Μια ωραία συνάντηση στη Φαιστό και το...αεροδρόμιο Καστελίου

mesaralive.gr  30 June, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Μια ωραία συνάντηση στη Φαιστό και το...αεροδρόμιο Καστελίου

Οι δύο άνδρες μίλησαν και για το αεροδρομιο Καστελίου

«Αυτή η φωτογραφία είναι από το καφενείο που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού.

«Αυτή η φωτογραφία είναι από το καφενείο που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού. Είμαι με ένα πολύ καλό φίλο από τα παλιά. Τον Γιάνη Τσιμαράτο, πρών διευθυντή Εκδόσεων και Ψηφιοποίησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, του πρώτου ευρωπαϊκού οργανισμού, που ιδρύθηκε το 1949 και υπήρξε ο πρόδρομος της τωρινής Ευρωπαϊκής Ενωσης, απ`όπου περνούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πριν ενταχθούν στην ΕΕ. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, κατάγεται από την Κεφαλονιά και είναι ένας από τους πιο ανοικτόμυαλους Ελληνες της Διασποράς που έχω συναντήσει. 

Γνωριστήκαμε στο Στρασβούργο όπου εδρεύει ο ευρωπαϊκός οργανισμός των 48 Κρατών-μελών σήμερα και όπου εργάστηκα ως υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας για 10 περίπου χρόνια. Ο κ. Τσιμαράτος δεν ήταν μόνο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣτΕυ, ήταν και ένας φίλος και προπαντός πατριώτης με αυτοπεποίθηση και γόνιμες ιδέες. Τώρα ζει κυρίως στις ΗΠΑ, και στην Γαλλία και αυτό τον καιρό παραθερίζει στη Κεφαλονιά.

Ηλθε λοιπόν και στην Κρήτη με τη σύζυγό του και φίλη Κριστίνα και την λάτρεψαν. Λάτρεψαν τους ανθρώπους και τη φύση της. Εμειναν κοντά στον ένα μήνα και πήγαν σε όλους τους νομούς και πάντα σε σπίτια και τόπους που τους διευκόλυναν την επαφή με τους κατοίκους, την ιστορία, τους πολιτισμούς της και τη φύση. ``Ηλιο και θάλασσα μπορείς να βρεις κι αλλού. Τους ανθρώπους, τη φύση, την ιστορία και τους πολιτισμούς που βρίσκεις στην Κρήτη δεν θα τους βρεις αλλού''. Κι όταν το λέει ένας τόσο πολυταξιδευμένος , σε όλη της γη, άνθρωπος αυτό κάτι σημαίνει για τον τόπο μας. Αλλωστε όταν του έδειξα την Πεδιάδα και τις περιοχές του νομού μας όπου προωθείται η κατασκευή αεροδρομίου έμεινε έκπληκτος. Μα είναι δυνατόν είπε. Και όμως. Η άποψή του με έκανε ακόμη πιο αποφασισμένο στο να συνεχίζω τον αγώνα ενάντια στο αντιαναπτυξιακό, αντιοικονομικό, αντικοινωνικά και αντιπεριβαντολογικό έγκλημα που προωθείται από τις παραδοσιακές δυνάμεις της αρπαχτής και της υποτέλειας. 

Γιατί ο κ. Τσιμαράτος εκτός από την τεράστια εμπειρία που απέκτησε ως στέλεχος του ΣτΕυ., διετέλεσε μετά τη συνταξιοδότησή του και ιδρυτής σημαντικών φορέων οικονομικής και πολιτικής διαπραγμάτευσης και συνεργασίας. Χάρις και σε ανθρώπους, ανοικτόμυαλους όπως ο κ. Τσιμαράτος που γνώρισα στην 30χρονη παραμονή μου στην Γαλλία και το Λουξεμβούργο είχα κάποτε υποστηρίξει και συνεχίζω να το υποστηρίζω ότι η Ελλάδα διαθέτει δυο χρυσορυχεία που δεν έχει εκμεταλλευτεί. Τους Απόδημους Ελληνες και τη φαιά ουσία των Ελλήνων που αγαπούν και είναι περήφανοι για τη χώρα, την καταγωγή τους, την ιστορία, την γενναιοδωρία,την γενναιοψυχία και την ανθρωπιά τους. Οτι μου είπε για την Κρήτη ακι την Πεδιάδα και για το λάθος που είναι η κατασκευή αεροδρομίου σε μια εύφορη περιοχή, μου το είχε πει και ένας άλλος φίλος από τα παλιά, συνφοιτητής υψηλό στέλεχος μεγάλης γαλλικής Τράπεζας, που είχε επισκεφθεί κι αυτός με τη σύζυγό του, την Κρήτη. Ο Daniel Ceute''Μα είναι τρελοί;" μου είχε πει. Οχι φίλε Γιάνη και Daniel. Απλώς "Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί.." χάρις στους ντόπιους Εφιάλτες».

(Από τη σελίδα του Ηρακλή Γαλανάκη στο facebook)

 

mesaralive.gr  30 June, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα