«Μικρό καλάθι» στους αγρότες μετά τις δηλώσεις Βορίδη

  05 December, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
«Μικρό καλάθι» στους αγρότες μετά τις δηλώσεις Βορίδη

Οικονομική ενίσχυση και περιφερειακός σχεδιασμός: Σε αυτούς τους δύο άξονες κινήθηκε η συζήτηση που έγινε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ανάμεσα στον Υπουργό Αγροτικης Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και τους μετέχοντες σε αυτήν Βουλευτές, αγροτικούς φορείς, Δημάρχους και επιστημονες.

  Οι παρευρισκόμενοι περιέγραψαν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες του νησιού και ζήτησαν από τον κ. Βορίδη τη λήψη μέτρων, τόσο για φέτος, όσο και για τα επόμενα χρόνια.

Μιλάμε για συνολικά 2 εκατομμύρια ελαιόδεντρα που διαθέτει το νησί, για τα οποία πρέπει να υπαρξει μέριμνα. Αλλιώς όπως ειπαν οι παρευρισκόμενοι το μέλλον του ελαιοκομικού κλάδου είναι εξαιρετικά δυσοίωνο.

600 εκ. ζημιά

Στα 600 εκ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο του κόστους που προκύπτει για την Κρήτη από την κλιματική αλλαγή, επεσήμανε σήμερα χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Στην εισαγωγή του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως η κλιματική αλλαγή προκάλεσε τεράστιες ζημιές πέρυσι το χειμώνα με τις μεγάλες καταστροφές στη Δυτική Κρήτη και τώρα η κατάρρευση της Thomas Cook στον τουρισμό και η μεγάλη ζημιά στη φετινή ελαιοπαραγωγή έχουν οδηγήσει σε τεράστιο μέγεθος το σύνολο της οικονομικής ζημιάς.


«Το 2019 κλείνει με σοβαρά και σημαντικά προβλήματα για όλο το νησί. Οι καταστροφές από τις πλημμύρες σε Χανιά και Ρέθυμνο, τα προβλήματα με τα θερμοκήπια σε Ιεράπετρα, Τυμπάκι και Κουντούρα, το ζήτημα της Thomas Cook στο νησί μπορούν σε κόστος να ξεπεράσουν τα 600 εκ. Και για την οικονομία του νησιού είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Αυτό σημαίνει πως η τοπική οικονομία πλήττεται σε όλους τους κλάδους», σημείωσε ο Περιφερειάρχης ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη τόνισε: «Σύμφωνα με την καταγραφή που κάνουν οι υπηρεσίες μόνο Χανιά και Ρέθυμνο οι ζημιές ξεπερνούν τα 250 εκ. Ευρώ».

«Βόμβα»

Στην ποιότητα των φαρμάκων στάθηκε και ο πρόεδρος των ελαιοπαραγωών αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποιος είπε μάλιστα πως αν δεν στηριχθούν οι παραγωγοί, τότε τους επόμενους μήνες θα σκάσει «βόμβα» στην τοπική οικονομία. Οπρωτογενής τομέας - όπως ειπε - στηρίζει την τοπική κοινωνία.

Παράλληλα ο κ. Ιερωνυμάκης επισήμανε την ανάγκη για μεγαλύτερη στελέχωση των Υπηρεσιών και των ερευνητικών φορέων. Αλλιώς όπως ειπε, ο κίνδυνος να χαθεί ό,τι έχει κατακτηθεί σε επίπεδο παγκόσμιας αγοράς για το ελαιόλαδο, είναι ορατός.

Ο ΕΛΓΑ

Ο προέδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και Δημαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης, ζήτησε επιτακτικά αλλαγές στον ΕΛΓΑ. Δεν μπορεί όπως είπε χαρακτηριστικά να είναι ο παγετός μέσα στις καταστροφές που αποζημιώνονται, αλλά να μην είναι η θερμοπληξία. Ζήτησε αλλαγές στον εσωτερικό σχεδιασμό του Οργανισμού, την τεχνολογική του αναβάθμιση, αλλά και την αποκέντρωση της δακοκτονίας.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομεα ο κ. Χνάρης έκανε λόγο για την επόμενη μέρα. «Η ελαιοκαλλιέργεια αφορά το 75% του νησιού. Είναι ουσιαστικά μονοκαλλιέργεια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στηριχθεί. Να αποκεντρωθεί η δακοκτονία και να ληφθούν μέτρα για την εφερμόγη της, μέσα και από την αύξηση των κονδυλίων», είπε χαρακτηριστικά. Για αυτό και ζήτησε την καλύτερη στελέχωση των Υπηρεσιών και των θέσεων των τομεαρχώντου προγράμματος δακοκτονίας, επιπλέον μέτρα για την επίβλεψη των εργολάβων ψεκασμών, αλλά και καλύτερα φάρμακα.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην τοποθέτηση του αντιπροέδρου του ΓΕΩΤΕΕ, ο οποίος σημείωσε πως η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων είναι μια προϋπόθεση ουσιώδης για την επιτυχία των ψεκασμών. Ενώ κατέληξε λέγοντας ότι οι ερευνητές πρέπει να είναι σε εγρήγορση καθώς ο πρωτογενής τομέας, επηρεάζεται άμεσα από την όποια αλλαγή.

Μετά το τέλος των θέσεων που ακούστηκαν, ο Υπουργός πήρε το λόγο και επισήμανε πως στόχος της πολιτικής ηγεσίας και της ίδιας της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και του πρωτογενή τομέα.

Όπως είπε ο ΕΛΓΑ θα καλύψει τις ζημιές από περιβαλλοντικά αίτια, όμως οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν με προσοχή. Ο κ Βορίδης μάλιστα εμφανίστηκε προβληματισμένος καθώς - όπως σημείωσε- υπαρχουν πολλές παράμετροι για να δοθεί μια αποζημίωση πλέον. Επισήμανε τέλος ότι θα γίνει προσπαθεια για να υπαρχει κάλυψη της ζημιάς και από τα πακέτα de minimis, μέσω των αποζημιώσεων δηλαδή της Ε.Ε.

Ο κ. Βορίδης μετά τη σύσκεψη επισκέπτεται τη Μεσαρα και συγκεκριμένα το Τυμπάκι, ενώ από την Κρήτη αναχωρεί το απόγευμα.

Yπενθυμίζεται ότι επεισόδια προκλήθηκαν στη διάρκεια της παρουσίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο οποίος μετέχει από το πρωί σε παγκρήτια σύσκεψη, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Μέλη των Επιτροπών Αγροτών, που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, επειχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις, που από νωρίς το πρωί είχαν αποκλείσει το χώρο

 

  05 December, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ