Μετακίνηση σε βάθος 11,5 μέτρων στο Μαγαρικάρι- Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς ρωγμές

Μεγάλης έκτασης γεωλογικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, εδώ και πολλά χρόνια, στον οικισμό Μαγαρικάρι του Δήμου Φαιστού στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.
Το εν λόγω φαινόμενο αφορά σε κατολισθήσεις και ρηγματώσεις που εξελίσσονται με σταθερό γενικά ρυθμό κατά την διάρκεια του έτους, αλλά εντείνεται έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις.
Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του εν λόγω κατολισθητικού φαινομένου διαδραματίζει η παρουσία στάθμης υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα που φτάνει σχεδόν στην επιφάνεια του εδάφους. Στο χωριό αναμένεται από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.
Στη μελέτη που συνέταξε ο Δήμος Φαιστού αναφέρεται «Τα κατολισθητικά φαινόμενα έχουν σαν αποτέλεσμα πολύ σοβαρές αστοχίες σε κατασκευές, οικίες, δημόσιους χώρους αλλά και δίκτυα. Βάσει των επιτόπου αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν σε 80 κτίρια του οικισμού, το 15% (12 κτίρια) αυτών είναι ακατάλληλα για χρήση λόγω των μεγάλων βλαβών που έχουν υποστεί, το 60% (48 κτίρια) παρουσιάζουν πολύ σοβαρές έως σοβαρές ζημιές και έχουν γίνει εκτεταμένες επισκευές, ενώ μόλις το 35% (20 κτίρια) δεν εμφανίζουν σημαντικές βλάβες. Ουσιαστικά δεν υπάρχει σπίτι στον οικισμό που να μην έχει υποστεί ρωγμές. Πολλά από τα σπίτια του οικισμού έχουν καταστραφεί (εγκαταλειφθεί) λόγω της καταστροφής τους από το γεωλογικό φαινόμενο. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επισκευές στα κτίρια είναι συνεχείς, ενώ διαπιστώνεται ότι μετά από 2-3 χρόνια συχνά παρατηρείται διεύρυνση των επισκευασμένων ρωγμών και προβλήματα σε νέες επεμβάσεις».
Ο Δήμος στα πλαίσια της διερεύνησης των εν λόγω φαινομένων, έχει προβεί στις κατωτέρω εργασίες:
- Εναέρια τρισδιάστατη φωτογραμμετρική αποτύπωση με drones σε έκταση 1000 στρεμμάτων με σκοπό τη διάκριση των ορίων της κατολίσθησης και των επιφανειακών ρωγμών.
- Διάτρηση ερευνητικών γεωτρήσεων εντός του οικισμού για τον προσδιορισμό του βάθους εκδήλωσης της κατολισθητικής κίνησης.
- Τοποθέτηση αποκλισιομέτρων εντός των εκτελεσθέντων γεωτρήσεων για την παρακολούθηση του ρυθμού εξέλιξης των κατολισθητικών φαινομένων και τον προσδιορισμό του βάθους του φαινομένου. Στο παρακάτω σχήμα παρουσιάζεται μετακίνηση σε βάθος 11,5 μέτρα.

• Με βάση τις μέχρι σήμερα έρευνες η επιφάνεια ολίσθησης βρίσκεται σε βάθος που κυμαίνεται από 8~15 μέτρα.
• Ο όγκος των υλικών (μαζί με τα σπίτια) που μετακινούνται είναι της τάξης των 8.000.000 κυβικών μέτρων.
«Από τα ανωτέρω είναι φανερή η μεγάλη επικινδυνότητα που παρουσιάζει η περιοχή καθώς και η επείγουσα ανάγκη για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και τον σχεδιασμό και την κατασκευή μόνιμων έργων αποκατάστασης των κατολισθητικών φαινομένων στον οικισμό Μαγαρικαρίου με σκοπό τη διασφάλιση της μακροχρόνιας ευστάθειας του οικισμού» είναι το συμπέρασμα της μελέτης.
Δείτε επίσης
- Κρήτη: τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων
- Δωρεάν στειρώσεις και ηλεκτρονική σήμανση από το Δήμο Φαιστού για ζώα συντροφιάς
- Ναυταθλητικός Όμιλος Τυμπακίου: «ΦΑΙΣΤΟΣ RACE 2025»: Open Πανελλήνιος Διασυλλογικός Αγώνας
- Μοίρες: Οικογενειακή βία- Μέχρι και μέσα από τα κρατητήρια την απειλούσε
- Σήμερα αποφασίζει το Δικαστικό Συμβούλιο για τους «6» στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας
Σχετικά άρθρα
- Ζαρός: Σύλληψη πατέρα και γιου για μπαλωθιές σε γλέντι
- Δήμος Φαιστού: λήψη προληπτικών μέτρων ενόψει της Ανάστασης
- Αγώνας δρόμου για τη χρηματοδότηση φραγμάτων σε Μαγαρικάρι και Πηγαϊδάκια
- Δήμος Φαιστού: Δωρεάν πρόγραμμα ηλεκτρονικής σήμανσης και στειρώσεων ζώων συντροφιάς
- Δήμος Φαιστού: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2025