Μεσαρα:Στον εισαγγελέα οι διακινητές των παράνομων μεταναστών

  11 February, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Μεσαρα:Στον εισαγγελέα οι διακινητές των παράνομων μεταναστών

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν δύο άτομα που φέρονται ως οι διακινητές των 70 μεταναστών που εντοπίστηκαν το πρωί του Σαββάτου από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή 46 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων Κρήτης. Πρόκειται για έναν ανήλικο που δεν έχει κλείσει τα 18, και ένα ακόμη άτομο, που κατηγορούνται ότι ήταν υπεύθυνοι για τη διακίνηση των υπόλοιπων 70 ατόμων που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος και ταξίδευαν επί 4 ημέρες στριμωγμένοι σε ξύλινη βάρκα 10 μέτρων.  

Οι μετανάστες περισυνελέγησαν από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και μεταφέρθηκαν αρχικά στους Καλούς Λιμένες. Στην όλη επιχείρηση συμμετείχε και ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος Αγίας Γαλήνης.

Οι μετανάστες, όλοι άνδρες, αν και ταλαιπωρημένοι, είναι καλά στην υγεία τους, με τους περισσότερους να δηλώνουν Αιγύπτιοι. Οι υπόλοιποι είναι από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και τη Συρία, ενώ ανάμεσα τους βρίσκονται και 15 ανήλικοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 72 μετανάστες ξεκίνησαν το ταξίδι της ελπίδας στις 6 Φεβρουαρίου από το Τομπρούκ της Λιβύης.
Από τους Καλούς Λιμένες, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο και στις παλιές εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ, στην παραλιακή λεωφόρο, όπου τους παρείχαν τις πρώτες βοήθειες ενώ τους προσφέρθηκαν νερό και φαγητό.

Στον επίμαχο χώρο πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακαίνισης, με στόχο τη φιλοξενία δεκάδων μεταναστών σε καλύτερες συνθήκες, με τον πρόεδρο του Οργανισμού να κάνει λόγο για μια προσωρινή λύση.

Ο τηλεοπτικός φακός της ΚΡΗΤΗ TV βρέθηκε στο παλιό κτίριο του ΚΤΕΛ λίγες ώρες πριν την έλευση των μεταναστών, με τον πρόεδρο του Οργανισμού να τονίζει την ανάγκη να βρεθεί ένας μόνιμος χώρος για τη φιλοξενία τους, καθώς τα καραβάνια μεταναστών ολοένα και αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα επιδιωχθεί συνάντηση με τη δημοτική αρχή Ηρακλείου.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Καλών Λιμένων, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, για ακυβέρνητη λέμβο λόγω μηχανικής βλάβης με ικανό αριθμό επιβαινόντων στη θαλάσσια περιοχή 46 ν.μ. νότια της Κρήτης.

Υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, περισυνελέχθηκαν εβδομήντα δύο αλλοδαποί (58 άνδρες και 14 ανήλικοι) από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία κατέπλευσε στον όρμο των Καλών Λιμένων. Με τη συνδρομή ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. πραγματοποιήθηκε η ασφαλής αποβίβαση των 72 ατόμων. Οι προαναφερθέντες στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, με τη συνοδεία στελεχών της οικείας Λιμενικής Αρχής και ΤΑΕ ΕΛ.ΑΣ. Μεσσαράς και τη συνδρομή του Δήμου Φαιστού.

Η προαναφερόμενη λέμβος εκκίνησε από ακτές TOBRUK Λιβύης με προορισμό την Ελλάδα. Οι αλλοδαποί πλήρωσαν για την μεταφορά τους τα χρηματικά ποσά των 2.000 έως 4.000 δολαρίων Η.Π.Α.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν δύο εκ των αλλοδαπών, ηλικίας 30 και 18 ετών, για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/05 "Παράνομη είσοδος στη χώρα", του άρθρου 30 του Ν. 4251/14 "Διευκόλυνση" σε συνδυασμό με το άρθρο 45 Π.Κ. "Συναυτουργία", του άρθρου 306 Π.Κ. "Έκθεση" και του άρθρου 187 παρ. 2 Π.Κ. "Σύσταση συμμορίας"».

 

  11 February, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα