2023 (σ.σ. σήμερα) και ώρα 2 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Πάφο, και καλούμε όσους τιμούν τη μνήμη της να παραστούν. Η οικογένεια δε θα δεχθεί συλλυπητήρια.

Οι τεθλιμμένοι: γονείς, αδέλφια και λοιποί συγγενείς. Αντί στεφάνων να γίνονται εισφορές για στήριξη οικογένειας συγγενικού προσώπου με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η οικογένεια θα ήθελε δημόσια να παρακαλέσει τους λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όπως σεβαστούν την επιθυμία της να μην καλύψουν δημοσιογραφικά τη νεκρώσιμο ακολουθία και ταφή. Αντιλαμβανόμαστε το δημόσιο ενδιαφέρον, θερμή παράκλησή μας όμως είναι αυτές οι πολύ ευαίσθητες προσωπικές στιγμές να μην τύχουν προβολής και δημοσιότητας. Ειλικρινά σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και την αμέριστη συμπαράσταση».

Σήμερα, στις 10 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Αυγόρου θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία του 23χρονου Κυπριανού. Παράκληση της οικογένειας όπως στην εξόδιο ακολουθία παραστούν όλοι με λευκά ρούχα και, αντί στεφάνων, να δοθούν εισφορές για την αποπεράτωση των έργων συντήρησης του Ιερού Ναού Αποστόλων Πέτρου και Παύλου εις μνήμη της ψυχής του Κυπριανού.

Διαψεύδει τις φήμες

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διέψευσε τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει περί δήθεν «περικοπής της δημόσιας δαπάνης για την κηδεία των θυμάτων».

«Σχετικά με φήμες για δήθεν περικοπή της δημόσιας δαπάνης για την κηδεία των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, υπογραμμίζεται ότι οι φήμες αυτές είναι παντελώς ανυπόστατες. Δεν υπάρχει καμία περικοπή (...). Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδίδεται, το ποσό της δημόσιας δαπάνης για κάθε κηδεία θυμάτων φυσικών καταστροφών ή δυστυχημάτων ορίζεται σε 3.500 ευρώ», αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση.

 

  06 March, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα