Μια όαση Πολιτισμού στο τέλος του καλοκαιριού

  16 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Μια όαση Πολιτισμού στο τέλος του καλοκαιριού

Ο πολιτισμός μας είναι οι ρίζες του δέντρου της ύπαρξής μας. Αν δεν τις ποτίζουμε, θα μαραθεί και θα μείνει μια θολή ανάμνηση στα παραμύθια της γιαγιάς αν ποτέ ξανακουστούν.

Γι' αυτό χρέος μας απαρέγκλιτο είναι ο καθένας μας κι όλοι μαζί να συμβάλουμε για τη διαχρονικότητά του και τις συνεχείς εκδηλώσεις του. Ο Δήμος Φαιστού, πιστεύοντας πως ο πολιτισμός είναι η μόνη Πύλη ευμάρειας και ψυχικής ανάτασης, θέλησε να καλέσει σε ένα συμπόσιο τεχνών του δημότες του και όχι μόνο τον κόσμο ολάκερο. Γιατί σαν είμαστε ενωμένοι τότε θα είναι ευκολότερος ο δρόμος προς το φως.

" Την ώρα της απόγνωσης κρατώ το νου στον Άδη,  μα στην ελπίδα αφήνομαι να δώσει ένα χάδι" διαβάζω στον ποιητικό λόγο καθάριο κι ατόφιο της ποιήτριας Κατερίνας Σηφάκη - Κουρτάκη. Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1965 και σήμερα ζει με την οικογένειά της τα παιδιά της και τα εγγόνια στο Τυμπάκι. Εργάζεται στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και  ασχολείται εδώ και 2 χρόνια με την ποίηση. Από τα χρόνια της εφηβίας, με την θεολογία και ψυχολογία. Οι πνευματικές της ανησυχίες την οδήγησαν στη μελέτη και έρευνα συγγραμμάτων για την τεκμηρίωση βασικών υπαρξιακών ερωτημάτων. Εργάστηκε πολλά χρόνια ως κατηχήτρια στην Ενορία του Αγ. Τίτου και σύνδραμε με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις της για να γίνουν θεατρικές παραστάσεις με τα παιδιά του κατηχητικού και των δραστηριοτήτων της Ενορίας.

Θεωρεί την πρωτοβουλία του Δήμου Φαιστού, εξαιρετική και προσθέτει πως η όλη προσπάθεια γίνεται από αξιόλογα άτομα που εκθέτουν τα έργα τους. Όταν είμαστε ενωμένοι έχουμε λαμπρά αποτελέσματα. Όταν υπάρχει ομαδικότητα – σημαίνει φως για την κοινωνία που περνάει δύσκολα και το έχει ανάγκη.

Τι να πω για τον μουσικοσυνθέτη από την πόλη των Τεχνών την όμορφη Φλωρεντία, τον Σιμόνε - Πιέτρο Βαλτζανία! Εκείνος γεννημένος μόλις λίγα μέτρα από το σπίτι της Μόνα Λίζα γνωστή ως "Τζοκόντα" που φιλοτέχνησε ο μεγάλος καλλιτέχνης Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ο Σιμόνε - Πιέτρο λατρεύει τη μουσική, λέει ο ίδιος ότι η μουσική σε οδηγεί σε δρόμους παραμυθένιους που η ψυχή ελεύθερη μπορεί να ξεναγηθεί. Η μουσική του μπορεί να χαρακτηριστεί ως "πολυχρωματική", μπορεί να υπηρετήσει όλα τα είδη της μουσικής με μεγάλη ευκολία και ευελιξία.

Ζει χρόνια τώρα στη Μεσαρά στα Καλύβια, κοντά στο Ι. Μ. της Καλυβιανής. Αγάπησε τον τόπο και φυσικά τη γλώσσα μας γι αυτό η επικοινωνία γίνεται άψογα στην ελληνική.

Σπάνιος άνθρωπος πέρα από ταλαντούχος μουσικός. Αυτό που εναρμονίζεται με τελειότητα θα έλεγα στην προσωπικότητά του είναι, η μουσική σύνθεση που σε οδηγεί σε μαγευτικά μονοπάτια, η βαθιά πίστη του στον ειρηνοποιό Θεό το Άγιο Πνεύμα κυρίως, που δίνει την χαρά και την αγάπη στους πονεμένους ανθρώπους.

Η συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Τεχνών του Δήμου του δίνει ιδιαίτερη χαρά και αισιοδοξία γιατί έτσι όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να ξεδιπλώσουν τα κρυμμένα ταλέντα τους. Κι ο ίδιος να μας δώσει  μοναδικές συνθέσεις.

Τι να πει κανείς για τον ρομαντικό λυράρη με λαμπρή πορεία στους μουσικούς δρόμους  της κρητικής μουσικής παράδοσης, Αλέκο Καλεμάκη! Λάτρης της μουσικής και ιδιαίτερα της Κρητικής παράδοσης, κατασκευαστής παραδοσιακών μουσικών οργάνων μας μίλησε με λόγια αγάπης για το Φεστιβάλ  Τεχνών του Δήμου Φαιστού, παρακινώντας όλους τους συμμετέχοντες αλλά και τους ανθρώπους που θα γίνουν κοινωνοί αυτής της μέθεξης των Τεχνών στο αλσύλλιο του Κούλε Μοιρών, να βοηθήσουν ώστε να γίνει θεσμός για τον τόπο μας.

Η Μαρία Στεφανάκη μύστης στους μουσικούς δρόμους της Κρητικής παράδοσης θα μας χαρίσει ήχους όμορφους παίζοντας το "μπεντίρ". Τι έιναι όμως το "μπεντίρ"; Κρουστό, με πλαίσιο κατασκευασμένο από ξύλο και μεμβράνη ζώου, το "μπεντίρ" μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε συνδυασμό με αρχαϊκά όσο και με σύγχρονα ελληνικά μουσικά όργανα, δίνοντας επιπλέον βάθος σε ένα μουσικό σχήμα. Αποτελεί ένα μουσικό όργανο από τα παλαιότερα και πιο διαδεδομένα, από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους, ενώ συναντιόταν ιδιαίτερα στην αρχαία Αίγυπτο και την αρχαία Μεσοποταμία.

Το βιβλίο του Φεστιβάλ Τεχνών του Δήμου Φαιστού θα συνεχίσει να ξεδιπλώνει τις όμορφες σελίδες του.

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ

 

  16 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα