Μετά τις γιορτές η χοληστερίνη αυξάνεται κατά 20%

  21 December, 2023 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

Οι γαστρονομικές χαρές των Χριστουγέννων μπορεί να έχουν «ενισχυτική επίδραση» στην κακή χοληστερόλη. Υπάρχει όμως τρόπος να μετριαστεί η βλάβη, προς όφελος της υγείας της καρδιάς.

Με την ευκαιρία του 84ου εθνικού συνεδρίου που διεξάγεται στη Ρώμη, οι ειδικοί της Ιταλικής Καρδιολογικής Εταιρείας (SIC) πρότειναν 5 απλές στρατηγικές που πρέπει να εφαρμοστούν πριν οι χριστουγεννιάτικες υπερβολές έχουν τον αντίκτυπό τους στη χοληστερόλη και κατά συνέπεια στην υγεία της καρδιάς,

«Η LDL χοληστερόλη είναι μια ουσία που παράγεται από το συκώτι και υπάρχει στο αίμα, απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για το σχηματισμό κυτταρικών τοιχωμάτων και την παροχή ενέργειας στους μύες. Ωστόσο, με τη συσσώρευση στις αρτηρίες μπορεί να πυροδοτήσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις που οδηγούν στο σχηματισμό αθηρωματικών πλακών που μπορούν στη συνέχεια να αποφράξουν τα στεφανιαία και τα εγκεφαλικά αγγεία, προκαλώντας σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια», εξηγεί ο Pasquale Perrone Filardi, πρόεδρος του SIC και διευθυντής της σχολής ειδικότητας. σε παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος του Πανεπιστημίου Federico II της Νάπολης.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η LDL χοληστερόλη είναι η πιο σημαντική τιμή για έλεγχο, και όσο χαμηλότερη είναι, τόσο το καλύτερο. Εάν υπάρχει ήδη σε οριακές τιμές, ακόμη και μια μικρή αύξηση μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Τα Χριστούγεννα, στην πραγματικότητα, η χοληστερόλη μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, έως και το ένα πέμπτο. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atherosclerosis, στην οποία συμμετείχαν περίπου 25 χιλιάδες Δανοί, μετά τις γιορτές η χοληστερίνη αυξάνεται κατά 20% για 9 στους 10 ανθρώπους.

«Η μελέτη στη Δανία δείχνει ότι τα επίπεδα χοληστερόλης επηρεάζονται από τα λιπαρά τρόφιμα που καταναλώνουμε κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων, από τα υπολείμματα που τρώμε τις επόμενες ημέρες και από τα δείπνα και τα γεύματα της Παραμονής Πρωτοχρονιάς», υπογραμμίζει ο Ciro Indolfi, πρώην πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Καρδιολόγος και καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο «Magna Grecia» του Catanzaro.

Εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, αυτά τα φαγητά θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία σας και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Για αυτόν τον λόγο, η υιοθέτηση μέτρων για τη διατήρηση της χοληστερόλης υπό έλεγχο ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι διακοπές, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να έχετε καλύτερο έλεγχο της καρδιαγγειακής σας υγείας.

Οι ειδικοί της SIC έχουν λοιπόν απαριθμήσει 5 απλές στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να προλάβουμε την προβλέψιμη αύξηση της χοληστερόλης μετά τις διακοπές.

Αυξήστε ελαφρά τη φυσική δραστηριότητα

Η άσκηση εκπαιδεύει την καρδιά, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ταυτόχρονα μπορεί επίσης να βοηθήσει το συκώτι να απομακρύνει τη χοληστερόλη από το αίμα πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας συνεχώς το επίπεδο της «κακής» χοληστερόλης.

Οι άνθρωποι που δεν είναι σωματικά δραστήριοι μπορούν να αρχίσουν να κινούνται αργά, επειδή ακόμη και μια ελαφρά αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και στη συνέχεια να διευκολύνει την προπόνηση για περισσότερη άσκηση μετά τις διακοπές.

Προσθέστε φυτικές ίνες στην καθημερινή σας διατροφή

Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι υγιεινές για την καρδιά και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης. Οι ίνες που περιέχονται στη διατροφή μειώνουν ουσιαστικά την απορρόφησή του. Τρόφιμα φυσικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν πλιγούρι βρώμης, σπόρους chia, φασόλια, φακές, δημητριακά ολικής αλέσεως, μήλα, αβοκάντο, πορτοκάλια.

Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά

Θα ήταν καλύτερο να περιορίσετε τα κορεσμένα λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται σε ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων κρεάτων (λουκάνικα και αλλαντικά), των κόκκινων κρεάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και των γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το τυρί και το βούτυρο. Αυτά τα τρόφιμα είναι γνωστό ότι συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης.

Κόψτε το κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει το επίπεδο της HDL χοληστερόλης, της «καλής», ακόμη και μετά από μόλις μια εβδομάδα. Μέσα σε μία ώρα από τη διακοπή, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός αρχίζουν να βελτιώνονται και μέσα σε τρεις μήνες από τη διακοπή, η κυκλοφορία του αίματος και η πνευμονική λειτουργία ομαλοποιούνται, συμβάλλοντας στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης.

Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο

Πριν φτάσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, καλό είναι να αρχίσετε να μειώνετε την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς αυτό στην πραγματικότητα έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL. Για υγιείς ενήλικες, αυτό σημαίνει όχι περισσότερα από δύο ποτήρια κρασί την ημέρα. για γυναίκες όλων των ηλικιών και για άνδρες άνω των 60 ετών επιτρέπεται μόνο ένα ποτήρι την ημέρα.

Το πολύ αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό.

 

  21 December, 2023 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα