Μήλος: Στο Αιγαίο δυο-δυο

Μαριάννα Κουρκούνη  28 May, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Μήλος: Στο Αιγαίο δυο-δυο

Το σεληνιακό τοπίο στο ηφαιστειακό Σαρακίνικο με τα κατάλευκα βράχια φιγουράρει στις περισσότερες καρτ ποστάλ ενώ ο πλούσιος βυθός του ενδείκνυται για κατάδυση με εξοπλισμό.

Διάσημη για τις αμμουδιές της η Μήλος είναι το κατεξοχήν ζευγαρονήσι του Αιγαίου που ξέρουμε και αγαπάμε.

 Το πλοίο δένει στον Αδάμαντα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυσικά λιμάνια των Κυκλάδων που μοιάζει με πέταλο.

Στον ομώνυμο οικισμό μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Μεταλλευτικό Μουσείο που περιέχει εκθέματα από τον ορυκτό πλούτο και την ενδιαφέρουσα μεταλλευτική ιστορία του νησιού αλλά και το Εκκλησιαστικό Μουσείο στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Η παραλία Λαγκάδα με τα ρηχά πεντακάθαρα νερά και τα αρμυρίκια είναι καλή λύση για ήρεμες καταστάσεις σε αντίθεση με την οργανωμένη κατά τόπους παραλία Παπικινού που όμως έχει βραβευθεί με γαλάζια σημαία.

Ο περίβολος της Παναγιάς της Σκηνιώτισσας που βρίσκεται στο Κάστρο είναι το απόλυτο σημείο για να πιάσετε πόστο και να περιμένετε τα μαγευτικά χρώματα του πιο διάσημου ηλιοβασιλέματος της Μήλου.

Κατάλληλα για ρομαντζάδα και ήσυχες βόλτες, μια και κατά το απογευματάκι ξεκινά η απαγόρευση των οχημάτων, είναι τα πλακόστρωτα στενά της πρωτεύουσας Πλάκας που είναι χτισμένη πάνω από το λιμάνι του Αδάμαντα.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της, ένα νεοκλασικό διαμάντι με την υπογραφή Τσίλλερ, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά την Αφροδίτη της Μήλου (σε αντίγραφο μιας και το αυθεντικό άγαλμα του Πραξιτέλη βρίσκεται στο Λούβρο) και στο Λαογραφικό Μουσείο είδη οικιακής χρήσης, διακοσμητικά, ενδυμασίες και χαρακτηριστικά έπιπλα των μηλέικων νοικοκυριών του 19ου αιώνα.

Ο περίβολος της Παναγιάς της Σκηνιώτισσας που βρίσκεται στο Κάστρο είναι το απόλυτο σημείο για να πιάσετε πόστο και να περιμένετε τα μαγευτικά χρώματα του πιο διάσημου ηλιοβασιλέματος της Μήλου και ο παραδοσιακός οικισμός Κλήματα κοντά στην Πλάκα για να δείτε τα  “σύρματα”, τα τυπικά δίπατα σπιτάκια όπου οι ψαράδες φύλαγαν τις βάρκες τους.

Εάν θέλετε να φάτε φρέσκο ψαράκι με τα πόδια σας στην αμμουδιά πηγαίνετε προς τα γραφικά Πολλώνια.

Από το λιμανάκι τους ξεκινούν φέρυ, καΐκια και σκαφάτοι με κατεύθυνση την Κίμωλο, δυσπρόσιτες παραλίες αλλά και το γύρο του νησιού, μια εκδρομή αρκετά δημοφιλή ανάμεσα στα ζευγάρια.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η προϊστορική πόλη της Φυλακωπής, ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς του κυκλαδικού πολιτισμού.

Στις μέρες μας ένα τμήμα του βρίσκεται βυθισμένο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα  «σύρματα», τα τυπικά δίπατα σπιτάκια όπου οι ψαράδες φύλαγαν τις βάρκες τους.

Και από τους όμορφους οικισμούς και τα χωριουδάκια περνάμε στις αδιαφιλονίκητες σταρ του νησιού, δηλαδή τις καταπληκτικές παραλίες του.

Η Αχιβαδολίμνη είναι μια απέραντη αμμουδιά στον νοτιότερο σημείο του κόλπου της Μήλου που αντικρύζει τον Αδάμαντα και την Πλάκα και στην οποία λειτουργεί χαλαρό beach bar.

άν ερωτευτείτε τα γαλάζια νερά και την λευκή άμμο της μπορείτε να στήσετε τη σκηνή σας στο διπλανό κάμπινγκ.

Το σεληνιακό τοπίο στο ηφαιστειακό Σαρακίνικο με τα κατάλευκα βράχια φιγουράρει στις περισσότερες καρτ ποστάλ ενώ ο πλούσιος βυθός του ενδείκνυται για κατάδυση με εξοπλισμό.

Πάρτε το καραβάκι από τον Αδάμαντα και βουτήξτε στα νερά του Κλέφτικου, στις σπηλιές του οποίου έβρισκαν καταφύγιο οι πειρατές.

Πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα έχει και η σπηλιά της Συκιάς στη δυτική Μήλο. Το απότομο μονοπάτι στο δρόμο προς τη Φυρίπλακα βγάζει στο Τσιγκράδο, μια απομονωμένη παραλία-εμπειρία με τιρκουάζ νερά.

Εξίσου “ζόρικη” είναι και η διαδρομή προς τον Παπαφράγκα, δίπλα στα σπαράγματα της αρχαίας Φυλακωπής αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Ακολουθώντας τον ασφαλτόδρομο από τα Ζεφύρια θα συναντήσετε τις τρεις διαδοχικές παραλίες με τα ηφαιστειακά κόκκινα βράχια που αποτελούν το Παλιοχώρι.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Μαριάννα Κουρκούνη  28 May, 2015 ΚΟΣΜΟΣ