Μεταφορικό ισοδύναμο: Παραμένει αποκλεισμένη η Κρήτη

cretapost.gr  05 November, 2019 ΑΡΘΡΑ
Μεταφορικό ισοδύναμο: Παραμένει αποκλεισμένη η Κρήτη

Μπορεί από την 1η του περασμενου Ιούλη να έχει τεθεί σε εφαρμογή το Μεταφορικό Ισοδύναμο, όμως αυτό δεν ισχύει για την Κρήτη, με συνέπεια οι αγρότες να είναι σε «αναμμένα κάρβουνα».

Όπως αναφέρει ο συντονιστής της Παγκρήτιας Επιτροπής αγροτών Μανώλης Ορφανουδάκης, είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο γιατί δεν έχει «ανοίξει» η εφαρμογή του μέτρου και για τους ίδιους!

Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα στη διάρκεια απάντησης Ερώτησης που είχε καταθέσει ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου της Κρήτης.

Αυτό που είχε τονίσει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης απαντώντας στην Βουλή είναι πως στόχος για την κυβέρνηση αποτελεί η ορθή εφαρμογή του.

«Επιδίωξή μας», είχε πει ο κ. Πλακιωτάκης “είναι η Ελλάδα να αποκτήσει μια επίσημη, αναγνωρισμένη και καλά στοιχειοθετημένη δημόσια νησιωτική πολιτική. Πολιτική που θα ενισχυθεί με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και μηχανισμούς με δεσμευτικούς και διασφαλισμένους πόρους”.

Ο κ. Πλακιωτάκης είχε σταθεί – όπως είπε – στον πρόχειρο σχεδιασμό του μέτρου, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών.

«Είναι συνεπώς προφανές, ότι απαιτείται, όπως άλλωστε προβλέπεται από το Νόμο 4551/2018, η αξιολόγηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου», είχε δηλώσει ο Υπουργός.

Η προηγούμενη κυβέρνηση», είχε υπογραμμίσει, «προχώρησε ήδη από το Μάρτιο του 2019 σε ανάθεση με προγραμματική σύμβαση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου – που σχεδίασε και το αρχικό μέτρο – την αξιολόγηση της πρώτης εφαρμογής και αναμένουμε τα όποια αποτελέσματα και προτάσεις”.

Σύμφωνα με πληροφορίες – καλώς εχόντων των πραγμάτων – είναι πιθανή η εφαρμογή του μέτρου από το 2020, χωρίς όμως να μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για το τι μέλλει γενέσθαι.

Το θέμα πάντως «καίει» τους αγρότες κάτι που είχε φανεί και από την πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων με βουλευτές του νόμου.

Σημειώνεται ότι το θέμα τέθηκε τόσο στη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων των αγροτών από την Κρήτη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, όσο και μέσα από Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Μάλιστα ο κ. Βορίδης συμφώνησε απόλυτα με το δίκαιο – όπως το χαρακτήρισε- αίτημα των Κρητικών, τονίζοντας ότι από την πλευρά του θα ενεργήσει ώστε το ζήτημα να διευθετηθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

 

cretapost.gr  05 November, 2019 ΑΡΘΡΑ