Μοσχάρι γιουβέτσι (βίντεο)

gastronomos.gr  04 February, 2023 ΑΡΘΡΑ
Μοσχάρι γιουβέτσι (βίντεο)


30' προετοιμασία
2 ώρες και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4 - 6

 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (κατά προτίμηση σπαλομίτα), σε μέτριους κύβους
 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
 1 φύλλο δάφνης
 250 ml κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση Ξινόμαυρο)
 800 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα (στην εποχή τους, θα βάλουμε 1 κιλό ντομάτες, ψιλοκομμένες)
 1 λίτρο σπιτικός ζωμός κρέατος
 270 γρ. κριθαράκι μέτριο
 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
 2 κουτ. σούπας ρίγανη, τριμμένη
 125 - 130 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
 100 ml ελαιόλαδο
 αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Αλατίζουμε το κρέας.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 7-8 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.
Περιχύνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε τα ντοματάκια, το φύλλο δάφνης και τον ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Μεταφέρουμε σε πήλινο σκεύος ή ταψί, προσθέτουμε το κριθαράκι, τον μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το κριθαράκι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.
Προσαρμόζουμε το αλατοπίπερο (προσοχή, το κεφαλοτύρι είναι αλμυρό) και σερβίρουμε σε πιάτα. Κάθε πιάτο το περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το τυρί.

Μυστικά

Αντί για σπιτικό ζωμό κρέατος, μπορούμε να βάλουμε λαχανικών ή ακόμα και σκέτο νερό.
Αντί για κεφαλοτύρι μπορούμε να βάλουμε ένα καλό κασέρι  της αρεσκείας μας ή μια κεφαλογραβιέρα.

 

gastronomos.gr  04 February, 2023 ΑΡΘΡΑ